لوله زهکش، لوله ای است از جنس پی وی سی یا پلی اتیلن که در بدنه آن به تعداد مورد نیاز سوراخ یا شیارهایی برای جذب آب اضافه زمین ایجاد می شود و در اکثر موارد با گونی یا ژئوتکستایل پوشانده شده تا سوراخهای آن توسط شن و ماسه و ریشه گیاهان مسدود نگردد.
به اقداماتی که برای خارج کردن آب های اضافی از زمین انجام میشود زهکشی گفته میشود. با خارج کردن و هدایت آب و املاح اضافی در خاک و هدایت آن به محل دیگر میتوان از بروز مشکلات دیگر نظیر رشد گیاهان، ساخت و ساز و … جلوگیری کرد. عدم انجام این کار، به ویژه در نقاطی که باران و رطوبت بیشتری وجود دارد، میتواند خساراتی به بار بیاورد. اصلی ترین تجهیز برای انجام این کار استفاده از لوله زهکش میباشد.
لوله زهکش چیست؟
لوله زهکش نوعی لوله با سوراخ های ریز است که در سطح و یا زیر زمین نصب شده و رطوبت اضافی را به خود جذب می کند. لوله زهکشی یکی از انواع لولههای پرکاربرد برای مزارع کشاورزی، اطراف ساختمانها، پل ها، جادهها، زمین های ورزشی و… است. با نصب این لولهها در داخل خاک یا در سطح زمین می توان آب اضافی را خارج کرده و آسیب های ثانویه وارد شده به زمین به دلیل خیس ماندن طولانی مدت را کاهش داد.
لولههای زهکش (Perforated Drainage Pipe) معمولا از جنس پی وی سی به رنگ زرد و پلی اتیلن به رنگ مشکی (کاروگیت و تکجداره) تولید می شوند و بصورت تمام دور مشبک و یا نیمه دور مشبک هستند.
لوله زهکشی در مدلهای مختلف بر اساس نیاز مشتری و محیط پروژه تولید و عرضه میشود. این لولههای مشبک اغلب بهصورت کلاف تولید و مورد استفاده قرار میگیرد. در بین انواع لولههای سوراخدار که جهت زهکشی آب اضافی مورد استفاده قرار می گیرند میتوان 4 دسته اصلی را نام برد: ساده، مشبک، نیم مشبک و الیاف دار است.
همین ابتدا باید بگوییم که نحوه سوراخکاری لوله زهکشی اهمیت زیادی دارد. در این مطلب قصد داریم اطلاعاتی در خصوص انواع این مدل لولههای سوراخدار به صورت جامع داشته باشیم، کاربرد هر یک را بررسی کنیم و در نهایت نحوه قیمتگذاری لولههای مشبک بر اساس عوامل مختلف را بازگو کنیم. نحوه سوراخکاری لوله لترال از دیگر موارد بررسی در مطلب زیر است که مطالعه آن سبب میشود تا انتخاب و خریدی هوشمندانهتر داشته باشید.
کاربرد لوله زهکشی
لولههای زهکشی در مختلف صنایع و کاربردها برای جمعآوری، انتقال، و دفع آب و مایعات به کار میروند. این لولهها باعث بهبود زهکشی، کنترل سطح آب، و جلوگیری از آببندی و آبخوردگی خاک میشوند. مهمترین کاربردهای لوله زهکش عبارتند از:
- زراعت و کشاورزی: در زمینهای کشاورزی، لولههای زهکشی به منظور جلوگیری از آببندی خاک، تخلیه آب زائد از زمینهای آبیاری شده و کنترل سطح آب در مناطق خاص استفاده میشوند. این کاربرد به بهرهبرداران کشاورزی کمک میکند تا منابع آبی را بهینهتر مدیریت کنند و بیشترین بهره را از زمینهای زراعی ببرند.لوله زهکشی در اراضی کشاورزی کاربرد زیادی دارد. در اراضی کشاورزی برای خروج آب اضافه که اغلب حاصل از آبیاری یا بارندگی شدید است از لولههای زهکشی استفاده میشود. سیستم زهکشی اغلب بهصورت زیرزمینی طراحی میشود و هدف اصلی از طراحی این سیستم توازن بین آب و اکسیژن خاک است.در کشاورزی بهبود رشد گیاهان اهمیت زیادی دارد به این ترتیب محصولات نیز با تولیدات بالاتری همراه هستند و سیستم لوله زهکشی سبب شده تا این هدف به دست آید. موضوع دیگری که در اراضی دیده میشود خاکهای شور و قلیایی است. زمانی که فرآیند آبشویی صورت گرفت نیاز است که آب حاوی املاح مضر برای خاک و گیاه بیرون کشیده شود. لولههای زهکش برای این کار اغلب از نوع مشبک هستند و طراحی لوله لترال مشبک به نوبه خود میتواند ارزش زیادی داشته باشد.
- ساختمان و عمران: در ساختمانها و پروژههای عمرانی، لولههای زهکشی برای جلوگیری از تجمع آب در زیرزمینها و مناطق مختلف مورد استفاده قرار میگیرند. این لولهها میتوانند آب را از اطراف ساختمان یا از زیر زمینهای تأسیسات دفع کنند. لوله زهکشی برای خروج آبهایی که در طول دوره طولانی در اطراف ساختمانها جمع میشود نیز مورد استفاده قرار میگیرد. اگر دقت کنید در اطراف ساختمانها و یا پلها جمع شدگی آب بسیار زیاد است. به این ترتیب نیاز است که در یک زمان کوتاه این موضوع برطرف شده و آب از اطراف ساختمان جمع شود. در این زمان نیز لولههای زهکش میتوانند یک یاریرسان قوی باشند.
