بوستر پمپ بعنوان یکی از مهمترین تجهیزات در ساختمانهای مسکونی، اداری، تجاری، ایستگاه های آتشنشانی و موتورخانه ها مخصوصا موتورخانه های آپارتمان های بلند مرتبه است. این سیستم وظیفه دارد با اعمال فشار متناسب با دبی جریان خروجی از شیرهای ساختمان وابسته به آتش نشانی یا آبرسانی نسبت به تنظیم فشار آب درون لوله ها اقدام نماید، تا از یک سو باعث نشود لوله ها آسیب ببیند و از طرف دیگر افت فشار باعث نشود به طبقات بالا آب نرسد.
بوستر پمپ آبرسانی دستگاهی است که از حداقل دو و یا چندین موتور پمپ تشکیل شده است. این موتور پمپ ها به صورت موازی به یکدیگر متصل شده اند. به صورت خلاصه میتوان گفت وظیفه اصلی بوستر پمپ های آب تنظیم میزان فشار آب در در شبکه ی آبرسانی میباشد.
میزان آب مصرفی در شبکه های مختلف آب متغیر است و شامل الگوی مشخصی نمیباشد . در حقیقت ماهیت بوستر پمپ خانگی با بوستر پمپهای اطفاء حریق متفاوت می باشد. در سیستم های پمپاژ ثابت شامل یک یا چند الکتروپمپ که میزان مشخصی آب به شکل دائم درون لوله ها پمپاژ می شود، این احتمال وجود دارد که فشار آب درون لوله ها به طور ناگهانی کم یا زیاد شود.
همچنین با وجود احتمال قطع شدن جریان آب در برخی نقاط یا ساختمان ها در اثر نوسانات فشار آب ، باید این افزایش و یا کاهش فشار تحت کنترل بوده و تنظیم شود. همچنین این کنترل فشار باعث جلوگیری از از آسیب رسیدن به لوله های آب، شیر آلات و سایر تجهیزات شبکه آبرسانی خواهد شد. برای دستیابی به اهداف بالا از بوستر پمپ که وظیفه تنظیم فشار آب مصرفی شبکه ی آب را دارد استفاده می شود.
به صورت کلی باید گفت زمانی که آب شهری نتواند فشار مورد نیاز مرتفع ترین واحد مصرف کننده در ساختمان با حداقل 30 Psi را تامین کند از بوستر پمپ ها استفاده می شود. یک بوستر می تواند شامل تنها یک پمپ سانتریفیوژ، منبع تحت فشار، Pressure switch، مانومتر و اتصالات ورودی و خروجی باشد.
کاربرد و لزوم استفاده از بوستر پمپ آب
با افزایش جمعیت شهری و روستایی و دخالت عوامل مختلف کاهش فشار آب از قبیل نشتی و خرابی لوله های آبرسانی، کاستی های ناشی از اتصالات در مسیر جریان، افزایش تقاضای آب در ساعات اوج مصرف و غیره، نیاز به یک سیستم تقویت فشار بسیار ضروری به نظر میرسد.
بوستر پمپ آب، همانطور که در ابتدا معرفی شد سیستمی شامل دو یا چند پمپ است که بطور موازی به هم متصل شده اند. دلیل اینکه اتصال پمپها به شکل موازی انجام میشود این است که بتوان دبی و هد لازم برای سیستم مورد نظر را تامین کرد. علاوه بر پمپها از لوله ها، تجهیزات الکتریکی، اتصالات، شیر آلات (همچون الکتروموتورها و تابلوی برق فرمان) برای ساخت این سیستم بهره گرفته میشود.
بوستر پمپ ها همیشه شبکه مصرف آب را زیر فشار ثابت و معینی، که قابل تنظیم است، نگه میدارند. طرز کار هم بدین صورت است که به محض شروع مصرف آب در شبکه، ابتدا یکی از پمپ ها شروع به کار میکند و آب مصرفی را تامین می کند.
اگر میزان مصرف همچنان بیشتر شود، متناسب با آن سایر پمپ های موجود در سیستم به ترتیب و به صورت خودکار وارد مدار می شوند. با این کارکرد علاوه بر اینکه فشار آب در شبکه ثابت خواهد شد و دچار افت نمیگردد، بلکه با توجه به عدم کارکرد غیر ضروری همه ی الکتروپمپ ها از استهلاک بیهوده آنها و همچنین اتلاف انرژی و برق در سیستم جلوگیری خواهد شد.
اجزای تشکیل دهنده بوستر پمپ
همانطور که در ابتدا ذکر شد مجموعه بوستر پمپ شامل انواع تجهیزات مکانیکی و الکتریکی متناسب با ظرفیت آبدهی می باشد.
الکتروپمپ ها
در سیستم بوستر پمپ آبرسانی می توان از انواع مختلفی از الکتروپمپ ها شامل تک یا چند پروانه، افقی، عمودی، کوپل مستقیم و یا کوپلینگ دار، سه فاز و تکفاز و … بهره گرفت. بر حسب نیازهای موجود تعداد و مدل آنها را میتوان انتخاب کرد. ملاک انتخاب پمپ برای بوستر پمپ ها امکان کارکرد هر دو پمپ است. بنابراین دبی آب بین پمپ ها تقسیم خواهد شد. یعنی اگر کارکرد پمپ اول به میزان مورد نیاز جوابگو نباشد پمپ بعدی برای کمک وارد مدار میشود.
البته در بوستر پمپهای آتش نشانی با توجه به حساسیتهای بالاتر حتما باید از دو پمپ اصلی استفاده کرد. هر یک از الکتروپمپ ها به تنهایی قادر به تأمین هد و دبی مورد نیاز کل باشند. در این حالت یکی از الکتروپمپ ها بعنوان پمپ اصلی و دیگری بعنوان رزرو با همان مشخصات پمپ اصلی انتخاب خواهد شد. البته باید در نظر داشت هر یک از پمپ ها از یک پرشر سوئیچ مجزا دستور خواهند گرفت.
