مخزن فایبرگلاس

به مخزن ساخته شده از ترکیب رزین، پلی استر، الیاف شیشه و بعضا ژلکت یا منابع پلیمری تقویت شده با الیاف پشم شیشه که به دو صورت مکعبی (SMC) یا استوانه ای (GRP) برای ذخیره انوع مواد شیمیایی و آب بهداشتی فود گرید تولید می شوند مخر فایبرگلاس می گویند. این مخازن دارای مقاومت شیمیایی بسیار بالا در مقابل انواع اسیدها و مواد قلیایی و بدون هیچگونه آلودگی و ضرری برای سلامت انسان ساخته می شوند؛ در مقابل فرسایش بسیار مقاوم و دارای ایمنی بسیار خوب و قابل اعتماد هستند. همچنین این مخزن ها مقاوم در برابر آتش، نارسانا و ضد الکتریسیته ساکن هستند.

مخزن فایبرگلاس بعنوان یکی از زیر مجموعه‌های مخزنهای کامپوزیت به مفهوم ترکیباتی از چند ماده اولیه و مشتقات نفتی، امروزه جایگاه ویژه ای را در صنعت آب و فاضلاب، نگهداری سیالات اسیدی و قلیایی، کارخانجات مواد غذایی جهت انبار مواد فود گرید و… به خود اختصاص داده اند.

مخازن کامپوزیت را می توان بر اساس تکنولوژی ساخت، مواد تشکیل دهنده و کاربرد آنها به سه دسته کلی تقسیم می شوند.

  • مخازن SMC: مخازن ماژولار پنلی فایبرگلاس که برای ذخیره آب بهداشتی در بیمارستانها و برجهای مسکونی، اداری و تجاری استفاده می شوند. مخزن های فایبرگلاس SMC ماژولار از پنل های پیش ساخته با ابعاد یک متر در یک متر تشکیل می شود و مزیت اصلی آنها اجرای سریع و ابعاد بسیار بزرگ می باشد. از این مخزن ها بیشتر برای ذخیره سازی آب در احجام بالا استفاده میشود.
  • مخازن GRP: مخازن پنلی مدولار یا قالبی فایبرگلاس که تحمل شیمیایی و حرارتی بسیار بالایی دارند و برای نگهداری مواد شیمیایی، فاضلاب و ساخت مخازن آب آتش نشانی مورد استفاده قرار می گیرند.
  • مخازن FRP: مخازن تحت فشاری هستند که از تنیدن الیاف فایبرگلاس دور مخازن پلی اتیلنی تولید و در تصفیه آب (سختی گیر، فیلتر شنی و…) استفاده می شوند.

مخزن فایبرگلاس چیست؟

یک منبع ذخیره سازی آب، سوخت، مواد شیمیایی و سایر مایعات است که از مواد کامپوزیتی شامل پلاستیک تقویت شده با الیاف شیشه و رزین ساخته شده است. مخازن فایبرگلاس به دلیل طول عمر بالا، مقاومت در برابر خوردگی و وزن پایین در طیف گسترده ای از کاربردها استفاده می شوند.

مخازن فایبرگلاس با لایه بندی الیاف شیشه با رزین و سپس پختن مخلوط و تنیدن به دور مخزن پلاستیکی (مخازن FRP) و یا خشک شدن درون قالب‌های مشخص (مخازن GRP و SMC) ساخته می شوند. طراحی و تحلیل این محصول بر اساس استانداردهای ES 4994 ، ASTM 3299 ، ASME SEC صورت می گیرد. باید توجه کرد که می توان چندین مخزن را به به صورت سری به یکدیگر متصل و حجم بسیار بالایی را در مکان مورد نظر ایجاد نمود.

مخزن فایبرگلاس چیست؟

فایبرگلاس ها در زیر مجموعه کامپوزیتهای ترموست قرار می گیرند، بنابراین به آنها مخزن کامپوزیت نیز گفته میشود. ایجاد ساختار سه بعدی رزین و الیافهای شیشه در هم تنیده و چسبندگی بالای الیاف به رزین، توانایی بالای شکل دهی ساختاری مستحکم و با مقاومت ویژه را امکان پذیر میکند.

در تولید واقعی، ساختار دیواره مخزن فایبرگلاس عموماً از سه لایه تشکیل شده است: یک لایه داخلی، یک لایه استحکام و یک لایه سطح بیرونی. به صورت کلی این محصول به مخازن عمودی و افقی فایبرگلاس تقسیم می شود.

مخزن کامپوزیت

کاربردهای مخزن فایبرگلاس

برخی از مهم‌ترین کاربردهای مخازن فایبرگلاس عبارتند از:

  • ذخیره آب: مخازن فایبرگلاس به طور گسترده ای برای ذخیره آب آشامیدنی، پساب فاضلاب، آب آتش نشانی، بیسین و بدنه برج خنک کننده و سایر انواع آب استفاده می شوند. این مخازن به دلیل استحکام، مقاومت در برابر خوردگی و وزن سبک، گزینه ای عالی برای ذخیره آب هستند.
  • ذخیره سوخت: به دلیل مقاومت در برابر خوردگی و آتش سوزی، گزینه ای ایمن و قابل اعتماد برای ذخیره سوخت های مختلف از جمله نفت، گازوئیل، بنزین و گاز طبیعی هستند.
  • ذخیره مواد شیمیایی: به دلیل مقاومت در برابر خوردگی و مواد شیمیایی، گزینه ای عالی برای ذخیره مواد شیمیایی در صنایع مختلف از جمله کشاورزی، نفت و گاز و تولید هستند.
  • ذخیره سایر مایعات: برای ذخیره کودهای شیمیایی، مواد غذایی و… از مخازن فایبرگلاس استفاده می شود.
کاربرد مخازن فایبرگلاس