- فضای سبز و پارکها: در فضاهای سبز، پارکها، و باغها، لولههای زهکش برای کنترل زهکشی و تخلیه آب از مناطقی که به علت آبباران یا آبیاری ممکن است آب را نگه دارند، استفاده میشوند.
- کاربردهای صنعتی و تجاری: در بسیاری از صنایع و واحدهای تجاری، نیاز به کنترل آب و زهکشی وجود دارد. لولههای زهکشی در این مکانها به عنوان بخشی از سیستمهای مدیریت آب مورد استفاده قرار میگیرند.
- حفاظت از محیط زیست: در پروژههای مرتبط با حفاظت از محیط زیست، لولههای زهکشی برای جلوگیری از رسوبگذاری زیاد در مناطق آبی و زیستگاههای طبیعی مورد استفاده قرار میگیرند.
- زهکشی جادهها و زیرساختها: در جادهها، خیابانها، و زیرساختهای حملونقل، لولههای زهکشی به عنوان بخشی از سیستم زهکشی مورد استفاده قرار میگیرند تا جلوگیری از تجمع آب و احتمال ایجاد سیلاب و آببرگشتگی کنند. در مناطق مرطوب و پر از بارندگی کشور آبهای زیادی بر روی سطح خیابان جمع میشود. این رویکرد برای مناطق خشک که بدون رودخانه و سد هستند بیشتر خطرساز است و عامل تخریب سطح جادهها شده و موارد زیرسطحی را در معرض خطر قرار میدهند. مشخص است که این موضوع در زمستان سبب یخزدگی سطح جاده نیز میشود و در صورتی که یخزدگی طولانی مدت باشد قطعاً سطح جاده تخریب میشود.
- استفاده در مکان های ورزشی و تفریحی: لولههای لترال در محیطهای ورزشی و تفریحی برای خروج سریع آب باران و یا آب جمع شده بر اساس آبیاری استفاده میشوند. لولههای زهکشی سریع میتوانند از آسیب به زمینهای تفریحی تا حد زیادی جلوگیری نمایند و در نهایت هزینههای مصرفی و استهلاکی را کاهش دهند.
در کل، لوله زهکش به عنوان یک عنصر مهم در مدیریت آب و کنترل زهکشی در مختلف صنایع، مناطق کشاورزی، زمینهای سبز، ساختمانها و بسیاری دیگر از مکانها استفاده میشود.
مزایای لوله زهکش
لولههای زهکشی یکی از ابزارهای مهم در مدیریت آب و کنترل زهکشی هستند که در مختلف صنایع و کاربردها استفاده میشوند. مزایای اصلی استفاده از لوله زهکش عبارتند از:
- کنترل آب و زهکشی: لولههای زهکشی به کشاورزان، ساختمانسازان و سایر بخشهایی که نیاز به کنترل زهکشی دارند، کمک میکنند تا جریان آب را بهینه کنترل کنند و از تجمع آب زائد و آببندی خاک جلوگیری کنند.
- جلوگیری از سیلاب و آببرگشتگی: با استفاده از لولههای زهکشی میتوان از سیلاب و آببرگشتگی در مناطق آبی و زهکشی جلوگیری کرد. این لولهها به تخلیه سریعتر آب زائد کمک میکنند و خطرات مرتبط با سیلاب را کاهش میدهند.
- مدیریت منابع آبی: لولههای زهکش به بهرهبرداران کمک میکنند تا منابع آبی را بهینهتر مدیریت کنند. این به کاهش هدررفت منابع آبی و افزایش بهرهوری آب در کشاورزی و سایر کاربردها کمک میکند.
- حفاظت از خاک و زمین: با جلوگیری از آببندی و آبخوردگی خاک، لولههای زهکشی به حفاظت از خاک و کیفیت آن کمک میکنند. این به محافظت از زمینهای کشاورزی و محیطزیست کمک میکند.
- کاهش آبخوردگی در ساختمانها: در ساختمانها، لولههای زهکشی به عنوان بخشی از سیستمهای مدیریت آب استفاده میشوند تا از آبخوردگی در زیرزمینها و تأسیسات جلوگیری کنند.
- افزایس کارآیی و بهرهوری: با استفاده از لولههای زهکشی، کارآیی و بهرهوری در کنترل زهکشی و مدیریت آب افزایش مییابد. جریان آب به صورت مستقیم تخلیه میشود و از تجمعهای آبی جلوگیری میشود.
- سازگاری با محیط زیست: لولههای زهکش به طور معمول از موادی ساخته میشوند که مقاوم به خوردگی و زنگ زدگی هستند. این مواد میتوانند محیط زیست را کمتر تحت تأثیر قرار دهند.
- کاهش هزینهها: با بهبود کنترل زهکشی و مدیریت منابع آبی، هزینههای مرتبط با آببندی، آبخوردگی، ترمیم خاک و تخریب زمینها کاهش مییابد.