تجهیزات اندازه گیری و کنترل فشار
تجهیزات اندازه گیری و کنترل فشار مورد استفاده در بوستر پمپ آب در مدل های دور متغیر و دور ثابت متفاوت است. اغلب اوقات در بوستر پمپ های آتش نشانی و یا آبرسانی دور ثابت به تعداد الکتروپمپ ها از پرشرسوئیچ های تک ضرب یک مرحله ای استفاده می شود که فشار هر یک بر اساس نیاز سیستم تنظیم می شود.
در بوستر های دور ثابت از دو سوئیچ فشار برای کنترل فشار حداقل و حداکثر سیستم استفاده می شود. مقدار محدوده فشار مجاز کاری بوستر پمپ برای واحد کنترل با استفاده از سوئیچ فشار تعیین می شود.
در بوستر پمپ های دور متغیر از پرشر ترانسمیتر استفاده می شود. پرشر ترانسمیتر فشار خروجی را در هر لحظه حس کرده و آن را به اینورتر یا دستگاه دریافت کننده انتقال میدهد. بر اساس میزان این فشار حالت کارکرد الکترو پمپ ها تغییر میکند.
کلکتور
کلکتورها در سیستم بوستر پمپ به دو نوع فولادی سیاه و یا گالوانیزه تقیسم می شوند. معمولا در بوستر پمپ آتش نشانی از لوله های مانسمان یا درزدار فشار قوی سیاه استفاده می شود که پس از ساخت از ضد زنگ و رنگ برای پوشش آنها استفاده میشود. کلکتور یا از لوله و اتصالات گالوانیزه بصورت فیتینگی ساخته می شود و یا بوسیله لولههای مانیسمان یا درزدار فشار قوی با آبکاری گالوانیزه گرم تولید می شود.
تابلو کنترل و فرمان
تابلوی برق یا فرمان وسیله ای است که سیستم مکانیکی و الکتریکی را هماهنگ می کند. بر حسب مدل بوستر پمپ که ممکن است از نوع دور ثابت یا دور متغیر باشد، تابلو کنترل می تواند شاما امکانات مختلفی باشد. تابلو فرمان اغلب دارای نمایشگر برای نمایش حالات کارکرد سیستم و انجام تنظیمات مختلف است. بدنه تابلو ها معمولا از نوع گالوانیزه با پوشش رنگ الکترواستاتیک با ضخامت مناسب با ابعاد آن است.
طراحی مناسب تابلو می تواند نقش به سزایی در کارکرد مطلوب بوستر پمپ داشته باشد. تابلو های بر و فرمان باید الکتروموتور ها و پمپ ها را از خطرات احتمالی نظیر نوسانات شدید در شبکه برق و خشک کار کردن پمپ ها و غیره محافظت کنند. همچنین تابلو باید از نظر ایمنی نیز مورد تائید باشد .وظیفه کنترلر (PLC) این است که بوستر را طوری کنترل کند که در شبکه مصرف فشار و دبی مطلوب ایجاد گردد و استهلاک نیز در پمپ ها بطور مساوی تقسیم گردد.
منبع تحت فشار
منبع تحت فشار در بوستر پمپ آب برای جلوگیری از ضربه قوچ و کارکرد کمتر الکتروپمپ ها و تثبیت فشار در سیستم لوله کشی استفاده می شود. منابع تحت فشار در خروجی الکتروپمپ ها نصب می شود و فشار آب خروجی منبع، مستقیما به منبع وارد می شود.
منابع تحت فشار بر حسب نوع و کاربرد و قدرت بوستر پمپ ها در انواع دیافراگمی قابل تعویض، تیوپی قابل تعویض و در فشارهای کاری مختلف 8 بار، 10 بار، 16 بار تا دمای 60 الی 90 درجه سانتی گراد از برندهای مختلف انتخاب می شوند.
در بوستر پمپ هایی که از کنترلر برای کنترل کارکرد استفاده می شود حجم مخازن دیافراگمی مورد نیاز کمتر از حجم محاسبه شده خواهد بود. زیرا کنترلر با برنامه ریزی صحیح می تواند بخشی از عملکرد مخزن دیافراگمی را پوشش دهد. این منبع به واسطه لوله یا اتصال قابل انعطاف به کلکتور دهش متصل می گردد و فقط در مدل های دور ثابت مورد استفاده قرار می گیرد.
شیر آلات
شیر آلاتی که در بوستر پمپ ها استفاده میشود بر حسب دبی و فشار کاری میتواند متغیر باشد. معمولا از سایز 3 اینچ به بالا از شیرآلات چدنی و در سایزهای پائین تر از نوع برنجی استفاده می گردد. فشار کاری شیرآلات استفاده شده در بوستر پمپ آبرسانی بسته به فشار کاری می تواند از نوع PN16 – PN10 و یا PN20 و یا بالاتر انتخاب شود.
لرزه گیر
لرزه گیرها بیشتر از نوع لاستیکی مهاردار انتخاب می شوند. این تجهیز را به دو حالت می توان نصب کرد. در حالت اول روی کلکتورهای اصلی ورودی و خروجی ، در مجموع شامل دو عدد و در حالت دوم در ورودی و خروجی هر پمپ به ازای هر پمپ دو عدد از آنها استفاده میشود. رنج فشار لرزه گیرها بسته به ظرفیت بوستر متفاوت است.
اتصالات تبدیلی و فلنجها
برای اتصال قطعات مختلف بوسترپمپ به هم از اتصالات و فلنج ها استفاده می شود. بر اساس نوع و حجم بوسترها از اتصالات و فلنجهای جوشی یا دنده ای استفاده می شود.
شاسی بوستر پمپ
برای تجمیع بوستر پمپ مجموعه الكتروپمپ های بخش مکش، بخش دهش و تابلوی کنترل و فرمان بر روی يك شاسی اصلی نصب میشوند. پمپ ها و الکتروموتورها باید روی یک شاسی مناسب قرار گیرند تا از ارتعاش و حرکت آنها جلوگیری کند. مقاومت شاسی و نوع آن بستگی به وزن و حجم الکتروموتور ها و پمپ های استفاده شده دارد.
انواع بوسترپمپ
در یک دسته بندی کلی میتوان بوستر پمپ های آبرسانی را به دو دسته کلی تقسیم کرد.
