سود پرک که به آن کاستیک سودا، سود سوز آور و سدیم هیدروکسید نیز گفته می شود، ماده ای شیمیایی است که در صنایع مختلف به شدت کاربرد دارد و مورد استفاده قرار می گیرد. این ماده پرمصرف جامد و بدون بو است و رنگ آن سفید می باشد.
در یک خرید از سوپرمارکت، خریداران ممکن است مواد شوینده تهیه کنند، یک بطری آسپرین بخرند و آخرین اخبار روزنامهها و مجلات را بررسی کنند. در نگاه اول، ممکن است به نظر برسد که این موارد شباهت زیادی با هم ندارند. با این حال، برای هر یک از آنها، سود سوزآور نقش مهمی در فهرست مواد تشکیل دهنده یا فرآیندهای تولید آنها دارد.
هیدروکسید سدیم (NaOH)، همچنین به عنوان سود سوزآور معروف است، یک ماده بسیار متنوع است که در انواع فرآیندهای تولید استفاده می شود. هیدروکسید سدیم محصول مشترک تولید کلر است.
سود سوزآور (سود پرک) چیست؟
سود سوزآور ترکیب شیمیایی هیدروکسید سدیم (NaOH) است. این ترکیب قلیایی است – نوعی باز که می تواند اسیدها را خنثی کند و در آب محلول است. امروزه سود سوزآور را می توان به شکل گرانول، پرک، پودر، محلول و موارد دیگر تولید کرد.
سود سوزآور به یک ماده رایج در تولید بسیاری از اقلام روزمره تبدیل شده است. قرن هاست که معمولاً به عنوان چاشنی شناخته می شود، برای ساخت صابون استفاده می شود و توانایی آن در حل چربی باعث می شود که این ماده به عنوان یک ماده رایج در پاک کنندههای فر و محصولات مورد استفاده برای رفع گرفتگی فاضلاب استفاده شود.
هیدروکسید سدیم همچنین نقش مهمی در پردازش خمیر چوب برای ایجاد جعبههای کاغذی و مقوایی ایفا می کند که در طول همه گیری جهانی کوید-19 به دلیل حمل و نقل تجهیزات پزشکی در مسافتهای طولانی ضروری شده است.
این ترکیب شیمیایی همچنین برای تجزیه سنگ رسوبی که آلومینیوم از آن استخراج می شود، استفاده می شود. سپس این ماده معدنی در تعدادی از اقلام مانند مصالح ساختمانی، خودروها و کالاهای مصرفی مانند بسته بندی مواد غذایی و قوطیهای نوشابه استفاده می شود. یکی از کاربردهای غیر منتظره سود سوزآور در تولید داروهایی مانند رقیق کننده خون و داروهای کلسترول است.
هیدروکسید سدیم، یک محصول همه کاره تصفیه آب، اغلب برای حفظ ایمنی و تمیزی استخرها با حذف فلزات مضر مانند سرب و مس استفاده می شود. هیدروکسید سدیم به عنوان پایه، اسیدیته را کاهش می دهد و pH آب را تنظیم می کند. علاوه بر این، این ترکیب را می توان برای ایجاد هیپوکلریت سدیم، که آب را ضد عفونی می کند، استفاده کرد.
مشخصات فنی سدیم هیدروکسید
- تراکم سود پرک: 2.13 گرم/سانتی متر مکعب
- اسامی متداول: سود سوزآور، لیمو، سودا و هیدرات سدیم
- نقطه ذوب: 604.4 درجه فارنهایت
- نقطه جوش: 2،530 درجه فارنهایت
- جرم مولی سود سوزآور: 39.997 گرم در مول
از بارزترین ویژگیهای سود پرک می توان به غیر فرار بودن آن، داشتن خاصیت خورندگی بالا و جذب کننده بودن رطوبت هوا اشاره کرد. این ماده شیمیایی اگر در آب حل شود، فرآیندی گرماده اتفاق می افتد و از خود گرمای زیادی تولید می کند. سود سوز آور با اسید خنثی می شود و یک باز قوی است.
کاستیک سودا که یکی از پراستفاده ترین مواد شیمیایی در دنیا است و ماده اولیه لازم اکثر صنایع می باشد، به 2 صورت جامد و مایع تولید می شود و برای استفاده در صنعت بیشتر نوع جامد آن مورد استفاده قرار می گیرد. نوع مایع این ماده بیشتر برای صادرات استفاده می شود و بسیار باکیفیت است.
قیمت سود پرک
قیمت کاستیک سودا به میزان عرضه و تقاضا، نوع بسته بندی، درصد خلوص، مقدار و شرکت تولید کننده آن بستگی دارد. باید بدانید قیمت سود پرک جامد با نوع مایع آن متفاوت است.
اکثر شرکت ها قیمتهای خود را به صورت دوره ای تعیین می کنند و به نوسانات بازار توجه دارند. قیمت سود پرک در اروپا، آمریکا و آسیا متفاوت است و همه جا یک قیمت مشخص و ثابت ندارد. اکثر تولید کنندهها سود پرک را در کیسههای 50 کیلوگرمی، 100 کیلوگرمی، 500 کیلوگرمی و 1000 کیلوگرمی بسته بندی و روانه بازار می کنند.