مزایای مخازن فایبرگلاس

به طور خلاصه از ویژگیهای ماده فایبرگلاس میتوان به عمر طولانی، وزن سبک، استحکام بالا، نفوذ ناپذیری، عایق گرما و غیر سمی بودن، سطح صاف، مقاومت در برابر فشار، خوردگی، پیری اشاره نمود. این ماده به طور گسترده ای در پوشش ها، داروسازی ها، مصالح ساختمانی، مواد شیمیایی، رنگدانه‌ها، مواد غذایی، تحقیقات علمی و سایر صنایع مورد استفاده قرار می گیرد. انعطاف پذیری بالا باعث می شود تا آنها با طیف گسترده ای از نیازهای آب و فاضلاب سازگار شوند. مخازن فایبرگلاس دارای مزایای زیر هستند:

  1. بسیار قوی و بادوام هستند و می توانند در برابر فشار و ضربه مقاومت کنند.
  2. در برابر خوردگی حاصل از مواد شیمیایی اسیدی و قلیایی مقاوم هستند.
  3. وزنشان کم حمل و نقل و نصب آنها آسان است.
  4. نسبت به سایر انواع مخازن قیمت مقرون به صرفه تری دارند.
  5. این منابع دارای سطحی صاف و صیقلی هستند که از رشد جلبک و باکتری جلوگیری می کند.
  6. این مخازن قابلیت کاربرد در محیطهای سخت همچون موتورخانه‌ها و محیطهای کارگاهی را دارا می باشند. مهمترین مزیت مخزن فایبرگلاس قابلیت تحمل درجه حرارتهای بالای 70 درجه حتی تا 120 درجه سانتیگراد می باشد.
  7. یکی دیگر از برتری های مخازن فایبرگلاس نسبت به مخزن پلی اتیلنی تعمیر آسان و تغییر ظرفیت آنها بهنگام ضرورت می باشد.
  8. بدلیل انعطاف پذیری بالا در شکل ظاهری می توان از آنها در ساخت مخازن پرورش گیاه، گسترش فرآیندها، واحدهای اضافی و تجهیزات، به روزرسانی ها، تبدیل ها، نوسازی ها، بازسازی ها، مقاوم سازی ها و چرخه‌های اصلی تعمیر و نگهداری استفاده نمود.
مخزن جی آر پی ذخیره آب

فایبرگلاس در سراسر جهان برای کاربردهای نظیر نگهداری کلر، اسید سولفوریک، اسید هیدروکلریک، واکنش بیولوژیکی، کود، پتروشیمی و معادن و گیاهان معدنی مورد استفاده قرار می گیرد. به طور کلی در بسیاری از فرایندهای شیمیایی مانند جداسازی، تصفیه، رسوبگذاری، استخراج یا شستشو، تقطیر، تبلور مجدد یا ته نشینی، خشک شدن و جذب سطحی با موفقیت به کار گرفته شده است.

در صنایع فرآوری شیمیایی (CPI) از فایبرگلاس برای ساخت طیف کاملی از محصولات از جمله لوله، مجرای نگهدارنده، مخازن ذخیره سازی مواد شیمیایی، برج جذب، برج خشک کن، مخازن استخراج حلال، اسکرابر گاز، مخازن تحت فشار، مخازن واکنش فرآیند و… استفاده می شود.

منابع تولید شده به روش SMC دارای بیشترین چالش در دوره بهره برداری می باشند. متاسفانه در مواردی بسیار اندک مدلهای SMC دچار رشد ترک از نقاط قرارگیری پیچ و مهره گردیده و دچار نشتی به مرور زمان می شوند. البته چنانچه برای ترکیب رزین و الیاف فایبرگلاس از گرما استفاده نشود این مشکل ایجاد میشود و در حقیقت مخزن قالبی دچار این مشکل نخواهد بود.

همچنین در صورتیکه در یکی از پنلهای کف دچار مشکل شوند، نیاز به باز کردن کلیه پنل ها در اطراف مخزن می باشند تا رفع عیب گردند. به همین دلیل شرکت ناب زیست در بسیاری از موارد به سراغ مخازن فایبرگلاس قالبی می رود که البته این عامل باعث طولانی شدن مدت زمان اجرای پروژه و قیمت میگردد.

معایب مخازن فایبرگلاس

مخازن فایبرگلاس استوانه ای

این مخازن که به صورت استوانه ای می باشند تا حجم 40 متر مکعب را می توانند به خوبی پوشش دهند. (برای حجمهای بیشتر باید نوع سیال و شرایط محیطی را با کارشناسان شرکت ناب زیست در میان بگذارید تا بهترین پیشنهاد را با شما داشته باشند). بدنه مخازن فایبر گلاس کامپوزیت گروه صنعتی ناب زیست به روش فیلامنت وایندینگ تولید می شوند و برای کپ ها از روش بسیار مطمئن و استاندارد قالب گیری استفاده می شود.

مخزن کامپوزیت که به این روش تولید می شوند در نهایت قادر به تحمل فشاری تا حدود 30 بار می باشند. برای اطمینان بیشتر این شرکت محصول خود را به مدت یک سال و در صورت نیاز به مدت بیشتری ضمانت می کند.

این مخازن برای سیالهای مختلفی در بازه PH از 2 تا 12.5 قابل استفاده است. در صورتی که میزان اسیدیته سیال شما در این بازه قرار ندارد خواهشمند است قبل از انجام هرکاری با کارشناسان شرکت ناب زیست مشورت نمایید.

مخزن فایبرگلاس استوانه ای

مخزن فایبرگلاس مکعبی

این مدل نسل جدیدی از مخزن فایبرگلاس میباشد که عمر ورود آنها به صنعت کشور به دو دهه هم نمی رسد. مخزن کامپوزیت مکعبی برای نگه داری حجم گسترده ای از آب و یا سیالهایی که PH متعادلی دارند در نظر گرفته می شود. البته می توان با مشاوره با کارشناسان گروه صنعتی ناب زیست سیالهای دیگری را نیز درون این منابع نگه داری کرد.

