مینی چیلر دستگاه چیلر کوچکی است که معمولا در ظرفیت کمتر از 10 تن تبرید تولید میشود. دستگاه مینی چیلر یا هوا خنک است یا آب خنک که با ظرفیت های مختلفی عرضه میشود. این دستگاه ها از نوع تجهیزات تهویه مطبوع لوکس محسوب میشوند و در فضاهای خانگی و صنعتی حداکثر 350 متری می توان آنها را نصب و استفاده کرد.
غالب مینی چیلرها بر مبنای سیستم تبرید تراکمی طراحی میشوند و با خنک نمودن آب و تزریق آن درون فن کویلها سرمایش مورد نیاز ساختمان را تامین میکند. این دستگاه های سرمایشی به دلیل راه اندازی آسان و استفاده راحتی که دارند در مصارف خانگی بیشتر مورد استقبال واقع شده اند. برخی از دستگاه های خنک کننده به گونهای طراحی شده اند که در زمستان آب گرم و تابستان آب خنک تولید میکنند. برای خرید مینی چیلر با ظرفیت سفارشی و استعلام قیمت آن با گروه صنعتی ناب زیست در تماس باشید.
مینی چیلر چیست؟
مینیچیلرها دستگاه هایی هستند که برای مساحت های بالا توصیه نمیشوند و بازدهی مناسبی هم در فضاهای خیلی بزرگ ندارند. از این رو زمانی که اقدام به خرید و بررسی انواع دستگاههای سرمایشی از این دست میکنید باید مساحت و بزرگی فضا را به عنوان یکی از فاکتورهای کلیدی در نظر بگیرید. Mini Chiller در اصل یک دستگاه خانگی و ویلایی است که در در فضای بیرون از خانه مثل پشت بام یا بالکن نصب میشود.
اغلب این دستگاه هوا خنک بوده و در ابعاد کوچک طراحی میشوند. به طوریکه منبع انبساط دستگاه و پمپ نیز در داخل قاب محفظه قرار نمیگیرد. اگر در حال تحقیق برای خریدن یک مینی چیلر خانگی و آپارتمانی مناسب و کاربردی برای فضای خود هستید باید بدانید که، این دستگاه ها برای همه فضاها مناسب نیستند و محدودیتهایی دارند. بهترین مساحتی که این دستگاه ها بازدهی قابل قبولی در آن دارند؛ فضایی به مساحت 150 تا 350 متر مربع است.
اگر فضایی که قصد تهیه وسیله سرمایشی برای آن دارید بیشتر از این است بهتر است که به فکر خرید یک چیلر مرکزی باشید. مینی چیلرهای خانگی برای فضای شرکت ها و دفترهای اداری که چندین اتاق دارند و کولرهای معمولی برایشان به صرفه نیست و از طرفی فضای آنها به اندازهای بزرگ نیست که به یک سیستم سردخانه مرکزی مجهز شوند گزینه مناسبی است. این دستگاه تهویه مطبوع به چندین فن کویل تجهیز شده است که برای هر اتاق و سالن به صورت جداگانه قرار داده میشود.
نکته مثبت این سیستم سرمایشی در این است که دمای خروجی هر فن کویل به طور جداگانه کنترل میشود. یعنی شما میتوانید در اتاق خود دمای خنک و مطبوعی را تنظیم کنید در حالی در فن کویل اتاق کناری شما صرفا به منظور تهویه کار میکند یا خاموش است. همین ویژگی های بی نظیر باعث شده است که برای مینی چیلر رقیبی وجود نداشته باشد.
نحوه عملکرد دقیق مینی چیلر
طرز کار مینی چیلرها به این شکل است از گازهای داخل فریون برای خنک کردن آب در داخل سیکل تبرید استفاده میکند. در مرحله بعدی آبی خنک شده به فن کویلها ارسال می شود. فن کویل کار هواسازی را برعهده دارد و با کمک گرفتن از آب خنکی که از سوی سیستم تبرید ارسال شده است هوای خنک تولید و خارج میکند. البته به همین آسانی و سادگی هم نیست و قطعات دیگری نیز در این پروسه دخیل هستند که در قسمت معرفی اجزای دستگاه به آن خواهیم پرداخت. به این شکل درک روش کار مینیچیلرها برایتان راحتتر میشود.
این پروسه در چیلر هوا خنک نیز به همین صورت است. مرحله اول فشرده شدن مبرد در کمپرسور است بعد از آن وارد کندانسور میشود و به وسیله هوا، گرمای آن از بین میرود و از حالت گاز به مایع فشرده تبدیل میشود. مایع فشرده شده وارد لوله های مویین شده و به اواپراتور دستگاه میرسد و در این مرحله خنک سازی اصلی اتفاق میافتد. این قطعه با قرار دادن آب و مبرد در کنار هم، گرمای آب را گرفته و مبرد تبخیر شده مجددا به کمپرسور برمیگردد در نهایت به سمت هواساز ارسال میشود. تکرار مداوم این فرآیند داخل دستگاه باعث می شود که محیط به دمای مطلوب برسد.