برای اطلاع دقیق از قیمت سود پرک، خرید و ثبت سفارش با مشاوران ما تماس بگیرید و در صورت نیاز به کمک و داشتن هرگونه سوالی از آنها راهنمایی بخواهید.
ویژگی ها و مزایای سود پرک
سود پرک ویژگیهای زیادی دارد و همین ویژگی ها آن را به یک ماده شیمیایی پرمصرف و پرکاربرد در صنعت تبدیل کرده است. از جمله مزایای این ماده می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- آب و رطوبت را جذب می کند.
- جا به جا کردن و حمل کردن آن آسان و راحت است.
- PH را تنظیم می کند.
- چربی را به راحتی در خود حل می کند.
- در آب حل می شود و محلول در آب است.
- یک باز قوی است.
- خاصیت خورندگی و سوزانندگی بالایی دارد.
چگونگی تولید سود پرک
یکی از روشهای تولید سود پرک این است که محلولهای سدیم کلرید را در ظرفهای الکترولیتی الکترولیز می کنند. در این روش گاز کلر و گاز هیدروژن نیز در کنار کاستیک سودا تولید می شود.
روش دیگر این است که کلسیم هیدروکسید یا همان سودا اش با سدیم کربنات واکنش می دهد و به سود پرک تبدیل می شود. این روش قدیمی تر است و به آن روش سودا – آهک نیز گفته می شود.
کاربردهای سود پرک
سود پرک به دلیل ویژگی ها و مزایای متنوع و زیادی که دارد، در صنعت به طور گسترده ای مورد استفاده قرار می گیرد. این ماده شیمیایی در صنایع چرم و نساجی، صنایع داروسازی، صنایع رنگرزی، صنایع آرایشی و بهداشتی، صنایع الکل سازی، صنایع کارتن سازی و کاغذ سازی، تولید مواد شوینده و صابون، صنایع غذایی (شیر، کنسرو، نوشابه، روغن، قند و شکر، شکلات)، تصفیه آب، تصفیه فاضلاب، تولید ابریشم مصنوعی، صنایع نفت و پتروشیمی، تولید چسب، صنعت کاشی و سرامیک، صنایع پلیمر و گاز، صنایع فلزی و آبکاری، مصارف خانگی، باطری سازی، تولید مواد شیمیایی، تولید رزینهای اپوکسی، صنایع نظامی و خنثی سازی اسید مورد استفاده فراوان قرار می گیرد.
همچنین هیدروکسید سدیم برای تولید بسیاری از محصولات روزمره مانند کاغذ، آلومینیوم، پاک کنندههای تجاری و کورههای فر و صابون و مواد شوینده استفاده می شود.
- هیدروکسید سدیم در محصولات تمیز کننده و ضد عفونی کننده: هیدروکسید سدیم برای تولید صابون ها و انواع شویندههایی که در خانهها و برنامههای تجاری مورد استفاده قرار می گیرند، استفاده می شود. سفید کننده کلر با ترکیب کلر و سود سوز آور تولید می شود. پاک کنندههای زهکشی حاوی سدیم هیدروکسید روغنها و چربیهایی را که می توانند لولهها را مسدود کنند، به صابون تبدیل می کند، که در آب حل می شود.
- سود پرک در داروسازی و پزشکی: هیدروکسید سدیم برای کمک به تولید انواع داروها و محصولات دارویی، از مسکنهای رایج مانند آسپرین، تا داروهای ضد انعقاد که می تواند به جلوگیری از لخته شدن خون کمک کند، و داروهای کاهش کلسترول استفاده می شود.
- هیدروکسید سدیم در انرژی: در بخش انرژی، هیدروکسید سدیم در تولید سلول سوختی استفاده می شود. سلولهای سوختی مانند باتریها برای تولید برق تمیز و کارآمد برای طیف وسیعی از کاربردها، از جمله حمل و نقل، انتقال مواد؛ و برنامههای کاربردی برق ثابت، قابل حمل و اضطراری استفاده می شود. رزینهای اپوکسی، تولید شده با سود پرک، در توربینهای بادی استفاده می شوند.
- کاستیک سودا در تصفیه آب: تأسیسات تصفیه آب شهری از هیدروکسید سدیم برای کنترل اسیدیته آب و کمک به حذف فلزات سنگین از آب استفاده می کنند. هیدروکسید سدیم همچنین برای تولید هیپوکلریت سدیم، ضد عفونی کننده آب استفاده می شود.
- هیدروکسید سدیم در تولید مواد غذایی: هیدروکسید سدیم در چندین برنامه پردازش مواد غذایی مانند پخت غذاهایی مانند زیتون یا کمک به قهوه ای شدن نگینهای سبک باواریایی استفاده می شود و به آنها تردی مشخص می کند. هیدروکسید سدیم برای حذف پوست گوجه فرنگی، سیب زمینی و سایر میوهها و سبزیجات برای کنسرو کردن و همچنین به عنوان یک ماده در مواد نگهدارنده مواد غذایی استفاده می شود که از رشد کپک و باکتری در غذا جلوگیری می کند.