مخزن کامپوزیت مکعبی که دارای دیواره ای مستحکم از جنس پنلهای کامپوزیت می باشند که به همان صورت پنلی در کنار یکدیگر قرار گرفته و حجم بسیار گسترده ای را تا 3000 متر مکعب و حتی بیشتر در اختیار شما قرار می دهند.

از بزرگترین محاسن این مخازن می توان به نصب بسیار ساده و آسان آنها، قابلیت دمونتاژ و جابجایی در صورت نیاز، بهای اقتصادی و طول عمر بسیار بالای آنها، اشاره کرد.

مخزن ذخیره آب فایبرگلاس مکعبی

مخازن تحت فشار فایبرگلاس

این مخزن ها را می توان برای ذخیره مواد و سیالات مختلف استفاده کرد. به مخازن تحت فشار مخزن FRP (اف ار پی) گفته می شود و در لغت مخفف کلمه Fiber Reinforced Polymer به معنی پلیمرهای تقویت شده با فیبر است.

FRP (اف آر پی) از دو جزء ماتریس (رزین) و فیبر (الیاف) تشکیل می‌شود و کاربردهای متفاوتی در صنایع مختلف و ساختمان دارد. بیشترین کاربرد این مصالح در مقاوم سازی سازه‌ها، جهت ترمیم، تقویت و مقاوم سازی ساختمان‌های بتنی بوده و در صنعت کامپوزیت جهت ساخت قطعات صنایع مختلف است.

مخزن کامپوزیت تحت فشار

به صورت کلی مخازن فایبرگلاس دارای مقاومت بالا در برابر خوردگی می باشند. از این رو رقیب سرسختی برای مخازن استیل در درجه حرارتهای کارکردی زیر 80 درجه سانتیگراد در بسیار از کاربریهای عمومی می باشند.

شاید در بحث نگهداری مواد شیمیایی بتوان گفت جدی ترین رقیب مخازن فایبرگلاس، مخازن پلی پروپیلن می باشد که امروزه گوی رقابت را از تمامی مخازن دیگر ربوده است. در برخی موارد بدلیل ارزان قیمت بودن همچون مخازن استیل و در برخی موارد بدلیل مقاوم تر بودن در برابر دما، همچون مخزنهای با جنس فایبرگلاس در تمامی حالتهای قالبی، پنلی و تزریقی تولید و استفاده میشوند.

مخزن فایبرگلاس مدولار (پنلی)

مخزن فایبرگلاس مدولار یا ماژولار نوع جدیدی از مخزن نگهدای آب آشامیدنی و بهداشتی است که از پانلهای با کیفیت بالا بصورت پیچ شده به فریمهای فلزی و روی شاسی بتنی ساخته شده است.

امروزه در مجتمعهای اداری، تجاری، درمانگاه‌ها و برجهای مسکونی، مخازن ذخیره آب آتش نشانی و آب جبرانی برجهای خنک کننده و فلش تانک ها، مخازن ذخیره آب بهداشتی و آشامیدنی در بیمارستان ها در احجام بالا، مدارس، هتل ها جمله مکانهایی هستند که میتوانند از مخزن فایبرگلاس مدولار پنلی بهره بگیرند.

مخزن مکعبی کامپوزیت

در همین حال، حفظ و ماندگاری آن مناسبتر و آسانتر است. مخزن آب فایبرگلاس علاوه بر مصارف خانگی در تمامی مصارفی که نیاز به نگهداری آب با کیفیت همچون صنایع داروسازی و… داشته باشد مورد مصرف قرار می گیرد.

کاربردهای عمومی این مخازن به شرح زیر است:

  • ذخیره آب برای مصارف آتشنشانی.
  • ذخیره آب آشامیدنی با حجمهای بالا.
  • ذخیره و نگهداری آب برای آبرسانی در مدارس.
  • ذخیره آب برای اهداف آبیاری گیاهان.
  • سیستم گردش آب.
  • سیستم تصفیه آب.

مزایای مخزن آب مدولار پنلی

  1. سرعت ساخت بالاتر در مقایسه با سازه‌های بتن مسلح.
  2. هزینه اجرای بسیار پایین تر در مقایسه با مخازن پلی اتیلن و بتن مسلح.
  3. عدم ایجاد جلبک، به دلیل نوع الیاف و رزینهای مصرفی و جلوگیری از رشد میکرو ارگانیسم.
  4. خاصیت ضد UV
  5. عدم ایجاد مواد سرطان زا (آب آشامیدنی پس از مدتی در تماس با بدنه مخازن بتنی پلی اتیلنی، منجر به ایجاد مواد شیمیایی خواهد گردید).
  6. حمل و نقل آسانتر به دلیل قابلیت پرتابل بودن.
  7. قابلیت ساخت در محل پروژه مطابق با ابعاد و فضای موجود.
  8. سازگاری بسیار خوب با شرایط محیطی آب و هوا

ویژگیهای مخازن فایبرگلاس ماژولار پنلی

  • قابلیت نصب در شرایط محیطی مختلف.
  • استحکام و دوام و طول عمر بسیار بالا
  • قابلیت نگهداری و تعمیر آسان
  • قابلیت ساخت و طراحی بر اساس نیاز و سلیقه مشتری قابل.
  • امکان افزایش حجم در مواقع نیاز
  • امکان ذخیره سازی، نگهداری طولانی مدت از آب.
  • امکان جابجایی و انتقال مکان مخزن با توجه به مدولار بودن آن
  • ظاهر مناسب

مخزن جی آر پی

مخزن GRP

مخازن ذخیره ای هستند که از پانل های GRP با قالب داغ و تقویت کننده‌های استیل که در ظرفیت، ارتفاع و شکل های مختلف ساخته می شوند. آنها میتوانند در هر فضایی برای کاربردهای مختلف از جمله در ساختمانهای مسکونی/تجاری، تصفیه خانه‌ها، آتش نشانی، آبیاری و غیره مورد استفاده قرار گیرد.