- بوستر پمپ دور ثابت
- بوستر پمپهای دور متغیر
تفاوت اصلی در این دو دسته را میتوان هوشمند بودن بوسترهای دور متغیر عنوان کرد. در نوع دور متغیر برای دریافت اطلاعات و به کار انداختن پمپ ها از اینورتر (Inverter) و سنسور مخصوصی استفاده می شود.
در بوستر پمپ های دور متغیر آبرسانی معمولا به منظور جلوگیری از وارد شدن ضربه الکتریکی و مکانیکی، در هنگام شروع به کار اولیه پمپ از اینورتر (Inverter) استفاده میشود. این تجهیز باعث میشود که راه اندازی الکتروموتور به شکلی آرام انجام شود. یعنی با شروع مصرف آب در شبکه، موتور با دور کم شروع بکار میکند و به تدریج دور و قدرت پمپ افزایش پیدا میکند.
در نهایت اگر توان پمپ مذکور در حداکثر دور حجم آبدهی و یا فشار آب کافی نباشد پمپ دوم به شکل خودکار وارد مدار می شود. هر قدر مصرف ساختمان زیادتر یا کمتر شود، سنسور آن را محاسبه و به تابلو فرمان هوشمند فرستاده و از آنجا سرعت و قدرت پمپ و یا پمپ ها کاهش و یا افزایش می یابد. اما در بوستر پمپ های دور ثابت این عمل دیده نمی شود.
بسیاری از بوستر پمپ های دور ثابت با سیستم اتوماتیک و منابع تحت فشار معمولی طراحی و ساخته می شوند و فقط توسط یک تابلو فرمان نیمه هوشمند کنترل می شوند. به طوری که پمپ اول در حداکثر قدرت شروع به کار میکند و آب مورد نیاز را تامین می کند. چنانچه فشار آب کم باشد پمپ های بعدی نیز با حداکثر قدرت شروع به کار خواهند کرد.
با توضیحات بالا واضح است که ما بیشتر بر روی بوستر پمپ های دور متغیر و هوشمند تمرکز خواهیم داشت. این مدل از پمپ ها برق بسیار کمتری مصرف کرده و استهلاک بسیار کمتری دارند. ضمن اینکه آلودگی صوتی تولیدی آنها بسیار کم و قابل چشم پوشی است.
به صورت کلی بوستر پمپ ها بر اساس دو فاکتور زیر طراحی و ساخته می شوند:
- حداکثر مصرف (دبی جریان)
- حداکثر فشار (افت هد)
افت هد حداقل فشار دردورترین شیر یا وسیله مصرف کننده که در بالاترین نقطه ساختمان قراردارد، می باشد.
نحوه تحلیل فشار سیستم در بوستر پمپ نیز به شکل زیر محاسبه میشود:
فشار سیستم = فشار مکش + فشار بوستر – افت مربوطه به پمپ – افت ناشی از شیرهای کاهش فشار.
بوستر پمپ دور ثابت
بوستر پمپ آب دور ثابت برای سیستم های آبرسانی، آبیاری صنعتی، آبیاری فضای سبز و پر کردن مخازن میتواند استفاده شود. رسیدن به بیشترین بازدهی ممکن در کوتاهترین زمان از مزایای این مدل بوسترها محسوب میشود. این مدل از پمپ ها نیز خود به دو دسته تقسیم می شوند.
یک نوع آن همراه با Change over یا PLC است. این مدل دارای قطعه ی هوشمندی است که پمپ ها را از طریق برنامه ای که در آن قابل ذخیره سازی است براساس زمانبندی مشخص شده خاموش و روشن میکند. این باعث میشود همه ی پمپ ها به یک اندازه کار کنند. نوع دیگر آن بدون Change over یا PLC است. در این نوع پمپ ها به ترتیب و از طریق تنظیم کلیدهای فرمان دهنده در مدار قرار میگیرند و فشار شبکه را تامین می کند.
در بوستر پمپ خانگی یا صنعتی دور ثابت از چند منبع دیافراگمی با ظرفیت های ویژه استفاده می شود. مناسبترین ظرفیت مفید منبع دیافراگمی برای ۱۵ بار روشن و خاموش شدن هر یک از الکتروپمپ ها از حاصل تقسیم ظرفیت یک پمپ بر حسب لیتر در دقیقه، به تعداد پمپ ها حاصل میشود. راندمان منبع دیافراگمی معمولاً ۳۳% است، بنابراین حجم اسمی منبع دیافراگمی ۳ برابر حجم واقعی آن خواهد بود.
در طول زمانی که یک یا چند الکترو موتور همزمان روشن و در حال کار هستند، علاوه بر تأمین آب مورد نیاز مقدار اضافی آن در دیافراگم منبع دیافراگمی ذخیره میشود. این کار باعث افزایش تدریجی فشار سیستم و رسیدن آن به فشار پرشر سوئیچ ماکسیمم می شود. بدین ترتیب فرمان خاموش شدن الکترو موتورهای روشن توسط مدار فرمان صادر میشود. البته این موضوع را نیز باید در نظر داشت که ممکن است مدار فرمان تمام الکترو پمپ ها را خاموش نکند و فقط تعدادی از آنها را خاموش کند تا فشار از درجه حداکثری کاهش پیدا کند.
پس از رسیدن به این حالت آب مصرفی از منبع دیافراگمی به شبکه مصرف وارد می شود. با مصرف آب درون دیافراگم، فشار سیستم کاهش پیدا خواهد کرد تا به فشار پرشر سوئیچ حداقلی برسد. در این حالت فرمانی به مدار فرستاده می شود که فشار سیستم کاهش پیدا کند. در این شرایط مدار فرمان دستور روشن شدن الکترو پمپها را صادر می کند تا فشار سیستم افزایش پیدا کند. این روند روشن و خاموش الکترو پمپ ها در سیستم دور ثابت ادامه پیدا میکند تا بهینه ترین حالت تامین فشار آب در شبکه ادامه پیدا کند.
