لوله مانیسمان که به آن لوله سیم لس نیز گفته می شود، یک لوله بدون درز فولادی است که با روشی ویژه و خاص تولید می شود و در صنایع حساس استفاده می شود.
این لوله کاربردی کاملا بدون درز و یکدست می باشد و هیچ گونه جوشکاری روی آن انجام نشده است. محکم بودن و استحکام بالای این نوع لوله باعث شده است قیمت بالاتری نسبت به دیگر لولههای صنعتی داشته باشد و در زمینههای مختلفی از آن استفاده شود.
لولهها به طور کلی تجهیزات و ابزاری هستند که در صنایع مختلفی کاربرد دارند و برای انتقال مایعات و سیالات و ساخت مخازن تحت فشار از آنها استفاده می شود.
لولهها به 2 دسته کلی با درز و بدون درز تقسیم می شوند و نوع بدون درز آنها کاربردی تر هستند و بیشتر مورد استفاده قرار می گیرند. لولههای صنعتی از فولاد، چدن، آلومینیوم، گالوانیزه و متریال های دیگر ساخته می شوند.
لوله مانیسمان یا همان لوله بدون درز، اولین بار اواخر قرن ۱۹ توسط برادران مانیسمان اختراع شد و به همین دلیل به این نام شناخته می شود. این لولهها در 3 نوع رده 20، رده 40 و رده 80 تولید می شوند که رده 80 آنها سفارشی و در صورت نیاز مشتری تولید می گردد.
لولههای صنعتی و فولادی در 2 دسته دارای درز و بدون درز که همان مانیسمان نامیده می شوند، تولید می گردند. در زیر به طور مفصل هر مدل را توضیح داده ایم.
لوله مانیسمان چیست؟
لولههای بدون درز جوش معمولا به صورت اكسترودينگ و از شمش های فولادی توسط قالب هاي مختلف توليد ميشوند. این لولهها عمدتا با ۳ روش سنبه کاری چرخشی، ریخته گری گریز از مرکز و ریخته گری پاششی ساخته می شوند.
در برخی از روش ها از عملیات حرارتی خاصی برای تولید لولههای بدون درز نیز استفاده می شود. لولههای بی درز انتخابی مناسب تر و کاربردی تر برای اماکن و پروژههای حساس می باشند.
در روش سنبه کاری چرخشی شمش های فولاد وارد دستگاهی به نام الانگیتور می شوند و داخل آنها با استفاده از یک سنبه خالی می گردد. سپس سر و ته لولهها بریده، صاف و یکدست می شود و در طول های مشخص شده برش داده می شوند.
در روش ریخته گری گریز از مرکز لولههایی با طول کوتاه و ضخامت بالا تولید می شود. در این روش از یک قالب که با سرعت بالایی در حال چرخش است، استفاده میشود.
ابتدا فلز ذوب شده داخل قالب چرخشی ریخته می شود و سپس با وارد شدن نیروی گریز از مرکز، فلز مذاب به قسمت خارجی قالب هدایت می شود و آماده شکل گرفتن و برش خوردن می گردد.
در روش ریخته گری پاششی مواد و فلزات مذاب درون محفظه ای حاوی نیتروژن قرار گرفته و با چرخیدن یک میله شکل می گیرند. قطر این میله چرخان، ضخامت داخلی لوله را تعیین می کند. البته این روش خیلی متداول و مرسوم نیست و خیلی کم از آن استفاده می شود.
در فرآیند تولید این مدل لولهها سعی می شود که از هیچ برش و درزی استفاده نشود و به صورت مستقیم شمش های فولاد به شکل لوله در آورده شود. به همین دلیل به دستگاههای خاص و پیشرفته ای نیاز است که همین مورد قیمت این نوع لولهها را بالا می برد.
لولههای بدون درز یا مانیسمان از سایزهای بزرگتر به کوچکتر تولید می شوند و سایزهای کوچکتر آنها معمولا به روش سرد تولید می گردند.
مقایسه لوله مانیسمان با لوله درزدار
لولههای دارای درز و جوش با ضخامت و سایز مشخص شده، برش می خورند و بعد از شکل گرفتن و گرد شدن با عبور از غلطک های نورد، آماده جوشکاری می شوند. بعد از اینکه درزهای به وجود آمده جوشکاری شدند، برای تست آماده می شوند و در صورت گرفتن تاییدیه راهی بازار می گردند.