مخازن GRP از جنس کامپوزیت با ترکیب مدول بسیار بالای الیاف شیشه و خواص مقاوم به خوردگی و شرایط محیطی مختلف و رزین های پلیمری چندین سال است که وارد این صنعت شده است. هرچند که ممکن است به نظر برسد الیاف در جهت فشاری قوی عمل نمی کنند اما در واقع تناسب بسیار بلند الیاف موجب شده است که اینگونه به نظر برسد.

این کامپوزیت ها به دلیل مزایای زیادی که دارند بسیار مورد استقبال قرار گرفته اند. استحکام بالا، وزن ویژه کم، طول عمر زیاد و نیاز به نگهداری و تعمیرات بسیار کم موجب تقاضای بالای مخزن فایبرگلاس جهت نگهداری آب و سیالات خورنده گردیده است.

مخزن GRP

نحوه ساخت مخازن GRP

مخازن کامپوزیتی از پانل های کامپوزیتی GRP با بیش از 40 درصد الیاف شیشه و با استفاده از اتصالات پیچ و مهره‌ای به‌صورت مدولار ساخته می‌شود. برای ایجاد یک مخزن، ابتدا قطعات بدنه مخزن (پانل‌ها) به‌ صورت اجزای مدولار استاندارد و با روش قالب‌گیری پرسی از مواد کامپوزیتی GRP تولید می‌شود. سپس زیرسازی‌های مناسب انجام‌شده و فونداسیون بتونی برای نصب پانل‌ها ایجاد می‌شود.

در مرحله بعد یک سازه ساپورت فلزی یکپارچه ایجاد شده و پانل ها با استفاده از پیچ و مهره‌های فولاد ضد زنگ یا گالوانیزه و ساپورتهای فلزی به یکدیگر متصل می‌شوند و شکل یک مخزن را به خود می‌گیرد. این مخازن در دو نوع تقویت‌شده از داخل و تقویت‌شده از خارج ایجاد میشوند. این مخازن برای ذخیره‌سازی آب (شیرین، شور و دریا)، فاضلاب و دهها نوع ماده شیمیایی در داخل یک مخزن یکپارچه و با ظرفیت 5 تا 10.000 مترمکعب قابل‌ استفاده است.

پلاستیک تقویت شده با الیاف شیشه که معمولا به عنوان فایبرگلاس شناخته می شود، معمولا در ساخت هواپیماهای تفریحی با عملکرد بالا و گلایدرها، قایق ها، اتومبیل ها، وان های حمام، مخزن آب فایبرگلاس، محصولات سقف، لوله‌ها، روکش ها، قالب، تخته‌های موج سواری و پوست های خارجی درب استفاده می شود.

روشهای تولید مخازن جی آر پی

پر بازده ترین روش برای تولید مخزن GRP روش لایه گذاری دستی می باشند و مطابق نقشه و در اشکال مختلف قابلیت ساخت را دارند. یکی دیگر از روش های ساخت مخزن فایبرگلاس GRP استفاده از فرایند رشته پیچی بر روی قالب می باشد. رشته‌های الیاف درون رزین خیس شده و به دور قالب پیچیده میشود. مقدار الیاف مورد نیاز بسته به فشار کاری مخازن با پیچ خوردن به دور قالب فلزی به ضخامت مورد نظر نزدیک میشوند.

از دیگر روش های تولید مخازن GRP روش قالبگیری به روش گرم (مخازن SMC) میباشد. مخازن فایبرگلاس SMC به صورت پنل های پیش ساخته می باشد که در محل قابلیت نصب داشته و با استفاده از پیچ و مهره بر روی فریم و فوندانسیون نصب میگردد.

مخزن فایبرگلاس GRP در قطرهای بالا میتوانند با استفاده از ترکیبی از روش های متفاوت تولید شود. این نوع منابع میتوانند به واسطه پوشش های فلئوروپلیمر یا پلی پروپیلن یا CPVC لاین گردند. این مخزن ها با استفاده از رزین های پلی استر با وینیل استر قابلیت تولید دارند. بسته به نوع سیال و درجه حرارت کارکردی رزین مورد استفاده و الیاف جهت تقویت پلیمر انتخاب میشود.

سازنده مخازن جی آر پی

مزایای استفاده از مخازن GRP

  1. ساخت آسان و سریع: پانلهای استاندارد مورد استفاده در ساخت مخزن فایبرگلاس GRP دارای بهره وری عملیاتی بالا در حمل و نقل، نصب و راه اندازی در محل می باشند.
  2. کیفیت قابل اعتماد در مقاومت و دوام: این برتری از طریق تفسیر پیچیده بهداشت، دوام، معیارهای طراحی دقیق، مدیریت کیفیت و قدرت ساختار قابل اطمینان توسط شرکت ناب زیست کنترل می شود. اساس تجزیه و تحلیل ساختار طراحی در مخزنهای فایبرگلاس، ضریب ایمنی را در محدوده تضمین می کند.
  3. خواص بهداشتی: کلیه مواد پانلهای مخازن فایبرگلاس GRP، اعضای تقویت کننده و درزگیر و غیره دارای کارآیی بهداشتی معادل مخزن استیل بوده و برای آب آشامیدنی مناسب می باشند. همچنین این متریال با انسداد نور خورشید از رشد جلبک ها، قارچ ها و باکتری ها جلوگیری می کند.
  4. عدم نشت آب: اتصالات هر پانل کاملاً با نوار از جنس فوم مهر و موم شده است و از فرسایش در اثر هوا بخوبی مقاوم بوده و نسبت به نشت آب نفوذ ناپذیر می باشد.
  5. عایق حرارتی برجسته: پانلهای فایبرگلاس با ساختار 3 لایه (پانل GRP + فوم PU + پوشش پلاستیکی) تغییر دما را در آب ذخیره شده به حداقل می رساند و از تراکم شبنم جلوگیری می کند.

