سیلیس که به آن اکسید سیلیسیم (Silicon dioxide) نیز گفته می شود، غیر فلزی و به رنگ سفید یا بی رنگ است. فرمول شیمیایی این مادهSiO2 است و متشکل از سیلیکون و اکسیژن می باشد. این محصول پرکاربرد یکی از مهم ترین و اصلی ترین اجزای فیلتر شنی است و در سیستم های فیلتراسیون نقش مهمی دارد.
امروزه از سیلیس که بسیار پر طرفدار و پر مصرف است، در صنعت آب و فاضلاب و برای تصفیه آب استفاده می شود. از این ماده معدنی مهم برای رفع نیازهای صنعتی، در علوم مهندسی و تکنولوژی های مختلف استفاده می گردد.
دانه های سیلیس دارای 3 سایز می باشد: ریز (0.3 تا 2 میلی متر)، متوسط (2 تا 5 میلی متر) و درشت (5 تا 10 میلی متر). بنا بر نیاز و نوع کار و همچنین با توجه به مدل فیلتر شنی، سایز دانه ها و میزان خلوص آنها انتخاب می شود.
یکی از مهم ترین و رایج ترین روش های تصفیه آب استفاده از فیلتر شنی، فیلتر کربنی و سختی گیر است. فیلتر شنی متشکل از چهار لایه سیلیس است که این لایه ها سایزهای مختلفی دارند. آب از داخل این لایه ها عبور می کند و آبی تصفیه شده و سالم تولید می شود. آب هنگام عبور از داخل لایه های دارای سیلیس، تمامی ناخالصی ها، رسوبات و جامدات موجود در خود را از دست می دهد و تصفیه می شود. چگونگی چیدن سیلیس داخل فیلترهای شنی و اندازه دانه های آن در نحوه فیلتر کردن و کیفیت نهایی آب نقش مهمی دارد و باید به آنها توجه کرد.
انواع سیلیس
سیلیس دارای انواع مختلفی است که عبارتند از:
- سیلیس ممتاز: این نوع دارای 99 درصد خالصی است و اندازه هر دانه سیلیس بین 5 تا 8 میلی متر می باشد. از نوع ممتاز بیشتر برای تصفیه آب و در صنعت شیشه سازی و بلور استفاده می شود.
- سیلیس درجه یک: این نوع دارای خالصی بالای 96 درصد است و اندازه هر دانه 3 تا 8 میلی متر می باشد. از این نوع بیشتر برای تصفیه آب و در صنایع تولید پشم شیشه و ماسه آهکی استفاده می گردد.
- سیلیس درجه دو: دارای خالصی بین 85 تا 95 درصد می باشد و بیشتر در تصفیه فاضلاب بعد از پکیج تصفیه فاضلاب از آن استفاده می شود. رنگ این نوع تیره تر است و اندازه هر دانه آن بین 3 تا 10 میلی متر می باشد.
- سیلیس شیشه ای: سیلیس شیشه ای دارای عمر بالایی است و انرژی کمی مصرف می کند. از این نوع بیشتر در استخرها استفاده می شود.
کاربردهای سیلیس
از سیلیس به دلیل خلوص و ماندگاری بالا و خاصیت گند زدایی عالی اش، در صنایع زیادی استفاده می شود و مصارف و کاربردهای زیادی دارد. برای مثال در صنایع:
شیشه سازی و بلور، چینی سازی، سرامیک سازی و کاشی، ریخته گری، رنگ سازی، تولید لاستیک، تولید مواد شیمیایی، تولید ماسه آهکی، تولید پشم شیشه، تولید چسب و لوله های پلیمری، تولید خمیردندان، صابون و وسایل بهداشتی، تولید پاک کننده های قوی و شوینده ها، ساختمان سازی، کشاورزی، رسوب زدایی و گند زدایی، دستگاه تصفیه آب صنعتی، تصفیه استخرهای شنا، تصفیه استخرهای پرورش ماهی، تصفیه آکواریوم ها، تصفیه خانه های صنعتی و … .
مزایای سیلیس
سیلیس به عنوان یک ماده معدنی مفید و پرکاربرد، دارای مزایای زیادی است و به همین دلیل طرفداران زیادی در صنایع و مشاغل مختلف دارد. در زیر به چند مورد از این مزایا اشاره کرده ایم:
- کیفیت و بهداشت آب را تا حد خیلی زیادی بالا می برد.
- فرآیند فیلتر کردن و گند زدایی را بهبود می بخشد و آسان می کند.
- ناخالصی ها و مواد آلی مضر موجود در آب را از بین می برد.
- باعث کاهش انرژی و هزینه ها می شود.
- باعث صرفه جویی در مصرف آب می شود زیرا در نهایت آبی شفاف و باکیفیت تولید می گردد.
- برای محیط زیست خطری ندارد.
- به شکل های مختلفی (سنگ و پودر) وجود دارد.
- خلوص بالایی دارد.
- دارای ماندگاری بالایی می باشد.
- رسوب و ناخالصی های زیادی را جذب می کند و قدرت جذب بالایی دارد.
- ساختاری محکم و سخت دارد و در آب حل نمی شود.
- از نظر قیمت مناسب و مقرون به صرفه می باشد.
- دارای نقطه ذوب بسیار بالایی می باشد.
- دانه های آن دارای سایزهای مختلفی است.
نکاتی در مورد سیلیس
هنگام استفاده از سیلیس و کار کردن با آن بهتر است یک سری نکات را بدانید:
- سیلیس بعد از مدتی، دیگر قابلیت استفاده مجدد را ندارد و باید دور ریخته شود.
- این ماده معدنی حدودا 3 سال عمر مفید دارد.
- بهتر است سایز درستی از سیلیس را برای فیلتر شنی انتخاب کنید و آن را به درستی داخل فیلتر بچینید.
- عموما سیلیس از ریزترین سایز به درشت ترین سایز چیده می شود.
- به دلیل مقاومت بالایی که دارد می توان از آن برای ساخت مصالح (ماسه و سیمان) نیز استفاده کرد.
- می توان از آن هم به صورت خالص و هم ترکیبی استفاده نمود.
- سعی کنید از نوع باکیفیت این ماده استفاده کنید، زیرا در وضعیت و شفافیت آب تولید شده نهایی تاثیر به سزایی دارد.
- درصد وجود سیلیس در هر یک از کاربردهای ذکر شده در بالا متفاوت است. شما باید با توجه به کار خود میزان سیلیس مصرفی را انتخاب کنید، در غیر اینصورت تاثیر آن کم می شود یا از بین می رود.
قیمت سیلیس
قیمت سیلیس با توجه به عواملی همچون نوع، درصد خالصی، سایز دانه ها، کیفیت و کارخانه تولید کننده آن تعیین می شود. به طور معمول قیمت هر تن از این ماده بین 500 هزار تومان تا 2 میلیون تومان می باشد.
ضمن پیشنهاد مطالعه صفحه محصول کلاسیفایر، برای اطلاع دقیق از قیمت انواع سیلیس می توانید با مشاوران گروه صنعتی ناب زیست در ارتباط باشید.