به طور کلی، لولههای زهکشی باعث بهبود مدیریت آب، کاهش خطرات مرتبط با آب و زهکشی، افزایش بهرهوری، و حفاظت از محیط زیست میشوند.
انواع لوله زهکش
لولههای زهکشی با توجه به جنس بدنه، دوجداره و تک جداره بودن، داشتن یا عدم برخورداری از پوشش، برای جلوگیری از گرفتگی شیارها یا سوراخها به مدلهای زیر تقسیم بندی می شود.
لوله زهکشی مشبک
لوله زهکش مشبک در مدلهایی که دارای پوشش مصنوعی هستند تقاضای بالایی داشته و قطعاً از کیفیت خوبی نیز برخوردار هستند. یکی از بهترین سبکهای لوله سوراخدار خرطومی است. این محصول در سال 1960 و در کشور آلمان تولید و وارد بازار شد و امروزه در کاربردهای زیرزمینی بسیار مورد حمایت قرار میگیرد.
استفاده از تکنولوژیهای خاص مانند ترکیب فیبرهای مصنوعی میتواند ضخامت مناسبی برای این لوله ها ایجاد کند. لولههای زهکشی اغلب برای بسیاری از انواع خاک مناسب است و طبق استاندارد komo طراحی شده است. طول عمر لوله لترال زیاد است و بازدهی بالایی را فراهم میسازد.
لوله زهکش که دارای پوشش مصنوعی از نوع pp (پلی پروپیلن) است میتواند شرایط نفوذپذیری را فراهم سازد بهطوری که با هر نوع شرایط خاص سازگار است. این نوع از پوششها دارای شرایط طراحی ویژهای هستند بهطوری که سبب میشود میزان جمعآوری آب اضافه تا حد زیادی فراهم شود.
قابلیت کارگزاری لولههای زهکشی با پوشش مصنوعی بسیار سریع است و نیاز به بسترسازی خاصی نخواهد بود. برای کارگزاری برخی از مدلهای دیگر نیاز است که شن و ماسه دانهبندی شده در نظر گرفته شود که خوشبختانه لولههای زهکشی مشبک با پوشش مصنوعی PP از هزینه زیاد مربوط به این بخش در امان است.
نفوذ ریشه گیاهان مقاوم به لوله ها از مشکلات همیشگی آن محسوب میشود. خوشبختانه لولههای لترال (مخصوصا مدل پوشش داده شده با ژئوتکستایل) به صورتی طراحی و تولید می شوند که سوراخهای آن بهراحتی مسدود نمیشود و از بازدهی کار کاسته نمیشود.
لوله زهکشی پلی اتیلن
لوله زهکشی پلی اتیلن در سیستمهای لولهگذاری فاضلاب مورد استفاده قرار میگیرد. موارد استفاده از این محصول به 50 سال گذشته بر میگردد. بزرگترین مزیت لوله زهکش پلی اتیلن این است که در برابر خوردگی بسیار مقاوم است.
میدانیم که یکی از بزرگترین مشکلاتی که در فضای فاضلابی دیده میشود خوردگی است. این موضوع در گذشته برای زهکشی آب توسط لولههای فلزی نیز بسیار دیده میشد. خوردگی هم در داخل و هم خارج از لولهها رخ میدهد. در گذشته از محافظ کاتدی برای کندی زنگزدگی استفاده میشد و یا پوششهای پلاستیکی مورد استفاده قرار میگرفت که بسیار هزینهبر بود. لولههای زهکشی پلی اتیلن برخلاف محصولات فلزی مشکل زنگزدگی ندارند و میزان پوسیدگی این محصول بسیار کم است.
لوله زهکشی پلی اتیلن دارای طول عمر بالایی است و در فضای زیرساختی یک انتخاب خوب محسوب میشود. این نوع لوله در برابر فرسودگی بسیار مقاوم است. میزان انعطافپذیری و چکشخواری این محصول خوب است و بر اثر فشار ناگهانی از بین نمیرود. البته که طول عمر لوله مشبک پلی اتیلن بر اساس کاربرد و نوع نصب تعیین میشود اما تخمین طول عمر آن بین 50 الی 100 سال است. لوله سوراخدار پلی اتیلن دارای اتصالات “بون نشت” است به طوری که میتواند در برابر تلف شدن زه بسیار ایمن باشد.
لوله زهکش پلی اتیلن با محیط سازگاری زیادی دارد بهطوری که انرژی کمتری به نسبت مدلهای دیگر برای ساخت آن صرف میشود. اتصالات لولههای سوراخدار پلی اتیلن به صورتی است که میزان نشتی به حداقل میرسد. در زمان تولید این مدل از لولهها مواد سمی در هوا منتشر نمیشود. این محصول برای شرایطی که نیاز به بازیافت دارد بسیار ارزشمند است.
مزایای لوله زهکش پلی اتیلن
لولههای زهکش پلیاتیلن دارای مزایای متعددی هستند که آنها را به انتخاب محبوب در سیستمهای زهکشی میکند. مزایای اصلی این نوع لولهها عبارتند از:
- مقاومت در برابر خوردگی: لولههای پلیاتیلن به خوبی در مقابل خوردگی و تأثیرات شیمیایی مقاومت دارند، که آنها را مناسب برای کاربردهای زهکشی در محیطهای مرطوب و شیمیایی میسازد.