پلاستیکهای تقویت شده با الیاف شیشه که در حقیقت یک ماتریس پلیمری تقویت شده با الیاف شیشه ویژه است، امروزه در ساخت مخزن آب شرب با عنوان مخزن فایبرگلاس GRP بسیار مورد توجه قرار گرفته است. GRP یا کامپوزیت فایبرگلاس یک ماده با قیمت مناسب، سبک وزن، بسیار قوی و مستحکم است که می تواند با روشهای شکل دهی به هر شکلی در آید. به همین دلایل بسیاری از مخازن آب شرب قدیمی با مخزن فایبرگلاس GRP جایگزین می شود. این یک روش ایمن، اقتصادی و تمیز برای ذخیره آب است.

مخزن کامپوزیت پنلی

مخزن SMC

مخزن های جی آر پی که با استفاده از قالبگیری گرم تولید میشوند به مخزن SMC شهرت دارند که به صورت عمده جهت نگهداری و ذخیره آب شرب از آنها استفاده میشوند. این مخازن از کنار هم قرار گرفتن پانل های فایبرگلاس با کیفیت بالا ساخته شده است. مخزن فایبرگلاس SMC نوعی مخزن با هسته پلاستیک و تقویت شده با فایبرگلاس (ترکیبی از رزین پلی استر اشباع نشده با مواد تقویت کننده آغشته، مواد پر کننده و فیبر شیشه) می باشد.

مخازن اس ام سی به طور گسترده در کاربردهای تجاری، مسکونی، صنعتی یا کشاورزی برای ذخیره سازی آب سرد یا گرم استفاده می شود. ذخیره آب برای مصارف آتشنشانی، ذخیره آب آشامیدنی، آبرسانی مدارس، هتلها، صنایع داروسازی، بیمارستان ها، ذخیره آب آبیاری باغات، سیستم گردش و تصفیه آب (هر جایی که نیاز به آب آشامیدنی و بهداشتی با کیفیت بسیار بالا احساس شود) از مخزن SMC استفاده میشود.

این مخزن ها از مواد غیر سمی تولید و در عین وزن کم دارای دوام بسیار بالایی هستند. در برابر خوردگی بر اثر مواد شیمیایی و عوامل محیطی مقاومت بسیار خوبی داشته و از لحاظ ظاهری نیز دارای منظر خوبی هستند.

مخزن SMC

کامپوزیتهای مورد استفاده در ساخت مخازن SMC به منظور تولید هر قطعه ای به شکل قالب مورد نظر در می آید. برای شکل گرفتن این متریال، مقدار مشخصی از این متریال را داخل قالبی با حرارت مشخص ریخته و پس از اعمال فشار (بر اساس الگوی مشخص) به قالب در مدت زمان مشخصی کامپوزیت مذکور اصطلاحا پخته شده و بوصرت پنلی مستحکم از قالب خارج خواهد شد که دارای ترکیبی از خواص مواد اولیه تشکیل دهنده ورقه و شکل قالب خواهد بود.

در این کامپوزیت فاز تقویت کننده را غالبا الیاف شیشه یا کربن (فایبرگلاس) و فاز ماتریس را رزین دما سخت مانند پلی استر غیر اشباع، وینیل استر و اپوکسی تشکیل می دهد. این ورق ها در یک فرآیند همراستا (ردیفی) با پراکنده کردن رشته‌های بلند از الیاف شیشه خرد شده و یا الیاف کربن بر روی یک حمام از رزین تولید می شوند.

مزایای مخزن آب فایبرگلاس

مزایای مخازن SMC

  • دوام عالی: تطابق مناسب مواد اطمینان می دهد که مخزن آب فایبرگلاس SMC ضد زنگ و بادوام است.
  • عدم نشت آب: واشرهای موجود بین پانل ها، نفوذناپذیری کامل آب را تضمین می کند.
  • طراحی ظرفیت منطقی: پنل های مختلف امکان طراحی مخازن را با توجه به نیازهای خاص مشتریان ما امکان پذیر می سازد.
  • نصب راحت و سریع: از قطعات استاندارد برای نصب در محل استفاده می شود. شما می توانید مخزن آب SMC را تحت راهنمایی ما نصب کنید.
  • ظاهر مرتب و زیبا: سطح مخزن آب ساخته شده با پنل های اس ام سی صاف و تمیز است. با مسدود کردن کامل نور خورشید، از باکتری یا تشکیل و رشد میکروب جلوگیری می شود.
  • اطمینان از حفظ کیفیت آب دخیره شده: ایمن برای ذخیره آب آشامیدنی به عنوان مخازن از مواد تأیید شده FDA ساخته می شوند
  • ضد آب، ضد رطوبت و مقاوم در برابر باد هستند.
  • افزایش یا کاهش ظرفیت مخزن آسان است.
مخزن اس ام سی

ساختار مخازن SMC

مخزن از نوع مخازن کامپوزیت مکعبی پنلی ماژولار (SMC) دارای قابلیت نصب سطحی و مسقف بوده و شامل بخشهای زیر می باشد.