بوستر پمپ دور متغیر
با استفاده از تکنولوژی های جدید و بروز در بوستر پمپ دور متغیر ، قابلیت تنظیم سرعت گردش پمپ با استفاده از اینورتر های تابلو فرمان بوجود آمده است. شروع به کار و استارت ناگهانی و لحظه ای پمپ ها از جمله معایبی است که میتواند باعث لرزش و صدای بیشتر و کاهش طول عمر مفید آنها شود. این مشکل در بوستر پمپ آبرسانی دور متغیر با استفاده از سیستم راه اندازی تدریجی الکتروپمپ برطرف شده است.
بوستر پمپ های دور متغیر از نظر شکل ظاهری یا مدلهای دور ثابت تفاوتی ندارند. بلکه تغییرات نوع کارکرد در این مدل در تابلو فرمان ایجاد شده است. این تغییر اساسی استفاده از اینورتر دستگاه کنترل و تنظیم دور پمپ است. در واقع سیستم دبی و فشار مورد نیاز مشخص شده را توسط تغییر سرعت الکتروموتور ایجاد می کند. میتوان گفت در سیستم کنترلی یک مجموعه بوستر پمپ آبرسانی دور متغیر، مدار فرمان بوستر پمپ و نقشه تابلو برق از مهمترین بخش های آن محسوب می شوند.
این مدل از بوستر پمپ ها دارای سیستم رادیو فرکانس متغیر VDF هستند و این توانایی را دارند تا سرعت دورانی پمپ را با توجه به هد و دبی مورد نیاز تغییر دهد.
اینورتر ها قابلیت برنامه نویسی شدن رو دارند و می توان برای آن ها بر حسب نیاز و شرایط برنامه ی مورد نیاز را تعریف کرد. نکته ی قابل توجه این است که استفاده از اینورتر باعث کاهش مصرف برق و هزینه های مربوط به نگهداری و استهلاک کل سیستم خواهد شد. ثابت نگه داشتن فشار و حذف ضربات هیدرولیکی (ضربه قوچ) از دیگر مزایای آنها محسوب میگردد. اگرچه هزینه خرید بوسترهای دور متغیر بالاتر از مدلهای دور ثابت بالاتر خواهد بود، اما در بلند مدت با احتساب هزینه های مربوط به نگهداری و مصرف برق آن به صرفه تر خواهد بود. بوستر پمپ آب دور متغیر اغلب برای مصارف آب شرب استفاده می شود.
نحوه کارکرد بوسترپمپ دور متغیر
بوستر پمپ دور متغیر علاوه بر کنترل بهینه مصرف انرژی برق باعث تأمین فشار ثابت و متناسب با نیاز مصرف کنندگان در شبکه ی آبرسانی در یک محل یا ساختمان میشود. هر چه میزان واحدهای ساختمانها به سمت تعداد و تراکم بیشتر پیش رفته است، مسئله آبرسانی یکدست و با فشار مناسب به تمامی واحدهای ساختمان بیشتر از قبل مورد توجه قرار گرفته است. استفاده از بوستر پمپ آب راه حلی مطمئنی است که در طی سالهای اخیر در دنیا مورد توجه قرار گرفته است. در واقع بوستر پمپ خانگی شامل چندین پمپ موازی است که باعث تامین فشار آب مناسب میشود. اما مشکلی که اکثر ساختمانهای مجتمع دارند، نبود تنظیم فشار و جریان برق در استفاده است.
همانطور که بالاتر اشاره شد اساس کار بوستر پمپ های دور متغیر اینورتر است. در واقع اینورتر باعث تنظیم فرکانس برق ورودی در سیستم میشود. در بوسترهای مدل دور متغیر ، کنترل دور پمپ بیشتر از هر چیزی اهمیت دارد. در واقع کارکرد پمپ بر اساس برق است و این برق به الکتروپمپها برای گردش منتقل میشود که تغییر گردش با استفاده از برق خروجی تولید شده توسط اینورتر انجام میشود. از برندهای شناخته شده و پرفروش در بوسترهای دور متغیر می توان به بوستر پمپ دور متغیر پمپیران و پنتاکس اشاره کرد.
سرعت گردش الکتروپمپها در بوستر پمپ دور متغیر از صفر تا مقدار نامی آن و روشن شدن پمپ بعدی میتواند متغیر باشد. تغییر این سرعت گردش بر اساس تغییر فرکانس برق ورودی اعمال شده از طریق اینورتر اتفاق می افتد. واضح است که این تغییر سرعت به دلیل تغییرات فشار آب مصرفی است که باعث میشود تا فشار دبی پمپ در هر سرعت گردش جدید تغییر پیدا کند تا به مقدار دلخواه در یک پمپ برسد.
در ادامه اگر همچنان فشار کافی نباشد پمپ بعدی روشن و وارد مدار خواهد شد. این مسئله باعث میشود تا بوسترهای مدل دور متغیر به صورت لحظه ای و ناگهانی خاموش و روشن نشوند. در نتیجه فشار آب در جریان آبرسانی ثابت خواهد ماند و این بارزترین و مهمترین ویژگی این نوع بوسترها است.
روند کار نیز بدین شکل است که در ابتدای کار اولین الکتروپمپ که اصلی محسوب میشود شروع به کار میکند. هرچه فشار آب و در نتیجه جریان برق خروجی از اینورتر زیاد شود، سرعت گردش دستگاه هم افزایش پیدا خواهد کرد تا جایی که فرکانس برق خروجی به برق شهری برسد. این به معنی رسیدن سرعت گردش پمپ به مقدار نامی خود است. در ادامه و در صورت نیاز پمپ دوم به همین ترتیب وارد مدار شده و شروع به کار میکند. این روند تا رسیدن به آخرین پمپ و تأمین فشار آب مورد نیاز ادامه پیدا میکند.
تفاوت پمپ و بوستر پمپ
در ساختمانهای ادارای ، تجاری ، مسکونی و همچنین هتل ها و مراکز درمانی همچون بیمارستان ها که دارای تعداد طبقات بالا و یا سطح زیربنای زیادی می باشند استفاده از یک پمپ جهت پمپاژ نمودن آب به طبقات بالا روش مناسبی نمی باشد.
استفاده از یک یا چند پمپ بصورت مجزا و فاقد هماهنگی با یکدیگر باعث افزایش فشار بیش از حد در قسمت های پایینی سیستم لوله کشی و آسیب وارد شدن به اتصالات و تجهیزات می شود.
