یک ترکیب شیمیایی و یونی است که از کلر و کلسیم تشکیل شده است. این نمک جاذب رطوبت است و به شدت رطوبت را جذب می کند. کلرید کلسیم در دمای اتاق به شکل جامد و کریستال های سفید رنگ است و به صورت محلول نیز وجود دارد. کلرید کلسیم طی فرآیندهای مختلفی نظیر سنتز، تبخیر، فیلترینگ، تغلیظ و خشک کردن کربنات کلسیم و اسید کلریدریک تهیه و با خلوص بالا تولید می شود.
کلرید کلسیم در آب، الکل و گلیسیرین قابل حل شدن است و به آسانی حل می شود. حل شدن این ماده در آب باعث می شود گرمای زیادی آزاد شود و این واکنش فرآیندی گرماده است. این نمک در الکل تا حدودی حل می شود و مقداری از آن محلول در الکل می باشد اما در گلیسیرین به خوبی و آسانی حل می شود و در غلظت های بالا به شکل شیشه در می آید.
کلرید کلسیم در 2 نوع صنعتی و خوراکی موجود است و با توجه به نوع مصرف و محصولی که می خواهند در آن از این ماده استفاده کنند، نوع آن را انتخاب می نمایند. این نمک منبع مناسب و خوبی از کلسیم است که برای تولید انواع محصولات مورد استفاده قرار می گیرد. بهتر است بدانید که ایران یکی از برترین تولید کننده های کلرید کلسیم در خاورمیانه است.
خصوصیات و ویژگی های کلرید کلسیم
کلرید کلسیم با فرمول شیمیایی CaCl2 ویژگی ها و خصوصیاتی دارد که این خصوصیات باعث شده اند به یکی از پرکاربرد ترین ترکیبات یونی تبدیل شود. این ویژگی ها عبارتند از:
- جذب کننده قوی آب و رطوبت است.
- طعمی شور دارد.
- محلول در آب می باشد.
- نقطه انجماد را کاهش می دهد.
- در واکنش با آب، گرما تولید می کند.
- برای محیط زیست، گیاهان و جانوران بی خطر و بی ضرر است.
کاربردهای کلرید کلسیم
کلرید کلسیم کاربردهای گسترده ای دارد و در زمینه های مختلفی مورد استفاده قرار می گیرد. از این ماده در صنعت، زمینه های دارویی، غذا و نوشیدنی به طور وسیعی استفاده می شود. در زیر به برخی از این کاربردها اشاره کرده ایم:
- یخ زدایی جاده ها
- رطوبت گیری
- ساخت رنگدانه
- ساخت بتن های زودگیر
- صنایع غذایی (تولید سویا، تولید پنیر، نگهدارنده گوجه فرنگی، تازه نگهداشتن سیب، تولید بستنی، افزایش عمر مفید میوه ها و سبزیجات، تولید کنسرو)
- در حفاری های نفت، گاز و پتروشیمی
- کنترل گرد و غبار
- تولید پلاستیک
- استخرهای شنا و آکواریوم ها به منظور افزایش سختی آب
- تولید نوشیدنی ها
- درمان برخی از زخم ها و سوختگی ها
- تسهیل و سرعت بخشیدن به فرآیند تصفیه فاضلاب
- تولید خوراک دام و طیور
- ساخت گلیسرول
- تولید پوشش های سطحی و رنگ های صنعتی
قیمت کلرید کلسیم
کلرید کلسیم یکی از پرطرفدار ترین و پرکاربرد ترین ترکیبات یونی است که کاربردهای گسترده ای دارد. این ماده عموما در کیسه های 25 و 50 کیلویی بسته بندی می شود و به فروش می رسد. برای اطلاع دقیق از قیمت کلرید کلسیم می توانید با همکاران ما در بخش فروش تماس بگیرید. دقت داشته باشید که بسته های حاوی کلرید کلسیم باید در جای خشک و خنک و به دور از رطوبت و گرما نگهداری شوند.
نحوه تولید کلرید کلسیم
کلرید کلسیم به 2 روش عمده تولید می شود که هر یک را در زیر کامل توضیح داده ایم.
تولید از طریق واکنش سنگ آهک و هیدروکلریک اسید
از واکنش کلسیم کربنات یا همان سنگ آهک و هیدروکلریک اسید، کلرید کلسیم تولید می شود. اگر درصد خلوص هیدروکلریک اسید و سنگ آهک کافی باشد، کلرید کلسیم کاملا خالص به دست می آید. اگر میزان خلوص هیدروکلریک اسید 36 درصد باشد، کلرید کلسیم 40 درصد به دست می آید.
این روش در بسیاری از کشورها مورد استفاده قرار می گیرد. تولید کلرید کلسیم از طریق واکنش سنگ آهک و هیدروکلریک اسید برای محیط زیست ضرری ندارد و با آن سازگار است. ماده تولیدی در این روش برای تولید محصولات غذایی مناسب است.
تولید از طریق تصفیه آب نمک های طبیعی
در اکثر کشورها به خصوص آمریکا، نمک های طبیعی موجود در دریاچه های نمک و رسوبات نمکی را تصفیه می کنند و کلرید کلسیم تولید می شود. فرآیند تصفیه از طریق اضافه کردن شیر آهک شروع می شود و در ادامه منیزیم از بین می رود. سپس سدیم کلرید تولید می شود که با بارش باران نیز آن هم از بین می رود و در انتها فقط کلرید کلسیم باقی می ماند.
تولید کلرید کلسیم از طریق تصفیه نمک های طبیعی برای محیط زیست بی ضرر است و اثر تخریب پذیری روی آن ندارد. این روش همچنین کم هزینه است و این یکی از مزایای بزرگ آن محسوب می شود. کلرید کلسیم تولیدی در این روش درصد خلوص پایینی دارد و از غلظت بالایی برخوردار است.
نکات ایمنی هنگام استفاده از کلرید کلسیم
کلرید کلسیم می تواند برای سلامتی مضر باشد و به انسان آسیب برساند. برای پیشگیری از خطرات و آسیب های احتمالی باید هنگام استفاده از این ماده نکات ایمنی را رعایت کنید و حتما از ماسک، دستکش، عینک ایمنی و پیشبند مخصوص استفاده نمایید.
- کلرید کلسیم اگر بلعیده شود می تواند باعث سوختگی دهان و گلو شود. همچنین باعث استفراغ، تشنگی بیش از حد، اختلالات قلبی و گوارشی، تشنج، معده درد و افت شدید فشار می شود.
- این ماده اگر با پوست تماس پیدا کند، آن را تحریک می کند و باعث خشکی شدید و سوختگی پوست می شود.
- اگر کلرید کلسیم استنشاق شود، باعث التهاب ریه و مشکلات تنفسی می شود.
- اگر با چشم تماس پیدا کند، باعث سوزش و التهاب آن می شود و باید بعد از تماس بلافاصله ناحیه مورد نظر را با آب فراوان بشویید.
نحوه نگهداری از کلرید کلسیم
کلرید کلسیم جاذب رطوبت و آب است و خیلی سریع در آب حل می شود. برای نگهداری از این ماده باید چند نکته ساده را رعایت کنید.
- حتما آن را دور از رطوبت و هوا نگهداری کنید.
- در هوایی خشک و سرد و دارای تهویه مناسب از آن نگهداری نمایید.
- در یک محیط امن و به دور از مواد شیمیایی دیگر آن را نگه دارید.
در انتها پیشنهاد می نمائیم سری هم به صفحه محولات پرکاربرد دی اکسید تیتانیوم و سختی گیر بزنید.