- سود پرک در محصولات چوبی و کاغذی: در بسیاری از فرآیندهای تولید کاغذ، چوب با محلول حاوی سولفید سدیم و هیدروکسید سدیم درمان می شود. این به حل شدن بیشتر مواد ناخواسته در چوب کمک می کند و سلولز نسبتاً خالصی را ایجاد می کند که اساس کاغذ را تشکیل می دهد. در فرآیند بازیافت کاغذ، از سدیم هیدروکسید برای جدا کردن جوهر از الیاف کاغذ استفاده می شود که باعث می شود الیاف کاغذ دوباره مورد استفاده قرار گیرند.
هیدروکسید سدیم همچنین برای تصفیه مواد اولیه محصولات چوبی مانند کابینت و مبلمان و سفید کردن و تمیز کردن چوب استفاده می شود.
- هیدروکسید سدیم در فرآوری سنگ آلومینیوم: هیدروکسید سدیم برای استخراج آلومینا از مواد معدنی طبیعی استفاده می شود. آلومینا برای تولید آلومینیوم و انواع محصولات از جمله فویل، قوطی، ظروف آشپزخانه، کاسه آبجو و قطعات هواپیما استفاده می شود. در ساختمان سازی، آلومینیوم در مصالحی استفاده می شود که نمای ساختمان و قاب پنجره را فعال می کند.
- هیدروکسید سدیم در سایر مصارف صنعتی: سود پرک در بسیاری از فرآیندهای صنعتی و تولیدی دیگر استفاده می شود. از آن برای تولید ابریشم، اسپندکس، مواد منفجره، رزین اپوکسی، رنگ، شیشه و سرامیک استفاده می شود. همچنین در صنعت نساجی برای تولید رنگ، پردازش پارچه پنبه و شستشو و سفید کردن، و همچنین در تمیز کردن و پردازش فلزات، پوشش اکسید، آبکاری و استخراج الکترولیتی استفاده می شود.
نحوه نگهداری از کاستیک سودا
سدیم هیدروکسید ویژگیهای خاص خود را دارد و نگهداری از آن کمی متفاوت است. شما باید برای نگهداری از آن و هنگام حمل و نقل آن به یک سری نکات توجه کنید و آنها را انجام دهید. هنگام نگهداری و حمل سود پرک باید نکاتی در نظر گرفته شود، مثلا حتما باید از بسته بندی مقاوم و غیر قابل نفوذی استفاده کرد و به هیچ وجه در معرض رطوبت و آب قرار نگیرد؛ زیرا این ماده جذب کننده رطوبت هوا و آب است و دچار چسبندگی می شود.
- از رطوبت هوا دور نگه داشته شود.
- در ظروف دربسته نگهداری شود.
- در کیسههای ضخیم و پوشش دار بسته بندی و حمل شود.
- اگر جایی ریخته شد، با آب شسته شود و جمع آوری گردد.
نکات مهم هنگام استفاده از سود پرک
هنگام کار با سود پرک باید حتما یک سری نکات ایمنی را رعایت کرد تا آسیب و مشکلی جدی پیش نیاید. کاستیک سودا خاصیت خورندگی دارد و می تواند خطر ساز باشد. به همین دلیل باید هنگام استفاده و حمل آن نکاتی را بدانید و رعایت کنید تا از بروز مشکل جدی جلوگیری شود.
- به دلیل اینکه رطوبت هوا را به سرعت جذب می کند، باید حتما برای جا به جا کردن آن از کیسهها و پوششهای مناسبی استفاده کنید.
- حتما قبل از شروع کار از ماسک، عینک ایمنی، دستکش و لباس مناسب استفاده نمایید.
- سود پرک با فلزات واکنش می دهد و می تواند باعث آتش سوزی شود.
- دارای اثرات سمی است و می تواند باعث خونریزی، افت فشار و استفراغ شود.
- استنشاق آن باعث تحریک شدن دستگاه تنفسی و ریهها می شود و مشکلات حاد تنفسی ایجاد می کند.
- اگر این ماده شیمیایی با پوست برخورد کند، به لایههای عمیق پوست نفوذ می کند و باعث ایجاد زخم و سوختگی می شود.
- اگر وارد چشم شود، باعث نابینایی می شود و آسیب جدی به آن می رساند.
- اگر بلعیده شود، باعث سوختن دهان، گلو و معده می شود.
- در صورت استفاده طولانی مدت از این ماده پوست دچار خشکی، ترک خوردگی و التهاب می شود.
- بهتر است بدانید سود پرک رنگ و چوب را می خورد و از بین می برد.
- گلو درد، عطسه، آبریزش بینی و تب می تواند از علائم تماس با سدیم هیدروکسید باشد.
سود سوزآور میخام برای صادرات به ترکیه. تنی چنده؟
سلام. با توجه به نوسان قیمت دلار نمیشه قیمت رو اعلام کرد. فعلا فروش نداریم .