- مقاومت در برابر آب و رطوبت: این لولهها مقاومت خوبی در برابر آب و رطوبت دارند و در طول زمان تحت تأثیر آب ویژگیهایشان تغییر نمیکند.
- مقاومت مکانیکی بالا: لولههای پلیاتیلن دارای استحکام مکانیکی مناسبی هستند و میتوانند تحت فشار و بارهای خارجی مقاومت کنند.
- عمر طولانی: به دلیل مقاومت در برابر عوامل محیطی و خوردگی، لولههای زهکشی پلیاتیلن دارای عمر طولانی هستند و نیاز به تعویض و تعمیر کمتری دارند.
- خصوصیات ضد چروک و ترک: لولههای پلیاتیلن به دلیل انعطافپذیری و مقاومت در برابر تغییرات دما، به طور کلی از تشکیل چروک و ترک جلوگیری میکنند.
- سبکی و آسانی نصب: به علت وزن سبک و ساختار انعطافپذیر، لولههای پلیاتیلن نصب آسان و سریعی دارند و نیاز به تجهیزات سنگین برای نصب ندارند.
- عدم انجماد: پلیاتیلن در برابر انجماد حساس نیست و به خوبی از این نظر در مناطق سرد عمل میکند.
- پایداری در برابر تغییرات محیطی: این لولهها به خوبی از تأثیرات نور خورشید، اشعه ماوراء بنفش، تغییرات دما و شرایط محیطی مختلف محافظت میکنند.
در کل، مزایای لوله زهکش پلیاتیلن شامل مقاومت در برابر خوردگی، استحکام مکانیکی، عمر طولانی، نصب آسان و سایر ویژگیهای فوق، آن را به یک گزینه مناسب برای سیستمهای زهکشی در انواع پروژهها تبدیل کرده است.
لوله زهکشی پی وی سی
لوله زهکشی پی وی سی یکی از بهترین لولههای مناسب زه آب محسوب میشود. لوله سوراخدار پی وی سی در مدلهای ساده و مشبک و گاه به صورت نیمه مشبک در بازار عرضه میشود. این محصول بهصورت کلافهایی که سایزبندی دارند توزیع شده است.
در بین انواع لوله زهکشی، این مدل توانسته مقاومت 16 کیلو نیوتن را تحمل کند و در لیست ماندگارترین و پرمصرفترین مدلهای این لوله محسوب میشود. مقاومت لوله زهکشی PVC بسیار بالا است بهطوری که احتمال گرفتگی سوراخهای لوله بسیار کم بوده و ابعاد شیارهای این محصول نیز بدون تغییر باقی میماند.
عمر مفید لوله زهکش پی وی سی طولانی است و وزن سبکی هم دارد. حمل و نقل آن بسیار آسانتر از سایر موارد مشابه است. از سوی دیگر نصب و کارگزاری لوله سوراخدار پی وی سی بسیار آسان است. منافذ ورودی این سبک از لولهها یکنواخت بوده و سبب میشود که تغییرات طول و عرض بسیار نادرتر از مدلهای مشابه به نظر برسد.
مزایای لوله زهکشی پی وی سی
لوله زهکشی PVC دارای مزایای متعددی است که آن را به یک انتخاب محبوب در سیستمهای زهکشی میکند. مزایای اصلی این نوع لوله به شرح زیر است:
- مقاومت در برابر خوردگی: لولههای پی وی سی مقاومت خوبی در برابر تأثیرات خوردگی و اکسیداسیون دارند. این ویژگی آنها را مناسب برای زهکشی آبهای سطحی میسازد.
- سبکی و نصب آسان: لولههای PVC به دلیل سبکی و وزن کم، آسانی در نصب و حمل و نقل دارند. این ویژگی باعث کاهش هزینههای نصب و زمان لازم برای انجام کار میشود.
- ثبات شکل: لولههای PVC به خوبی مقاومت میکنند تا در برابر تغییرات دما و فشار از شکل خارجی خود دور نشوند. این ویژگی باعث استحکام و پایداری سیستم زهکشی میشود.
- عمر طولانی: لولههای زهکش پی وی سی معمولاً دارای عمر طولانی هستند و تحت تأثیر عوامل محیطی کمتر دچار خرابی میشوند، که به تاخیر احتمالی در نیاز به تعمیر و تعویض آنها منجر میشود.
- استحکام مکانیکی: این لولهها دارای استحکام مکانیکی مناسبی هستند که میتوانند مقاومتی خوب در برابر فشار و بارهای خارجی داشته باشند.
- قابلیت بازیافت: PVC از جمله مواد بازیافتی است که میتوان آن را پس از مدت زمانی مجدداً بازیافت و استفاده کرد، که این ویژگی به افزایش پایداری زیستمحیطی کمک میکند.
در کل، لوله زهکشی PVC به دلیل مجموعهای از ویژگیهای فوق از جمله محبوبترین و انتخابی معمول برای سیستمهای زهکشی در انواع پروژهها و مکانها است.
لوله سوراخدار پی وی سی الیاف دار
لوله زهکش پی وی سی در مدلهای پوششدار نیز عرضه شده است و با هدف ایجاد یک حائل بین لوله و خاک استفاده میشود. این پوششها از ورود ذرات و دانه های خاک و سنگ و … به درون لوله جلوگیری میکند. برای این پوشش از تراشههای کوچکتری استفاده میشود و در نهایت هزینه نصب بسیار پایین میآید. دوام لوله زهکش الیاف دار زیاد است و یکنواختی جالبی دارد.