لولههاي درزدار یا با درز جوش به 2 روش جوشکاری لب به لب و جوشکاری فرکانس بالا، جوشکاری می شوند. در روش جوشکاری لب به لب حرارت ایجاد شده در لبههای درز جوش شده باعث می شود، لبههای دیگر ذوب شوند و دو لبه به هم جوش خورده و متصل گردند.
در روش جوشکاری فرکانس بالا جریان برق با فرکانس بالا از لبههای درز جوش شده عبور می کند و باعث می شود حرارت زیادی تولید گردد و همین منجر به ذوب شدن لبهها و جوش خوردن و اتصال آنها می گردد.
این نوع لولهها در محدوده ای وسیع و در قطرها و ضخامت های زیادی قابل تولید می باشند و بیشتر در شوفاژ خانهها، موتورخانهها و لوله کشی های ساختمان استفاده می شوند.
همچنین خواص مکانیکی همگن تری دارند و دارای مقاومت کمتری در برابر شکست هستند. نصب این لولههای دارای درز به دلیل داشتن جای جوشکاری آسان تر و راحت تر نیز می باشد.
مزایای لوله مانیسمان
لوله مانیسمان مشخصات و ویژگی های خاص و منحصر به فردی دارد، به همین دلیل پر اهمیت و پر استفاده می باشد. این ویژگی ها و مشخصات فنی عبارتند از:
- استحکام بالایی دارد.
- کیفیت مطلوب و بسیار قابل قبولی دارد.
- در برابر خوردگی و تغییرات شیمیایی بسیار مقاوم است.
- مقاومت بالایی در مقابل تغییرات دما و گرما دارد.
- دارای عمر مفید بالایی است.
- در مسافت های طولانی دچار مشکل نمی شود.
- فشار و ضربه زیادی را تحمل می کند.
- تنش های فیزیکی موجود در محیط را تحمل می کند و در برابر آنها دوام بالایی دارد.
- در اثر خم کردن دچار ترک خوردگی نمی شود.
- در ضخامت های متنوع و زیادی (از 20 به بالا) تولید می شود.
- از فولاد ضد زنگ و کم آلیاژ تولید می گردد.
- از کربن استیل و طبق استانداردهای آلیاژی API 5L ،ASTM A106 و ASTM A53 نیز ساخته می شود. (لوله استیل مانیسمان)
- بدون هیچ جوش و درزی تولید می شود و کاملا یکدست می باشد.
- در هر اندازه و ابعادی که مشتری بخواهد، قابل طراحی و تولید می باشد.
- نسبت به کاربرد و عمر بالای خود، قیمت مناسب و خوبی دارد.
کاربردهای لوله مانیسمان
لوله مانیسمان استحکام و دوام بسیار بالایی دارد و دما و فشار زیاد را خیلی خوب تحمل می کند و هیچ آسیبی نمی بیند، به همین خاطر در صنایع و زمینههای مختلفی مورد استفاده قرار می گیرد.
کاربردهای این لوله مهم و پر استفاده عبارتند از:
- موتورخانه
- تاسیسات و سیستم های لوله کشی
- صنایع شیمیایی
- صنایع غذایی
- صنایع پزشکی و دارویی
- صنایع هوافضا
- صنایع پتروشیمی
- صنایع خودروسازی
- صنعت قطعه سازی
- صنعت حفاری
- سیستم آتش نشانی
- سیستم های تهویه مطبوع، خنک کنندهها و مبدل های حرارتی
- خطوط فشار قوی
- انتقال نفت
- انتقال گاز شهری
- انتقال آب و فاضلاب
- انتقال مواد شیمیایی و اسیدی
- سیلندرهای هیدرولیک
- خطوط انتقال بخار
- کشتی سازی
- سکوهای دریایی
- تجهیزات آزمایشگاهی
- نیروگاهها
مراحل تولید لوله مانیسمان
لوله بدون درز مانیسمان به وسیله قالب هایی مشخص و مختلف تولید می شود. فرآیند تولید و ساخت این لولهها به این صورت است که شمش فولاد به صورت مستقیم و بدون هیچ درز و جوشی، به وسیله دستگاهها و ماشین آلاتی خاص، تبدیل به لوله می شود. برای تولید لولههای بدون درز جوش از استاندارد ASTM به شماره A106 و A53 استفاده می شود.
هر سایز لوله با هر ضخامتی طبق همین استاندارها تولید می شود ولی از دستورالعمل های متفاوتی برای ساخت آن استفاده می شود. هرچه پروژه بزرگتر و پیچیده تر باشد و فشار سیالات وارد شده داخل آن بیشتر باشد، ضخامت لوله مانیسمان باید افزایش پیدا کند و لوله ضخیم تر انتخاب شود. برای انتخاب لوله مناسب برای پروژه و کار خود حتما نیاز است شرایط منطقه و امکانات کارخانه سازنده بررسی شود.