بهترین روش در اینگونه موارد، تقسیم بندی ساختمان به بخشهای مختلف و استفاده از چندید پمپ و مخزن ذخیره برای هر زون ، و البته بوستر پمپ می باشد.
سیستم های پمپاژ ثابت شامل یک یا چند پمپ آب است . همانطور که از نام این سیستم ها مشخص است همواره میزان ثابت و مشخصی آب به داخل شبکه وارد میشود. در نتیجه افزایش ناگهانی فشار آب ،که از روشن شدن یک یا چند پمپ آب به صورت همزمان ایجاد میشود میتواند باعث آسیب رساندن به لوله ها و سایر تجهیزات شود.
علاوه بر این افت فشار ناگهانی به علت خاموش شدن همزمان یک یا چند پمپ آب نیز میتواند باعث قطع شدن آب در شبکه ی آبرسانی شود. بنابراین استفاده از بوستر پمپ ها باعث خواهد شد این نوسانات و آسیبهای احتمالی از بین برود. بدین شکل با توجه به الگوی مصرف که متغیر است تامین فشار و دبی مورد نظر با حداکثر راندمان تنظیم و تثبیت میشود.
نحوه عملکرد بوستر پمپ آبرسانی به نحوی است که زمانی که مصرف شبکه صفر و فشار درون لوله ها ثابت است، الکتروپمپ های بوستر پمپ نیز خاموش خواهند بود. اما با شروع مصرف و با کاهش فشار شبکه برای جبران افت ایجاد شده اولین الکترو پمپ بوستر روشن شده و شروع به کار می کند. اگر اولین الکترو پمپ به تنهایی نتواند فشار مورد نیاز را تامین نماید الکتروپمپ های دیگر به ترتیب روشن شده و به کمک خواهند آمد. بالعکس، زمانی که مصرف در شبکه افت کند یا متوقف شود الکتروپمپ های موجود نیز به ترتیب خاموش و از مدار خارج میشوند.
قیمت بوستر پمپ
گروه صنعتی ناب زیست با ساخت و عرضه کاملترین پکیج کنترل دور بوستر پمپ تمامی نیازهای مشتریان را شناسایی و با بهترین کیفیت و مناسب ترین قیمت بیشترین امکانات را در اختیار مصرف کننده قرار می دهد. کارشناسان ما آماده ارائه مشاوره در خصوص انتخاب و خرید انواع بوستر پمپ آبرسانی دور متغیر با بهترین قیمت و برندهای معتبر به شما مشتریان عزیز میباشند. جهت کسب اطلاعات بیشتر می توانید با کارشناسان ما تماس گرفته و در خصوص نیازهای خود در این زمینه با آنها مشاوره نمایید.
بسیاری از اوقات به دلیل توجه بیش از حد خریداران به قیمت ارزانتر بوستر پمپ ، بازار ساخت و فروش سیستم های نامرغوب و ارزان قیمت رونق یافته است. در چنین شرایطی چند برابر قیمت اولیه خرید، صرف هزینه برق، تعمیرات و نگهداری این سیستمها خواهد شد.
همین مورد باعث عدم رضایت مصرف کنندگان می شود. لذا بررسی و تحقیق اولیه خریداران، هم باعث رضایت آنها خواهد شد و هم ارائه خدمات مناسب تر، از طرف شرکت های معتبر و فعال در این زمینه را هموار می کند.
با توجه به نوسانات زیاد قیمت ارز و همچنین قطعات اولیه تولید، ارائه یک لیست قیمت بوسترپمپ امکان پذیر نمی باشد. بنابراین برای استعلام قیمت این محصول در صورت نیاز برای خرید بهترین راهکار استعلام از مشاوران شرکت است.
در کل بوستر پمپ ها به دلیل اینکه از قطعات زیادی تشکیل شده و هرکدام قیمت متفاوتی دارند برای تعیین قیمت نهایی باید تمامی قطعات بوستر پمپ و تعداد پمپ ها را با توجه به نیاز مشتری انتخاب و قیمت گذاری نمود. در بعضی موارد شرکت ها اقدام به تولید بوستر پمپهای آماده می کنند و برای آن قیمت تعیین کمی کنند. مثلا قیمت بوستر پمپ خانگی را به این دلیل که قطعات خیلی زیادی ندارند به راحتی می توان در سریعترین زمان ممکن محاسبه و اعلام کرد.
بوستر پمپ آتش نشانی
اطفا حریق ساختمان یکی از مهمترین موارد در مبحث ایمنی ساختمان است. لذا طراحی سیستم اطفا حریق و انتخاب سیستم تامین آب با دبی و فشار لازم از اهمیت بسزایی برخوردار است. تامین آب سیستم اطفا حریق توسط بوستر پمپ های آتش نشانی صورت می گیرد.
بوستر پمپ آتش نشانی بمنظور تامین جریان و فشار آب مورد نیاز سیستم اطفا حریق در ساختمان ها ، هتل ها، کارخانه ها، بیمارستان ها و غیره استفاده می شود. محاسبه دبی و فشار مورد نیاز سیستم آتش نشانی توسط مهندسان و بر اساس مباحث مقرارت ملی ساختمان و دستورالعمل های سازمان آتش نشانی انجام می شود. بوستر پمپ های آتش نشانی بر طبق دو استاندارد امریکایی NFPA و استاندارد اروپایی EN BS 12845 طراحی و تولید می شوند.
بعلت اهمیت سیستم اطفا حریق بوستر پمپ آتش نشانی حداقل باید متشکل از دو پمپ باشد که هر کدام از این پمپ ها به تنهایی توانایی تامین جریان و فشار آب موردنیاز را داشته باشند. در واقع یک پمپ به حالت استندبای همیشه حاظر باشد تا در صورت بروز مشکل برای پمپ اول بتواند به سرعت وارد مدار شود.
در کشور ما تولید کنندگان غالبا بوسترهای اطفای حریق را در همان قالب بوستر پمپ های آبرسانی می سازند و متاسفانه بین این دو اختلاف زیادی قائل نمی شوند. حال آنکه بوستر پمپ آتش نشانی کاملا متفاوت بوده و از استانداردهای زیادی برای آن وجود دارد.