لوله زهکش پی وی سی که دارای پوشش فیلتر (ژئوتکستایل) هستند میبایست دور از تماس نور خورشید قرار بگیرند. این مدل از لولهها نیاز به در نظر گرفتن زمانی برای انبارداری دارند و دوره سه ماه برای این عمل در نظر گرفته شده است. باید دقت شود که این لوله ها اغلب بهصورت افقی در انبار نگهداری میشود تا میزان آسیب به حداقل برسد.
مزاای لوله زهکشی الیاف دار
لولههای زهکش الیاف دار، که به طور رسمی به عنوان لولههای زهکش مسلح با الیاف پلیمری شناخته میشوند، دارای مزایای خاصی هستند که آنها را از لولههای زهکش معمولی متمایز میکند. این نوع لولهها با بهرهگیری از الیاف پلیمری در ساختارشان، ویژگیهایی اضافی به آنها اضافه میکنند. برخی از مزایای لوله زهکش الیاف دار عبارتند از:
- مقاومت به خوردگی و زنگ زدگی: لولههای زهکش الیاف دار به علت داشتن سطح داخلی پوشیده شده از الیاف پلیمری، مقاومت به خوردگی و زنگ زدگی بیشتری دارند. این ویژگی آنها را برای زهکشی در محیطهایی با آبهای شیمیایی و تأثیرات خوردگی مورد استفاده میکند.
- استحکام مکانیکی بالا: الیاف پلیمری به لولهها استحکام مکانیکی بیشتری میبخشند. این لولهها میتوانند به راحتی در مقابل فشار و بارهای مختلف مقاومت کنند.
- پایداری شکلی: الیاف پلیمری باعث میشوند لولهها در برابر تغییرات شکلی کمتری باشند و از انعطافپذیری بالایی برخوردار باشند.
- مقاومت به ضربه و لرزش: لولههای زهکش الیاف دار به علت استحکام افزوده و ساختارشان، مقاومت به ضربه و لرزش بیشتری دارند.
- عمر طولانی: مقاومت به خوردگی و آسیبهای مکانیکی باعث میشود که این لولهها دارای عمر طولانیتری باشند و نیاز به تعویض و تعمیر کمتری داشته باشند.
- استفاده در شرایط سخت: لولههای زهکش الیاف دار به علت مزایای فوق، به خوبی در محیطها و شرایطی که نیاز به استحکام بالا و مقاومت به شرایط آبی و شیمیایی دارند، مورد استفاده قرار میگیرند.
در کل، لولههای زهکش الیاف دار به عنوان یک گزینه مناسب در پروژههایی که نیاز به استحکام بالا، مقاومت به خوردگی و تحمل به شرایط محیطی دارند، مورد استفاده قرار میگیرند
لوله زهکشی خرطومی
لوله زهکشی خرطومی اغلب از جنس یو پی وی سی هستند که با افزودنیها ترکیب شدهاند. این لولهها توسط دستگاه سوراخکن سوراخ شده و محصول نهایی لوله مشبک نامیده میشود. افزودنیهایی که برای تولید این سبک از لوله دیده میشود اغلب شامل روان کنندهها، رنگ و همینطور پایدارکننده حرارتی است.
لولههای خرطومی در سایز 100 و 120 میلیمتر اغلب دارای طول 100 متر هستند و در صورتی که سایز لوله 160 میلیمتر باشد طول 70 متر را پوشش میدهد. انواعی که سایز 200 میلیمتر دارند برای طول 40 متر استفاده میشوند. این سبک از لولهها اغلب دارای رنگ شفافی هستند بهطوری که حالت مات به خود نمیگیرند. مقاومت لوله خرطومی در برابر اشعه یو وی زیاد است و سطح آن نیز صیقلی طراحی شده است.
مزایای لوله زهکش خرطومی
لولههای زهکشی خرطومی، نوعی لوله زهکش با ساختاری خمیده و انعطافپذیر هستند که برای جمعآوری و انتقال آبها در مناطقی با تغییرات شکل و مشکلات انحراف زهکشی مناسب هستند. مزایای این نوع لولهها عبارتند از:
- انعطافپذیری و تطابق با شکل زمین: لولههای زهکشی خرطومی به دلیل ساختار انعطافپذیر و خمیده، به راحتی میتوانند تطابق داشته باشند و به شکل زمین پاسخ دهند. این ویژگی آنها را مناسب برای مناطقی با تراکمهای مختلف و تغییرات شکل زهکشی میکند.
- سهولت نصب و تنظیم: لولههای زهکش خرطومی به دلیل انعطافپذیری بالا و وزن سبک، به راحتی قابل نصب و تنظیم هستند. این ویژگی میتواند زمان و هزینههای نصب را کاهش دهد.
- کمترین نیاز به تعویض شیارها و حفرها: به دلیل این که لولههای خرطومی قادر به تغییر شکل و انعطافپذیری در مسیر زهکشی هستند، نیاز به حفرها و شیارهای بسیار کمتری در زمین و ساختارها وجود دارد. این باعث کاهش نیاز به تغییرات زمینی و مخارج بیشتر مرتبط با نصب لولههای زهکشی میشود.