لوله مانیسمان در 15 مرحله تولید می شود و سپس روانه بازار می گردد. مراحل تولید این لوله پر مصرف و کاربردی عبارت است از:
- برش: در این مرحله که اولین مرحله تولید می باشد، شمش های فولاد در ابعاد مختلف با دستگاههای خاص برش داده می شوند.
- گرمادهی: در این مرحله شمش های فولاد داخل کورههای قوسی قرار می گیرند و با استفاده از گاز گرمادهی می شوند تا به مرحله سرخ شدن برسند.
- لخ پرس: در این مرحله شمش های فولاد به وسیله دستگاه لخ پرس سوراخ می شوند.
- دستگاه الانگیتور: فولادهای گرم شده و سوراخ شده، با دستگاه الانگیتور گرد می شوند.
- شلیک سنبه: در این مرحله که جالب ترین مرحله تولید لوله بدون درز محسوب می شود، سنبه ای به طول 12 متر با سرعت بالا وارد شمش فولاد می شود و داخل آن را خالی می کند و فرم می دهد.
- تاب گیری: در این مرحله لولهها بررسی می شوند و در صورت تاب داشتن، صاف و یکدست می گردند.
- جداسازی سنبه: در مرحله هفتم سنبه را از داخل لوله جدا می کنند.
- مرحله کروی: در این مرحله سر و ته لولهها که تیز و برنده هستند، زده می شود و به شکل گرد و کروی در می آیند.
- کشش لوله: در این مرحله لولهها را در اندازههای مختلف تا 24 متر تحت کشش قرار می دهند.
- سرد کردن: در مرحله دهم لولهها با آب و طی فرآیندی مخصوص خنک و سرد می شوند.
- اندازه گیری: لولههای خنک شده براساس انتخاب و سفارش مشتری برش داده می شوند. معمولا این برش ها در اندازههای 6 متری صورت می گیرند.
- آزمایش یا تست: در این مرحله با استفاده از کامپیوتر لولهها آزمایش و تست می شوند و ضایعات باقی مانده جدا می گردند.
- کونیک شدن دو سر لوله: در این مرحله که آخرین مرحله صاف و یکدست کردن لولهها است، سر و ته لولهها با دستگاه کونیک صاف می شود.
- پولیش زدن: در این مرحله لولهها به منظور جلوگیری از زنگ زدگی، با روغنی مخصوص پولیش و روغن کاری می شوند.
- بستن لولهها: در مرحله پایانی که همان بستن لولهها است، تمام لولههای تولید شده بسته بندی شده، با تسمه محکم می شوند و آماده بارگیری و ارسال به بازار می گردند.
لوله مانیسمان فولادی و بدون درز است و استحکام و دوام بسیار بالایی دارد، به همین دلیل از دیگر لولههای صنعتی مانند لوله پلی اتیلن و لوله پلیکا پرکاربرد تر است و در اکثر عملیات ها و پروژهها مورد استفاده قرار می گیرد. لولههای پلی اتیلن و لولههای یو پی وی سی بیشتر برای انتقال آب و فاضلاب مورد استفاده قرار می گیرند و ممکن است در شرایط سخت دچار خراشیدگی و ترکیدگی شوند اما لولههای مانیسمان بسیار مقاوم و مستحکم هستند و در شرایط محیطی و جوی سخت دوام بالایی دارند.
در بین لولههای صنعتی، لوله کاروگیت از نظر ویژگی و مقاومت بسیار به لوله مانیسمان شبیه است و می تواند در پروژههای سخت و حجم بالا مورد استفاده قرار بگیرد.
قیمت لوله مانیسمان
شما هنگام خرید لوله مانیسمان باید حتما به یک سری نکات توجه کنید و مواردی را بررسی نمایید. این نکات مهم عبارتند از:
- حتما به برشکاری ها، سوراخ ها، خم شدگی ها و درزها توجه کنید و آنها را بررسی نمایید.
- حتما از فروشنده مدارک فنی لولهها را درخواست کنید و مشخصات فنی و ابعادی آنها را بررسی نمایید.
- شرایط پرداخت و تسویه را حتما همان اول با فروشنده طی کنید.
قیمت لوله مانیسمان به عوامل زیادی همچون شرکت سازنده، کشور تولید کننده، کیفیت، ضخامت، متریال مورد استفاده قرار گرفته، ابعاد و سایز آن بستگی دارد. کشورهای زیادی نظیر هند، چین، آلمان و ایران تولید کننده این لولههای بدون درز و کاربردی می باشند و به همین دلیل قیمت دلار و ارز نیز روی قیمت آنها تاثیر دارد.