تفاوت های بوستر پمپ های آتش نشانی و آبرسانی
یک بوستر پمپ آتش نشانی حتما باید سه جز زیر را داشته باشد:
- یک الکتروپمپ
- یک موتور دیزل
- یک جوکی پمپ
- در بوستر پمپ های اطفای حریق به ازای هر پمپ یک تابلو برق مجزا باید وجود داشته باشد. در اینجا ما برای الکتروپمپ موتور دیزل و جوکی پمپ یک تابلو برق جداگانه داریم. یعنی همانند بوستر پمپ های آبرسانی نیست، که بطور مثال اگر سه پمپ داشته باشیم تنها یک تابلو برق وظیفه کنترل سیستم بوسترپمپ را بعهده دارد.
- در بوستر های اطفای حریق در بخش مکش ، کلکتوری وجود ندارد.
- در اینجا برای هر پمپ دو عدد سوئیچ فشار وجود دارد که یکی از سوئیچ ها به عنوان رزو و استندبای قرار دارد.
- در زیر پرشر سوئیچ یک شیر تست وجود دارد که در صورت باز کردن این شیر پمپ ها استارت می کنند.
- بعلت اینکه بوستر پمپ های آتش نشانی برای مدت طولانی خاموش است و صرفا در موقع حریق استارت می شود به همین دلیل همین باید برای هر پمپ دو پرشر سوئیچ داشته باشیم که در صورت عمل نکردن یکی، دیگری وارد شود. همچنین بوسترها باید بصورت دوره ای تست شود و از نظر عملکردی نیز تضمین شود و تعبیه شیر تست به همین خاطر است.
- در بوستر پمپهای اطفای حریق هر یک از پمپ ها یک منبع دیافراگمی جداگانه بر روی خط دهش خود دارند.
اجزای اصلی یک بوستر پمپ آتش نشانی
بوستر پمپ های اطفای حریق از دو پمپ اصلی و یک جوکی پمپ که بر روی یک شاسی مادر نصب شده اند تشکیل میشوند. در ادامه به تشریح این موارد پرداخته ایم.
- جوکی پمپ: برای تامین فشارهای ناشی از نشت و یا احیانا مصارف کم اطفا حریق. در واقع وظیفه اصلی آن این است که مانع استارت و استاپ های مکرر پمپ های اصلی در مواقعی که حریقی وجود ندارد شود و خودش به تنهایی فشار لازم را تامین کند.
- کلکتور: از یک سمت به سیستم تست و از سمت دیگر به شبکه مصرف متصل می شود. در بوستر پمپ های آتش نشانی بزرگ بر روی کلکتور یک فلومتر نصب می شود تا این امکان وجود داشته باشد که حجم زیادی از آب دورریز نشود و بوسیله آن عملکرد پمپ تحت کنترل درآید.
- تبدیل هم مرکز
- شیر یکطرفه
- منبع دیافراگمی
- استفاده از شیر پروانه ای (که البته در استاندارد NFPA چنین الزامی وجود ندارد)
- سوئیچ فشار
- گیج فشار
- شیر تست
- شیر اطمینان: از آنجایی که در بوستر پمپ آتش نشانی، پرشر سوئیچ تنها فرمان استارت پمپ را می دهد و پمپ را خاموش نمی کند، ممکن است شرایطی پیش بیاید که مسیر جریان خروجی مسدود شود. برای جلوگیری از بازگردش داخلی و گرم شدن بیش اندازه ی پمپ ها، باید در مدخل خروجی یک دیافراگم یا شیر اطمینانی نصب شود که این شیر یک جریان حداقلی را از پمپ خارج کند. خروج این حداقل جریان مانع از بازگردش داخلی و گرم شدن پمپ می شود.
تعداد و آرایش پمپ های اصلی بوسترپمپ اطفای حریق
1- تک پمپ Single fire pump set
حالت اول: یک الکتروپمپ
حالت دوم: یک دیزل پمپ
و جوکی پمپ که در کنار پمپ اصلی قرار می گیرد.
2- دو پمپ Duplex fire pump set
حالت اول: دو الکتروپمپ
حالت دوم: یک الکترو پمپ و یک دیزل پمپ
حالت سوم: دو دیزل پمپ
به همراه جوکی پمپ.
3- چند پمپ Multi fire pump set
حالت اول: یک الکتروپمپ و دو دیزل پمپ
حالت دوم: سه دیزل پمپ
با توجه به آرایش های ذکر شده در استانداردها ذکر نکات زیر حائز اهمیت است:
نکته اول: بر طبق استاندارد NFPA و EN BS 12845 بوستر پمپ آتش نشانی هرگز بیشتر از سه پمپ نخواهد داشت. در کشور ما گاها بوستر های 4 و 5 پمپه نیز ساخته میشود.
نکته دوم: بوستر پمپ چند پمپه هرگز متشکل از سه الکتروپمپ نخواهد بود.
نکته سوم: بوستر پمپ آتش نشانی چند پمپه اساسا در دبی های بالای 3000 جی پی ام (3000 GPM) استفاده می شود. بنابراین در بوستر پمپ های اطفای حریق برای کاربری های ساختمانی بوستر پمپ بیش از دو پمپ نداریم. پس این بوستر پمپ ها فقط دو پمپ اصلی و یک جوکی پمپ دارد.
ویژگی های جوکی پمپ
- جبران افت فشار های کم ناشی از نشتی در سیستم (30 gpm).
- جلوگیری از استارت – استاپ های متوالی پمپ های اصلی.
- جلوگیری از بروز ضربه قوچ.
- می تواند از نوع جتی خود هواگیر، دو پروانه و طبقاتی باشد.
- فاشر سوئیچ های جاکی پمپ 3 تا 5 متر بالاتر از پمپ اصلی تنظیم می شود.
استانداردهای بوسترپمپ آتش نشانی
برای بوسترهای اطفای حریق استاندارد متنوع و زیادی وجود دارد. سازمان آتش نشانی نیز یک پیش نویس به همین منظور تهیه کرده است. اما از مشهورترین استاندارد ها می توان موارد زیر را نام برد:
1- استاندارد NFPA : که شناخته شده ترین و معتبرترین استاندارد است.