- کاهش خطر نشتی: لولههای خرطومی اغلب به صورت یک تکه یا با اتصالات کمتری ساخته میشوند که به کاهش خطر نشتی و تراکم اتصالات مرتبط باشد.
- مقاومت به ضربه و لرزش: به دلیل ساختار انعطافپذیر و اجزای کمتری در این نوع لولهها، مقاومت به ضربه و لرزش بالاتری دارند.
- استفاده در شرایط مختلف: لولههای زهکشی خرطومی به دلیل انعطافپذیری و ویژگیهای مذکور، به خوبی در مناطق با مشکلات انحراف زهکشی، پروژههای ساختمانی، باغها و فضاهای سبز مورد استفاده قرار میگیرند.
در کل، لولههای زهکشی خرطومی به دلیل انعطافپذیری، سهولت نصب، تطابق با شکل زمین و مقاومت به ضربه، در مواردی که نیاز به زهکشی مناطق با ت
لوله مشبک کاروگیت
لوله زهکش مدلهای مختلفی دارد که یکی از آنها لوله زهکشی کاروگیت نامیده میشود. لولههای کاروگیت، به معنی موج دار، در مدلهای دوجداره که از نوع UPVC هستند با توجه به شیارهای خاصی که دارند در لیست نیازهای روز قرار میگیرند.
لوله کاروگیت دوجداره نسل جدیدی از لولههای زهکشی هستند که در مقایسه با سایر لولههای پلیمری از مقاومت بسیار بالایی برخوردارند به طوری که مقاومت بار خارجی این محصول به مراتب زیاد است.
از سوی دیگر طول عمر بهرهبرداری لولههای زهکش کاروگیت نیز بالا است. این سبک از لولهها در بر انواع املاح شیمیایی و همینطور مواد ناسالم زه آبها دارای مقاومت بالایی هستند. سطح داخلی این لوله مسطح است و این موضوع سبب میشود که زه آب به سادگی از آن عبور نماید. هزینه تعمیر لولههای سوراخدار و همینطور نگهداری از آن نیز ارزان بوده و سبب میشود که محبوبیت این مدل از لولههای مشبک بسیار بیشتر شود.
لوله زهکشی کاروگیت کاربردها زیادی دارد. به عنوان مثال: این محصول سبب افزایش پایداری زمین شده و برای فونداسیون انواع سازه و همینطور در بخش راهسازی مورد استفاده و اعتماد قرار میگیرد. در جاهایی که نیاز به پایین آوردن سطح آب نیاز است، استفاده از آن سبب میشود که هدف محقق شود. این محصول برای کاهش فشار آب زمینی کارایی بسیار بالایی دارد.
لوله زهکش کاروگیت برای مقاومسازی خاک در مکانهایی که نیاز به راهسازی دارد بسیار قابل قبول بوده و این موضوع در ساختمانسازی نیز مورد تأیید قرار گرفته است. در باندهای فرودگاهی و یا فضای باغ و زمینهای کشاورزی نیز استفاده از لوله کاروگیت میتواند انتخاب هوشمندانهای محسوب شود.
در طراحی لوله نیاز است سطح زمین و فاصلهبندی دقیق تا سطح بررسی شود. مشخص است که گاه لوله در منطقه دقیق خود نصب نمیشود. در سالهای اخیر استفاده از هر بخش لوله سبب شده تا بخش دیگر به صورت جداگانه بررسی شود. برخی از لولهها هستند که میتوانند در سطح عمیق استفاده شود و برخی دیگر نیز در سایز استانداردی استفاده میشود.
دلایل محبوبیت لوله زهکش پلی اتیلن
لوله زهکشی در انواع مختلفی طراحی و عرضه میشود که یکی از این موارد در خانواده لوله پلی اتیلن قرار دارد. البته که لوله پلی اتیلن تنها برای زهکشی استفاده نمیشود و موارد استفاده گستردهای دارد. لوله پلی اتیلن اغلب به رنگ سیاه شناخته میشود به طوری که یک سری خطوط آبی رنگ را شامل میشود که برای آبرسانی هستند.
لوله پلی اتیلن که برای گازرسانی مورد استفاده قرار میگیرد با خطوط زرد نمایش داده شده و برای موارد مربوط به فاضلاب نیز اغلب از رنگ قهوهای برای خطوط لوله استفاده میشود. برای تولید لوله پلی اتیلن از نوعی پلیمر مصنوعی استفاده میشود و دارای ساختار شیمیایی مخصوصی است.
مقاومت بالای لوله پلی اتیلن سبب شده تا وارد دنیای لولههای زهکشی شود. طراحی لوله پلی اتیلن به صورتی است که در برابر مواد خورنده و همینطور فشار، بسیار مقاومت است. این محصول در برابر سایش و دما دارای مقاومت ویژهای است. مشخص است که لوله زهکش پلی اتیلن میتواند زاویه خمش مناسبی ایجاد نماید و البته که مقاومت بالایی در برابر ضربه و فشار، حتی در دمای بسیار پایین از خود نشان میدهد.
آزمون های تست لوله زهکشی
لوله زهکشی از جهات مختلف تست میشوند تا ضریب اطمینانشان مشخص شود. یکی از آزمونهایی که بسیار مورد استفاده قرار میگیرد آزمون مقاومت به ضربه است. این آزمون در دو بخش صورت میگیرد و مقاومت محصول مشخص میشود.