برای تولید لوله مانیسمان از دستگاهها و ماشین آلات خاصی استفاده می شود تا بتوان آن را بدون درز و یکدست تولید کرد، به همین دلیل به طور کلی از قیمت بالاتری نسبت به دیگر لولهها برخوردار می باشد.
این لوله مهم و پرطرفدار به دلیل افزایش روزانه نرخ لولهها دارای قیمت نوسانی می باشد اما افزایش قیمت آن نسبت به دیگر لولههای موجود در بازار کمتر است.
لولههای مانیسمان موجود در بازار عموما چینی و ایرانی هستند و در سایزهای 10، 20، 30، 40، 60 و 80 تولید می شوند اما پرکاربرد ترین و پر مصرف ترین سایزهای آن 20، 40 و 80 می باشند.
تولید کنندههای داخلی از سایز 1 تا 6 اینچ این لولههای بدون درز و جوشکاری را تولید می کنند و دیگر سایزها از خارج از کشور وارد می شود.
به طور کلی می توان گفت قیمت هر شاخه لوله مانیسمان رده 20 از 230.000 تومان شروع می شود و بسته به ضخامت و وزن هر شاخه تا 6.430.000 ادامه دارد.
قیمت هر شاخه لوله مانیسمان رده 40 از 245.000 تومان شروع می شود و بسته به ضخامت و وزن هر شاخه تا 14.700.000 ادامه دارد.
قیمت هر شاخه لوله مانیسمان رده 80 از 320.000 تومان شروع می شود و بسته به ضخامت و وزن هر شاخه تا 11.300.000 ادامه دارد.
شما می توانید برای اطلاع از قیمت دقیق لوله مانیسمان، موجودی آن و ثبت سفارش خود، با کارشناسان و مشاوران ما در بخش فروش تماس بگیرید.
برندهای موجود لوله مانیسمان در ایران
لولههای مانیسمان موجود در ایران یا وارداتی می باشند و یا تولید داخلی هستند. لولههای وارداتی عمدتا محصول کشور روسیه، چین، اسپانیا، آلمان، هند، رومانی و اوکراین می باشند و لولههای تولید داخل به 2 دسته لوله مانیسمان اهواز و برند دقیق کاوه تقسیم می شوند. لولههای داخلی قیمت پایین تر و مناسب تری نسبت به لولههای وارداتی و خارجی دارند، ولی در کل قیمت لوله بدون درز مانیسمان از همه لولههای موجود دیگر در بازار بالاتر و گران تر است.
لوله اهواز ضخامت سبکی دارد و در رده 40 و سایزهای 1 تا 6 اینچ موجود می باشد و لوله دقیق کاوه در 2 ضخامت 40 و 80 موجود است و تا سایز 4 اینچ تولید می شود، البته ضخامت رده 80 در صورت سفارش مشتری تولید می گردد.
لوله مانیسمان یک لوله بدون درز و جوش است که تحت شرایط خاص و با استفاده از دستگاههای مخصوص تولید و ساخته می شود و یکی از کاربردی ترین و پراستفاده ترین لولههای موجود در ایران است.
در ساخت این لولهها از برشکاری و جوشکاری استفاده نمی شود و از نظر قیمتی بالاتر و گران تر از دیگر انواع لولهها هستند. به این خاطر که از هیچ درز و جوشی در تولید این لولهها استفاده نمی شود و هیچ خط جوشی در طول لوله وجود ندارد، دارای دوام و استحکام بسیار بالایی هستند و در پروژهها و صنایع مهم و بزرگ از آنها استفاده می شود.
لوله مانیسمان وظیفه انتقال سیالات را از نقطه ای به نقطه دیگر و در فاصلههای زیاد و نسبتا دور بر عهده دارد و برای انتقال آب، گاز و نفت مورد استفاده قرار می گیرد.
این لولههای بدون درز و جوش ضد زنگ، ضد خوردگی و ضد ترک هستند و در برابر تغییرات فیزیکی، شیمیایی و جوی و در محیط های بسیار مرطوب و دارای گرما و سرمای زیاد، مقاومت بالا و فوق العاده ای دارند. درست است که این لولهها نسبت به دیگر لولههای صنعتی گران تر می باشند، اما ارزش هزینه کردن را دارند زیرا دارای عمر مفید بالایی هستند و تا مدت ها بدون کوچکترین آسیبی کار می کنند.