2- EN 12845 استاندارد اروپایی : که بعلت حضور برند های اروپایی (مانند ایتالیایی، آلمانی و گاها انگلیسی) در کشور ما معمولا از این استاندارد استفاده می شود.
ذکر این نکته لازم است که استاندارد NFPA در بیشتر نقاط دنیا قابل اتک اتر می باشد. حال که استاندارد NFPA بعنوان معتبرترین استاندارد در زمینه طراحی و الزامات بوستر پمپ های آتش نشانی در زیر به معرفی مختصری از آن می پردازیم.
National Fire Protection Association (NFPA) یک سازمان بزرگ معتبر است که اهداف زیر را دنبال می کند:
- کاهش بار جهانی حریق و خطرات ناشی از آن.
- ارائه کدهای عمومی و استانداردهای اطفای حریق (چیزی در حدود 300 کد و استاندارد).
- تخقیق و آموزش.
تفاوت میان کد و استاندارد: کدهای NFPA کارهای که باید انجام شود را مشخص می کند و استانداردهای آن مشخص می کنند که این کدها چگونه باید اجرا شوند.
دقت کنید بدلیل وجود فشار بالا درون لوله های خروجی از بوستر پمپهای خانگی و آنشنشانی حتما از لوله پلی اتیلن فشار قوی باید استفاده نمائید.
فروش بوستر پمپ
فروش بوستر پمپ توسط شرکتهای وارد کننده و نماینده های تولید کننده های داخلی انجام می گیرد. بمنظور خرید و یا حتی فروش سیستم های اطفاء حریق دست دوم و نهایتا استعلام قیمت مهمترین برندهای بوستر پمپهای سراسر جهان که در ادامه به آنها اشاره خواهد شد با همکاران ما در واحد بازرگانی ناب زیست با شماره 02188721092 تماس بگیرید.
لووارا lowara، ابارا Ebara، گراندفوس Grundfos، ویلو Wilo، کالپدا Calpeda، داب DAB، لئو Leo یا لیو، پنتاکس Pentax، کی اس بی .KSB
تعیین دبی بوستر پمپ آبرسانی
برای محاسبه دبی آب مصرف خانگی روشهای مختلفی وجود دارد:
- روش امریکایی که به روش هانتر یا روش F.U هم شناخته میشود (مبحث 16 ساختمان)
- روش فرانسوی – اکثر شرکتهای تولید کننده بوستر پمپ از این روش استفاده میکنند.
- جدول از پیش محاسبه شده – روش سریع
- نمودار AWWA- نمودار لگاریتمی (Peak flow/Mean flow)
- روش آلمانی (استاندارد DIN)
ما در اینجا روش سوم را که برای مصرف کنندگان هم به سادگی قابل انجام است را معرفی میکنیم.
در این روش که در کتاب “مرجع محاسبات تاسیسات مکانیکی ساختمان تالیف مهندس وحید وکیلالرعایا” آمده است، با استفاده از دو جدول به راحتی و با تقریب نسبتا خوبی می توان دبی بوستر پمپ خانگی را تعیین کرد.
برای مشخص شدن حداکثر دبی بوستر پمپ در یک ساختمان مسکونی با استفاده از جدول فوق ابتدا از ستون سمت راست تعداد واحد مسکونی را پیدا میکنیم و سپس در سطر متناظر آن در جهت افقی حرکت میکنیم.
در نهایت میزان دبی بوستر پمپ با توجه به اینکه واحد تک حمامه یا دو حمامه است، از محل تلاقی سطر تعداد واحدها با ستون متناسب با نوع واحد بدست میآید.
به عنوان مثال دبی بوستر پمپ برای یک ساختمان 50 واحده که واحدهای آن تک حمامه هستن 14 متر مکعب بر ساعت (234 لیتر بر دقیقه) بدست میآید.
برای تعیین دبی بوستر پمپ آبرسانی برای ساختمانهای اداری، هتلها و بیمارستانها نیز به کمک جدول زیر ابتدا از ستون سمت راست تعداد کارکنان اداری، یا مسافران هتل و یا تعداد تخت بیمارستان را پیدا میکنیم و با حرکت افقی در سطر متناظر آن در محل تلاقی با ستون مربوطه (بیمارستان، هتل، و یا ساختمان اداری) دبی بوستر پمپ آبرسانی به راحتی بدست میآید.
به عنوان مثال دبی بوستر پمپ آبرسانی مورد نیاز برای یک هتل با 500 مسافر 69 متر مکعب برساعت است.
لازم به یادآوری است که : 1(m3/h) = 4.4 (U.S gpm)
نکته بسیار مهم: بخاطر اینکه مبحث 16 مقررات ملی ساختمان که همان روش هانتر است، بسیاری از طراحان دبی آب مصرفی را از این روش محاسبه میکنند.اشکال استفاده از این روش این است که دبی آب را بسیار بالا تخمین میزند. دبی بیشتر نیاز به پمپ بزرگتری دارد که خود منجر به افزایش قیمت بوستر پمپ میشود. علاوه بر این هزینه مصرف برق و استهلاک بوسترپمپ نیز بیشتر خواهد شد.
در بسیاری از پروژههای تاسیساتی شاهد این هستیم که فردی که وظیفهی نگهداری تاسیسات را به عهده دارد، متذکر میشود که بطور مثال بوستر پمپ آبرسانی ساختمان سه پمپه است (که دو پمپ اصلی و یک پمپ رزرو دارد)، هیچوقت پمپ دوم روشن نمیشود، علت چیست؟
علت آن محاسبه دبی مصرفی براساس روش هانتر است که اصطلاحا دبی را Over تخمین میزند. به همین خاطر به طراحان محترم و خریداران بوستر پمپ همیشه این نکته را یادآوری میکنیم که لطفا از روش هانتر برای تعیین دبی بوستر پمپ آبرسانی استفاده نکنید.