نیاز است که میزان سفتی لوله زهکش با در نظر گرفتن مقاومت آن در برابر پهن شدن بررسی شود و شامل آزمون مخصوص به خود است. از دیگر آزمونهای مهم برای لولههای زهکشی تست منافذ آبکش است تا میزان کشش شیار لوله بررسی شود. همینطور لوله از نظر کشش با اتصالات دیگر ارزیابی میشود و میبایست سطح ابعاد لوله نیز مورد بررسی قرار بگیرد. از یاد نبرید که برای این محصول از آزمون وضعیت ظاهری نیز استفاده میشود تا شناسایی این لوله در عمق زمین قابل قبول باشد.
لوله زهکشی کنگرهدار دارای عمر مفید و طولانیتر نسبت به لولههای سیمانی و سفالی قدیمی دارد و دارای دستهبندی مناسبی است. این محصول نیز میتواند بر طبق آزمون ضریب اطمینان ارزیابی شود.
آزمونهای مختلفی برای ارزیابی و اطمینان از کیفیت و عملکرد لولههای زهکش انجام میشود. این آزمونها به منظور اطمینان از عملکرد بهینه، مقاومت در برابر فشار، تحمل به شرایط محیطی و تأیید استانداردها انجام میشوند. برخی از آزمونهای مهم برای لولههای زهکش شامل موارد زیر است:
- آزمون فشار داخلی (Hydrostatic Pressure Test): در این آزمون، لوله پر از آب شده و به فشار بالا تحت فشار قرار میگیرد. هدف این آزمون اطمینان از عدم وجود نشتی و تحمل لوله به فشارهای مورد انتظار است.
- آزمون فشار خوردگی (Cyclic Pressure Test): در این آزمون، لوله به تغییرات فشار متعاقباً تحت اثر افزایش و کاهش فشار قرار میگیرد. این آزمون به تقویت مقاومت لوله در برابر خوردگی و فشارهای متناوب کمک میکند.
- آزمون انجماد و ذوب (Freeze-Thaw Test): این آزمون شامل تحمل لوله در برابر تغییرات دمایی است. لوله به صورت متناوب به دماهای پایین و بالا تحتتاثیر قرار میگیرد تا اطمینان حاصل شود که تغییرات دما به عملکرد لوله آسیبی نمیزند.
- آزمون تحمل به اشعه UV (UV Resistance Test): لولههای زهکش باید تحت تأثیر اشعه ماوراء بنفش (UV) قرار گیرند تا اطمینان حاصل شود که مقاومت آنها در برابر اثرات نور خورشید مناسب است.
- آزمون مقاومت شیمیایی (Chemical Resistance Test): این آزمون برای بررسی تحمل لولهها در برابر تماس با مواد شیمیایی مختلف مانند آبهای فاضلاب، محلولهای شیمیایی و غیره انجام میشود.
- آزمون تحمل به آبگرفتگی و تجمع رسوب (Clogging Test): در این آزمون، لوله به تحمل تجمع رسوبات و آبگرفتگی درونی آزموده میشود.
- آزمون انعطافپذیری و تغییر شکل (Flexibility and Shape Change Test): در این آزمون، لوله به انعطافپذیری و تغییر شکل در دماهای مختلف تحت تأثیر قرار میگیرد تا تغییرات دما به کارایی لوله آسیب نزند.
- آزمون تأیید استاندارد (Compliance Test): لولههای زهکشی باید با استانداردهای مشخصی مطابقت داشته باشند. این آزمونها بررسی میکنند که لولهها به استانداردهای مربوطه تطابق دارند یا خیر.
نحوه سوراخکاری لوله لترال زهکش
لوله زهکشی در مدلهای پی وی سی برای جلوگیری از ماندگاری آب در سطح زیر خاک استفاده میشود. لولههای خرطومی زهکشی شده دارای انعطافپذیری زیادی بوده و اغلب بر اساس نوع فرایند سوراخکاری مورد استفاده قرار میگیرد. سوراخها در جدارهها اعمال میشود بهطوری که به عنوان محل ورود آب به داخل لوله میشود.
سوراخها باید در ابعاد متناسب بر اساس سایز لوله مشخص شود و در نهایت نحوه اندازهگیری سوراخها بر مبنای پانچ است. سوراخکاری لوله زهکشی میتواند بهصورت 180 درجه یا 360 درجه صورت بگیرد. طول کلافها و تعداد سوراخی که برای هر ردیف استفاده میشود برحسب سفارش مشتری قابلیت تغییر دارد اما نباید از وضعیت استاندارد محصول دور شود.
برای سوراخکاری لوله زهکشی نیاز است که شرایط محیطی بررسی شود. از سوی دیگر شرایط آب و هوایی منطقهای که قرار است نصب لوله در آن صورت بگیرد بسیار مهم است. این سبک از لولههای پلیمری به طور کلی بر اساس طول لوله نیز سوراخ گذاری میشود. نحوه سوراخکاری لوله زهکش بسیار مهم است و توسط شخص کاربلد صورت میگیرد. برای سوراخکاری نیاز است یک سری تست های اولیه صورت بگیرد. مثلاً تست آبکش، تست استحکام، تست فشار، وضعیت ابعاد و همین طور میزان ضریب اطمینان نیز بررسی میشود.