  • فونداسیون بتنی:
    1. فونداسیون بتنی به شکل بتن مگر مسطح دارای سطح صاف که نقشه آن توسط این شرکت در اختیار پیمانکار قرار خواهد گرفت.
  • فریم فولادی گالوانیزه گرم:
    1. فریم فولادی ماژولار پیچ و مهره ای از نوع فولاد ساختمانی و با پوشش گالوانیزه گرم با تحمل 500 ساعت تست سالت اسپری.
    2. کلیه پیچ و مهره‌های فولادی استفاده شده در اتصالات اجزای فریم فولادی می بایست دارای گرید 8.8 و پوشش داکرومات با قابلیت پایداری 500 ساعت تست سالت اسپری باشند.
  • پنلهای کامپوزیت:

پنلهای فوق الذکر می بایست دارای خواص مکانیکی زیر باشند:

واحدمقدارشرح
Mpa>100Tensile Strength
Mpa>165Flexural Strenght
Mpa>8000Flexural Modulus of Elastisity
gr/cm31.83Density
°C>200HDT
mg/1day<50Water Absorption
    1. پنلهای کامپوزیت تشکیل دهنده جداره مخزن اس ام سی الزاما می بایست از نوع پنلهای GRP مجهز به فلنج اتصال پیچ و مهره ای بوده و توسط روش قالب گیری تحت فشار SMC و به صورت کارخانه ای و تحت نیروی حداقل 80~100 Kg/cm2 و در دمای بالای 130 درجه سانتیگراد به صورت خود رنگ و به رنگ طوسی روشن با کد رنگ RAL7035 تولید شده باشند. همچنین جداره بیرونی آنها دارای پوشش پلیمری ثانویه به رنگ طوسی روشن با کد رنگ RAL7035 جهت محافظت در برابر اشعه UV باشد.
    2. پنلهای مخزن می بایست دارای تاییدیه مطابقت با استاندارد BS 6920 باشند.
    3. سطوح داخلی و بیرونی پنلهای جداره مخزن می بایست کاملا صیقلی و بدون خلل فرج قابل رؤیت باشد.
    4. کلیه پیچ و مهره‌های فولادی استفاده شده در اتصالات بیرونی پنلها می بایست دارای گرید 8.8 و پوشش داکرومات با قابلیت پایداری 500 ساعت تست سالت اسپری باشند.
    5. کلیه پیچ و مهره‌های استفاده شده در اتصالات داخلی پنلها می بایست از نوع استینلس استیل 304 با پوشش محافظ باشند.
    6. آب بندی پنلهای مخزن جی آر پی الزاما می بایست توسط عایق پلیمری EPDM یا PVC دارای تاییدیه مطابقت با استاندارد BS 6920 انجام شود.
قیمت مخزن آب SMC
  • روش مهاربندی
    1. مهاربندی مخزن SMC می بایست به صورت مهار دیواره‌های جانبی مخزن انجام شود.
    2. اجزای داخلی سامانه مهار بندی جداره‌های مخزن می بایست از نوع استینلس استیل 360 ماژولار با پوشش محافظ باشند.
    3. جداره سقف مخزن می بایست توسط ساپورتهای UPVC یا GRP بر اساس بار برف منطقه محل نصب مخزن مهار شوند.

تفاوت مخزن فایبرگلاس و پلی اتیلنی

در حالت کلی مخازن با جنس فایبرگلاس در حقیقت دارای قیمتی معادل 3 تا 4 برابر قیمت مخزن پلی اتیلن می باشند. همچنین بزرگترین مزیت آنها تولید بصورت پنلی و دمونتاژ در کارخانه و مونتاژ در مکانهای بسیار بلند و یا موتورخانه‌های تنگ و تاریک می باشد. در ادامه به مقایسه مزایا و معایب این دو مدل منابع پرداخته ایم.

  • نیاز به باز شدن تمام پنل ها هنگام سوراخ شدن مخزن فایبرگلاس از قسمت پایینی.
  • امکان افزایش ترک در بخشهایی که پانل ها با پیچ و مهره به یکدیگر متصل شده اند.
  • قیمت نسبتا بالای این منابع نسبت به جنس پلی اتیلن.
  • عدم قابلیت استفاده از مخزن به شکل دفنی بدون سازه نگهبان
  • بدلیل ساختار کریستالی بدنه، این مخازن نسبت به ضربه اجسام نوک تیز بسیار حساس هستند. در صورت عدم رعایت این پارامتر ممکن است باعث بروز حوادث گردد. از این رو این محصول را در ارتفاع دور از دسترس کودکان نصب می نمایند.
  • در صورت تاکید کارفرما بر دفن مخزن می بایست توسط سازه نگهبان مورد محافظت قرار گیرد. این باعث میشود تا نیروی خاک و سایر نیروهای مرده و زنده بصورت مستقیم به بدنه دستگاه صدمه نزند.
  • درون مخزن فایبرگلاس رزینی و نه کامپوزیت پنلی، در مقابل نور خورشید با دمای بالا بر خلاف مخازن سه لایه پلی اتیلنی امکان نفوذ طعم و ‌بوی رزین به درون مخازن و برگشتن طعم آب وجود دارد. لذا در حالتی که قرار است مخزن در مقابل نور مستقیم خورشید قرار گیرد و آب درون آن برای بیش از 2 هفته گردش نداشته باشد حتما از نوع SMC استفاده نمایید.
قیمت مخزن فایبرگلاس

سازگاری کامل با فضای بسته محیط محل نصب، ساخت در ابعاد نامنظم و چند ضلعی ها و حتی زیر پله‌ها با اشکال هندسی خاص، انجام شدن مونتاژ در محل با انتقال پنلهای بدنه، سقف و کف و از همه این موارد مهم تر عدم کمک به اشتعال پذیری بهنگام آتش سوزی از مزایایی هستند که باعث شده است علیرغم هزینه‌های بالای مخازن فایبرگلاس تقاضای بسیار زیادی نیز برای این مخازن نسبت به مخزن پلی اتیلن و فلزی وجود داشته باشد.

در حقیقت مخزن آب آتش نشانی باید از جنسی باشد که بهنگام آتش سوزی در مقابل اشتعال از خود مقاومت نشان دهد تا بتواند آب کافی برای خاموش نمودن اتش در سایر نقاط ساختمان را تامین کند در این حالت به ضرس قاطع می توان گفت بدین منظور بهترین گزینه مخازن فایبرگلاس است.

حجم مخزن ذخیره آب فایبرگلاس

یکی از مهمترین سوالات در ذهن کسانی که می خواهند مخزن فایبرگلاس تهیه نمایند این است که به چه ظرفیتی یا چه حجمی نیاز خواهم داشت؟

در ادامه جداولی شامل استانداردهای این محصول که مورد نیاز بخشهای مختلف درمانی، مسکونی، ورزشگاه‌ها، رستوران ها، مجتمعهای اداری و… میباشد ارائه شده است.