پرسش و پاسخ
1- شما در زمینه بوسترپمپهای UL-FM دار هم فعالیت دارید؟ بله
1-1 – منظور از تجهیز “فهرست شده” در ضوابط آتشنشانی چی هست؟
براساس استاندارد NFPA اگر شما بخواهید پمپ، شیرآلات، لوله و … را در سیستم اطفا حریق نصب کنید آن تجهیز باید براساس استاندارد، توسط یکسری موسسات معتبر تست و گواهی آن صادر شده باشد. از مهمترین این استانداردها UL و FM و VDS هستند که امریکایی بوده و در سرتاسر جهان اعتبار دارند.
2-1- از کجا متوجه شویم که یک تجهیز فهرست شده است؟
شما میتوانید وارد وبسایت استاندارد شده و مشخصات تجهیز موردنظر (شیر، اسپرینکلر و …) که شامل یک شماره سریال و یک شماره مدل است را وارد کنید. براساس اطلاعات ورودی شما، وبسایت مشخص میکند که آیا تجهیز شما بر طبق استاندارد UL تست و گواهی شده است یا خیر؟ اگر نشده باشد اجازه استفاده از آن تجهیز را در پروژه ندارید. متاسفانه امکان تقلب وجود دارد و در این صورت از روی وزن تجهیز میتوان به اصالت آن پی برد، بدین صورت که سایت استاندارد وزن تجهیز را به شما میدهد و میتوانید مقایسه کنید.
2- چرا در بوسترپمپهای آشنشانی UL/FM دار که مجهز به محرک دیزل هستند، تست بوسترپمپ باید به مدت 30 دقیقه انجام بشه؟
براساس بند 8.3.2.4 هندبوک NFPA 25 (استاندارد بازرسی، تست و تعمیرات سیستمهای اطفاء حریق آبی) پمپ آتشنشانی با محرک دیزل باید حداقل به مدت 30 دقیقه در هر هفته تست شود. این الزام به این منظور در نظر گرفته شده است که هم به پمپ و هم به محرک آن در این زمان 30 دقیقه به دمای نقطه عملکرد خود میرسند که این همان نقطهای است که اکثر متخصصان قبول دارند که اگر مشکلات ناشی از دمای بیش از هد (Overheating Problems) وجود داشته باشد نمایان خواهد شد.
علاوه بر این در زمان کارکرد به اندازه 30 دقیقه میزان کافی از سوخت (گازوئیل) مصرف شده که مانع از رکود سوخت در مخزن ذخیره آن میشود.
سوخت راکد باعث تراکم آب شده و در نتیجه سبب تسریع رشد میکروبیولوژیکی میشود. همین امر موجب ایجاد آلودگی و لجن مضر شده که می تواند به فیلترهای سوخت آسیب برساند، گرفتگی ایجاد کرده و باعث نشت شود.
همچنین کار کردن محرک (موتور دیزل) به اندازه کافی تا رسیدن به نقطه نامی آن از انباشت رطوبت جلوگیری میکند. انباشته شدن رطوبت شرایطی است که در آن باقیمانده سوخت ناشی از احتراق ناقص موتور دیزل در داخل سیلندرها و الگزوز محرک تجمع پیدا میکند. در طی یک زمان طولانی این انباشت شدن سوخت میتواند عملکرد موتور را به طور جدی کاهش دهد، میزان مصرف سوخت را افزایش داده و در نهایت منجر به خرابی موتور دیزل شود.
3- چرا در بوسترپمپهای آتشنشانی با محرک الکتریکی پمپ باید به مدت ده دقیقه تست شود؟
زمانی که پمپ با محرک الکتریکی راه اندازی میشود، انرژی که برای بالابردن سرعت پمپ مصرف میشود گرمای زیادی در سیمپیچهای موتور الکتریکی ایجاد میکند. مطابق بند 8.3.2.3 هندبوک NFPA 25 پمپ با محرک الکتریکی باید حداقل به مدت 10 دقیقه کار کند که این 10 دقیقه حداقل زمان لازم از زمان راه اندازی برای خنک کردن سیمپیچی الکتروموتور است. اگر پمپ آتشنشانی که باید به منظور جلوگیری از گیرپاژ کردن هر هفته یک بار روشن شود، در هر بار روشن شدن کمتر از 10 دقیقه کار کند، در طی زمان و پس از استارت و استاپهای مکرر، عمر آن به شدت کاهش پیدا میکند.
علت دیگر حداقل زمان تست 10 دقیقهای این است که زمان کافی برای بررسی پکینگهای آببندی و یاتاقانها فراهم میشود که آیا بیش از حد گرم شدهاند و یا دچار نشتی بیش از حد مجاز هستند. بازرسی یاتاقانهای پمپ بسیار اهمیت دارد زیرا یاتاقانهای خراب منجر به مشکلات بزرگتری خواهد شد.
4- آیا سیستم اسپرینکلر میتواند حریق را اطفا کند؟
هدف اصلی استفاده از سیستم اسپرینکلر یا شبکه بارنده این هست که حریق را در نطفه خفه کند. اما اگر حریق گسترش پیدا کند، سیستم اسپرینکلر حریق را کنترل میکند تا زمان لازم برای رسیدن تجهیزات آتشنشانی فراهم شود.
5- پارکینگها جزء کدام گروه خطر هستند؟ گروه خطر معمولی 1 (Ordinary Hazard 1 = OH1)
در انتها پیش بینی می نمائیم یکی از مواردی که شاید شما با مطالعه آن از میزان فنی بودن تیم مهندسی ناب زیست اطمینان حاصل کنید، راهنمای نصب و دستورالعمل بهره برداری از بوستر پمپ می باشد. برای دانلود این راهنما روی لینک زیر کلیک کنید.
راهنمای_نصب_و_بهرهبرداری_بوسترپمپ
سلام . لیست قیمت بوستر پمپ های پمپیران رو می تونید به ایمیل من به آدرس mojy.tebyar@yahoo.com بفرستید ؟ ممنون میشم .
اگر لیست قیمت بوستر پمپ های دانفوس رو هم داشته باشید خیلی عالی میشه . ممنون.
سلام. جناب طبیار. به همکاران فروش اعلام شد براتون ارسال کنند. فقط در نظر داشته باشید قیمت بوسترها بروز اعلام میشن. با تشکر.