به عنوان مثال یک لوله زهکش به قطر 200 میلیمتر نیاز به 6 سوراخ برای هر ردیف دارد. این در حالی است که اگر قطر لوله 160، 125 و یا 100 میلیمتر هم باشد 6 سوراخ برای هر ردیف استاندارد است. در این شرایط یکی از ابعاد مناسب برای هر سوراخ 3.1 *8 میلیمتر است.
برای لوله زهکشی به قطر 200 میلیمتر سطح آبکشی هر سوراخ 10/4 میلیمتر است و سطح آبکشی در هر یک متر نیز 3806 میلیمتر اعلام شده است. این تنها یک مثال برای شفافسازی مقوله سوراخکاری است.
وزنی که برای یک متر طول در نظر گرفته میشود 1400 گرم است. ضخامت لوله به طور میانگین 0.65 میلیمتر است. میزان متراژی که برای قطر 200 میلیمتر لوله زهکشی در نظر گرفته میشود 40 متر است. البته که این لوله ها برای غلاف کابلهای برق نیز استفاده میشود.
نصب و کارگزاری لوله سوراخدار زهکش
در ابتدا باید خصوصیات خاک بررسی شود، ریختشناسی و موقعیتشناسی از موارد مهمی است که برای نصب بررسی میشود. نیاز است که حفر ترانشه با توجه به ابعاد درخواست شده ارزیابی شود. میزان شیب زمین و همینطور میزان ریختهگری بستر بتنی در گودال بسیار مهم است.
اینطور که مشخص است مهندسان در طراحی و پردازش لولههای لترال رضایت بالایی اعلام کرده و معتقد هستند این محصول میتواند قابلیت پردازش بسیار قویتری داشته باشد. قطر لولههای زهکش بر اساس محیط پروژه دستهبندی میشود. میزان مقاومت استاتیکی و دینامیکی لولههای مشبک بهمنظور برخورد با شوک جریانهای آبی بسیار خوب است و این محصول در وضعیت گسترش قرار دارد. استاندارد لولههای سوراخدار نیز هر ساله بر اساس روند بازبینی مشخصی دنبال میشود.
قیمت لوله زهکشی
در بخشهای قبل آموختیم که لوله زهکشی در انواع مختلف از لحاظ جنس ساخت و ابعاد ساخته میشود. در بین انواع لولههای زهکش موجود در بازار نوع پلی اتیلن بیشتر از سایر موارد کاربرد و فروش دارد که این موضوع به دلیل کیفیت بالا و قیمت مناسب این محصول است. قیمتگذاری لوله زهکشی بر اساس عوامل مختلفی ارزیابی میشود.
یکی از موارد، کیفیت لوله است که بر اساس مواد اولیه نو پتروشیمی ساخته شده و یا شامل مواد درجه دوم بازیافتی حاصل از گرانول کردن لولههای پلی اتیلنی است. طول عمر لوله از دیگر مواردی است که به نوعی تضمین محصول نیز محسوب میشود. از یاد نبرید که هرچه طول عمر محصول خریداری شده بالاتر اعلام شود به این معنی است که محصول از بهترین کیفیت استفاده کرده است.
وزن سَبُک لولههای زهکشی سبب میشود که قیمت نهایی کمی گرانتر باشد. لولههایی که بسیار سنگین هستند از نظر وزن اغلب دچار مشکل هستند. میزان انعطافپذیری لوله زهکش از دیگر موارد بسیار مهم در تعیین قیمت نهایی محصول است. میزان متراژی که برای لوله سفارش داده میشود در تعیین نرخ نهایی تأثیر دارد. برخی از انواع لوله زهکشی دارای مقاومت مکانیکی بالایی هستند و البته که از نظر شیمیایی نیز بسیار شکستناپذیر هستند.
به این ترتیب در هزینه نهایی برای این محصولات نیز شرایط خاصی در نظر گرفته میشود. اینطور که آمارها نشان داده است قیمت نهایی لوله زهکشی بر اساس کیفیت، گرید، سایز، متراژ و همینطور به میزان کیفیت مورد ارزیابی قرار میگیرد.
لولههای مشبکی که با سوراخکاری پایپهای تحت فشار تولید شده باشند دارای بالاترین قیمت، در ادامه لولههای سوراخدار کاروگیت و نهایتا لوله زهکش پی وی سی دارای کمترین قیمت هستند.
استفاده کردم . شبیه تدریس دانشگاهی نوشته شده بود . لیست قیمت هم اگر داشته باشه بهتر میشه .
سلام توضیحات بسیار عالی بود
چرا در زیر لوله باید پلاستیک قرار بگیرد؟
این در حالتی هستش که تمام دور سوراخ باشه. اگر پلاستیک قرار نگیره آبی که از بالا وارد لوله میشه از پایین خارج میشه و عملا کارایی لوله زهکش از بین می رود.
سلام بسیار عالی
اگه خواسته باشیم لوله ۱۱۰ PE بگیریم و در ۱۸۰ درجه سوراخ کنیم فاصله سوراخ ها باید چقدر باشد؟؟
سلام. بستگی به میزان آبی دارد که میخواهیم با این لولهها آنها را زهکشی کنیم.