جدول حجم مخازن فایبرگلاس

قیمت مخزن فایبرگلاس

حجم مخزن و نوع موادی که درون آن نگهداری می شود مهمترین پارامتر در قیمت مخزن فایبرگلاس می باشد. بدین معنی که هر چه مخزن نگهداری ما بزرگتر باشد قیمت آن نیز بیشتر خواهد بود. قیمت مخزن فایبرگلاس بر اساس فاکتورهایی مانند نوع طراحی، درجه حرارت عملیاتی و تست، نوع سیال، حجم، نوع مخزن و فشار عملیاتی و تست میتواند از 6.000.000 تومان برای یک مخزن اف آر پی 19 لیتری آغاز تا 15.000.000.000 تومان برای یک مخزن 1500 مترمکعبی ذخیره آب آشامیدنی تغییر نماید.

مخازن فایبرگلاس GRP بعد از انجام آنالیزهای محدود، طراحی و بعد از مشخص شدن میزان ظرفیت مورد نیاز و نوع فرایند تولید قیمت گذاری می شوند. همچنین با توجه به نوع فرایند تولیدی قیمت های آنها میتواند تغییر کند. مخازن فایبرگلاس GRP تولید شده با استفاده از فرایند رشته پیچی بالاترین قیمت را در مقایسه با استفاده از دیگر روشها (قالبگیری به روش گرم یا لایه گذاری دستی) دارا می باشند.

ترکیب روشهای رشته پیچی و لایه گذاری دستی جهت ساخت مخازن نگهداری تا حجم حدود 60 متر مکعب استفاده میباشند. به صورت کلی با توجه به اینکه حمل و نقل مخازن با احجام بالاتر از 200 متر مکعب امکان پذیر نمیباشد، لذا این مخازن به صورت عمده در محل قابلیت ساخت را دارند و قیمت مونتاژ به هزینه متریال مورد استفاده اضافه می شود.

عوامل موثر در تعیین قیمت مخازن فایبرگلاس عبارتند از:

  • میزان ظرفیت
  • دفنی یا غیر دفنی بودن
  • ابعاد: هر چقدر ارتفاع مخزن بالاتر رود قیمت آن نیز بالاتر خواهد رفت.
  • استاندارد ساخت
  • یکپارچه بودن یا پنلی بودن محصول
  • نوع روش لایه گذاری و تقویت (SMC یا GRP)

تمامی فاکتورهای فوق در تعیین قیمت نهایی مخزن فایبرگلاس تاثیر بسزایی خواهند داشت. اما برخی از این عوامل به شرایط محیطی پروژه و شرایط محل قرار گیری آن نیز بستگی دارند. در این شرایط دست تولید کننده و یا کارفرما در تعیین نوع آن بسته خواهد بود.

قیمت مخزن کامپوزیتی

برای نمونه قیمت مخزن فایبرگلاس 8 مترمکعب با ابعاد 2*2*2 متر معادل 80.000.000 تومان می باشد. قیمت این مخازن با حجم 50 مترمکعب با شاسی هات گالوانایزد و پله استیل درون مخزن و فلنجهای استیل با قطر حداکثر 4 اینچ 490.000.000 تومان برآورد میگردد.

قیمت مخزن پنلی فایبرگلاس با ابعاد 10*10 و ارتفاع 2 متر با شاسی استیل و مهار شده از داخل، جهت استفاده در شهرهای شرجی همچون کیش، قشم و گیلان و مازندران و بندر عباس و بوشهر و اهواز معادل 2.000.000.000 تومان برآورد می گردد.

کارخانه مخزن کامپوزیت

تولید کننده مخزن فایبرگلاس

انواع فرآیندهای تولید مخزن فایبرگلاس عبارتند از:

  • لایه گذاری دستی (Hand Lay UP)
  • رشته پیچی (Filament Winding)
  • فرایند قالبگیری گرم (SMC)
  • ترکیبی از موارد فوق

هر یک از روشهای تولید این مخازن در کارخانه بسته به کاربردها و ظرفیت مخزن فایبرگلاس دارای امتیازاتی می باشد. به صورت کلی روش تولید به صورت رشته پیچی بیشترین هزینه تمام شده را داراست. ارزانترین روش تولید این محصول، لایه گذاری دستی می باشد. لایه گذاری دستی ضعف بالایی در مقایسه با روشهای ماشینی مانند رشته پیچی یا قالب گیری گرم دارد.

به صورت کلی با ازدیاد حجم مخزن فایبرگلاس، قیمت به ازای واحد حجم کاهش پیدا می کند. طراحی استاندارد و کم ارتفاع مخزن میتواند کمک شایانی به بهینه سازی قیمت تمام شده آن بکند.

سازنده مخازن فایبرگلس

بطور مثال چنانچه شما قصد دارید مخزن 32 مترمکعب تولید کنید، در اینصورت بهینه ترین حالت در قیمت آن این است که طول و عرض را برابر بگیرید و ارتفاع را از 2 متر بالاتر نبرید. پس در این صورت طول و عرض هر کدام 4 متر و ارتفاع معادل 2 متر بهینه ترین حالت به لحاظ مقاومت بدنه و کاهش قیمت مخزن خواهد بود.

گروه صنعتی ناب زیست به عنوان تولید کننده مخزن فایبرگلاس GRP از فرآیند لایه گذاری، استفاده از گرما و تحت فشار قرار دادن جهت تولید مخازن با کیفیت بالا استفاده می کنند. این روند مستلزم موارد زیر است.

  • قرار دادن مقدار مناسب شیشه فیبر روی صفحات پلاستیکی نازک.
  • قرار دادن آن در یک پرس قالب هیدرولیک.
  • استفاده از گرما و فشار تنظیم شده برای یخ زدگی و فشرده سازی آن.
  • در طی این چرخه تجهیزاتهای مختلفی از قبیل دنده‌ها و سایر الحاقیات به صورت مطلوب شکل می گیرد.
  • سپس فریم از دستگاه پرس خارج شده و سرد می شود.
  • لایه ای از رزین و کاتالیزور به فریمهای GRP اضافه می شود و ماشین بین دو ورقه پخش می شود و باعث استحکام فریم میشود.
  • نتیجه نهایی یک پنل پیچیده و با استحکام بالا است.
  • این فریم ها اکنون می توانند در طرفین دریل شوند و با پیچ و مهره به هم وصل میگردد.
  • در نهایت مخزن جی آر پی تشکیل خواهد شد.

در صورتی که شما در اجرای مخزن آب فایبرگلاس مکعبی خود با محدودیت فضا مواجه هستید قطعا نیاز دارید با همکاران ما در این خصوص مشورت کنید. با ارسال نقشه موتورخانه یا جایی که برای نصب آن را در نظر گرفته اید میتوانید قیمت آنها را استعلام کنید.

تولید کننده مخزن GRP

کارخانه تولید کننده مخزن فایبرگلاس به شرکتهایی گفته می شود که با ترکیب رزین، الیاف فایبرگلاس، سیلیس و پلی استر نسبت به تولید منابع در ظرفیتهای 200 لیتری تا 3000 مترمکعبی در اسکیلهای مکعبی، مخروطی و استوانه به هر دو صورت عمودی و افقی برای دفن زیر خاک یا بصورت اکسپوز اقدام می نماید. مهمترین این شرکتها عبارتند از: ناب زیست ملل، هلدینگ صنایع برتر، ایمن ایستا الکتریک، پارس گردان ریزش و پارس اهداف

نصب و بهره برداری مخازن فایبرگلاس

  1. طراحی و اجرای مخزن می بایست مطابق آخرین ویرایش “ضوابط و معیارهای طرح و محاسبه ی مخازن آب “مندرج در نشریه 123 سازمان برنامه برنامه و بودجه انجام شود.
  2. مخازن فایبرگلاس می بایست دارای دریچه بازدید قابل باز و بسته شدن آدم رو با امکان نصب قفل و نردبانهای خارجی فولادی با پوشش گالوانیزه گرم با تحمل 660 ساعت تست سالت اسپری و نردبان داخلی GRP جهت دسترسی به داخل مخزن باشد.
  3. مخزن می بایست دارای دریچه‌های تهویه جهت ورود و خروج هوا بر اساس استاندارد باشد.
  4. جداره‌های مخزن جی آر پی می بایست طوری ساخته شده باشند که به طور کامل جلوی عبور نور به داخل مخزن کامپوزیت را بگیرند.
  5. مخزن می بایست مجهز به گیج آب نما جهت کنترل سطح آب داخل مخزن باشد به نحوی که از بیرون مخزن امکان کنترل سطح آب داخل مخزن وجود داشته باشد
  6. الزاما باید روی جداره‌های مخازن فایبرگلاس مطابق نقشه‌های ارایه شده لوله‌های دوسر فلنج انتظار جهت اتصال لوله‌های ورودی و خروجی، سرریز و تخلیه نصب گردد.
  7. آب بندی پنلهای کف و دیواره مخزن فایبرگلاس باید به گونه ای باشد که هیچگونه نشتی آب از محلهای اتصال مخزن وجود نداشته باشد.
  8. آب بندی سقف مخزن باید به گونه ای باشد که به هیچ عنوان امکان نفوذ مایعات خارجی ناشی از نزولات آسمانی و… به داخل مخزن وجود نداشته باشد.
رای کاربران
[امتیاز کلی: 47 میانگین: 5]
  1. مرادی

    سلام. مرادی هستم از شیراز.
    قیمت مخزن آب مکعبی رو میخام. امکان داره راهنمایی کنید من باید دنبال قیمت مخزن پلی اتیلن بگردم یا از مخزن کامپوزیت استفاده کنم؟
    معایب مخازن فایبرگلاس چی هستش و چه مزیت هایی نسبت به مخازن آب گالوانیزه دارن؟
    ممنون میشم پاسخ بدید.

    1. ناب زیست.م

      مخزن آب مکعبی در ظرفیت های کوچیک مشکلی نداره میشه از جنس پلی اتیلن باشه ولی در ظرفیت بیشتر از ۸ مترمکعب قاعدتا شما باید از مخازن کامپوزیت پنلی استفاده کنید که بصورت مونتاژ در محل می تونه نصب انجام بشه یعنی تولید پنل های ۱*۱ و ۲*۱ در کارخانه مخزن فایبرگلاس انجام بشه و این پنل ها بصورت ورق به محل پروژه منتقل بشه و اونجا همکاران من بیان برای چیدمان و نصب مخزن فایبرگلاس .
      مخزن گالوانیزه عیب های زیادی داره از جمله اینگه دچار خوردگی میشه و در سطح مخازن فایبرگلاس بهداشتی نیست .

  2. محمدی

    سلام
    محمدی هستم از شیراز.
    قیمت مخزن پنلی فایبرگلاس با ابعاد ۱.۶×۶×۲۴ با شاسی استیل و مهار شده از داخل حدودا چقدر میشه؟؟؟

    1. ناب زیست.م

      یعنی ۶۱۴ مترمکعب؟ اگر منظورتون همین ظرفیت است حدودا ۴.۵ میلیارد تومان در نظر بگیرید قیمت را. البته درست تر این است که تماس بگیرید و بفرمائید سیال داخل مخزن چیست و چه درجه حرارتی دارد.

دیدگاهتان را بنویسید

فیلد های ستاره دار* الزامی می باشند.

۰۲۱-۸۸۷۲۲۰۲۷ با یک کلیک تماس بگیرید