اجزای تشکیل دهنده سیستم تهویه مینی چیلر
این دستگاه های سرمایشی به طور کلی چند قطعه مهم و اصلی دارند که هوای خنک را در تابستانهای گرم و طاقت فرسا به مصرف کنندگان هدیه میدهد. اگر دنبال خرید یا قیمت مینی چیلر بوده اید و به این صفحه رسیدید؛ شاید کنجکاو باشید باشید بدانید که دستگاهی که میخرید به کمک چه سیستم و قطعاتی کار میکند.
- اواپراتور
- کندانسور
- کمپرسور
- شیر انبساط
- پمپ
- ژنراتور
- کویلها
انواع مینی چیلر
علیرغم اینکه باور عموم بر این است که Mini Chiller مناسب فضاهای خانگی و مسکونی است؛ اما باید بگوییم که در برخی موارد از این دستگاهها می توان به استفاده صنعتی کرد. بنابراین دسته بندی کلی این دستگاه در دو گروه خانگی و صنعتی قرار میگیرد.
مینی چیلر صنعتی
این دستگاهها در حوزه صنعت نیز کاربردهای فراوانی دارند. با توجه به مطالب بالا، شاید این موضوع برایتان کمی عجیب باشد که Mini Chiller چه کاری میتواند در صنعت انجام دهد. استفاده ویژهای که از این محصولات در صنعت میشود؛ برای خنک کردن دستگاه ها، خط تولید و سایر فرآیندها است. به دلیل اینکه از این محصول در صنعت نیز استفاده میشود به این شکل نامگذاری شده است. البته دستگاه مینی چیلر صنعتی در ساختار تفاوت هایی با نوع خانگی آن دارد و نمیتوان گفت عین هم هستند. کمپرسورهایی که برای این محصولات استفاده میشود باید قدرت و توان بالایی داشته باشد. غالبا کمپرسورهایی که در این نوع دستگاه ها استفاده میشود؛ اسکرال است. از مشخصات کمپرسورهای اسکرال اصطکاک کمتر و سروصدای پایینتر حین کارکردن است.
همچنین دستگاه هایی که در حوزه های صنعتی مورد استفاده قرار میگیرند به دلیل عدم نیاز به برج خنک کننده فضای کمتری را اشغال میکنند و هزینه نگهداری آنها نیز کمتر از انواع خانگی است. این دستگاه ها با ظرفیت پایین و ابعاد کوچکتر طراحی میشوند؛ به همین دلیل هم استفاده از کندانسورهای هواخنک صرفه اقتصادی بیشتری در آنها دارد. غالب مینی چیلرهایی که در صنایع استفاده میشوند، هوا خنک است و این امر باعث شده تا گزینه مناسبتری برای محیط هایی با مشکل کمبود آب باشد. یک مزیت بزرگی که دستگاه های هواخنک دارند این است با شرایط جوی متنوع سازگارتر هستند از این رو، ارزش خرید بالایی در مصارف صنعتی دارند.
مینی چیلر صنعتی در صنایعی مثل کارخانجات نساجی، داروسازی ها، پلاستیک سازی، پتروشیمی، رنگرزیها، صنایع تولیدات مواد شیمیایی، محصولات بهداشتی بیشترین کاربرد را دارد. البته کاربرد این دستگاه های خنک کننده به همین چند صنعت محدود نیست و به طور کلی در هر مجموعه فعالیتهای تولیدی که نیاز به سیستم خنک کننده دارند میتوان به این خرید این محصول به صرفه و ارزشمند فکر کرد.
مزیت ها:
- راهاندازی آسان
- سازگاری با شرایط آبوهوایی مختلف
- طراحی در ابعاد کوچک و جاگیری کم
- قیمت ارزان و به صرفه
- نکهداری آسان و اقتصادی
- استفاده از کمپرسورهای کم اصطکاک
معایب:
- راندمان پایین در مقیاسهای بزرگتر
مینی چیلر خانگی
بیشتر افرادی که به خرید این محصول میاندیشند تمایل دارند که دستگاهی را تهیه کنند که هم سیستم سرمایشی و هم سیستم گرمایشی داشته باشند که معمولا هم همینطور است. استفاده از این سیستم برای کاربریهای مسکونی با یک سری مزیتها و معایب همراه است که بهتر است با آگاهی کامل انتخاب شوند. این دستگاه ها را با نام چیلر خانگی نیز در بازار به فروش میرسانند.
همانطور که میدانید، سیستم های سرمایشی متنوعی برای مصارف خانگی در بازار وجود دارد. اما ویژگی که به چیلرهای خانگی برتری میبخشد قدرت خنک کنندگی بالای آنهاست. این محصولات عمدتا در دو نوع تک فاز یا یکپارچه و دو فاز یا دوپارچه تولید میشوند. اجزای یک مینی چیلر خانگی با سایر انواع آن تفاوتهای فاحشی ندارد و مشابه هستند و شاید در قدرت قطعاتی که استفاده شده است بتوان مواردی را یافت.
مثلا، کمپرسورهایی که برای این دستگاه های خانگی استفاده میشود از انوع اسکرو و اسکرال است که به دلیل کم صدا بودن مورد استقبال قرار گرفته است. یا مورد دیگری که بد نیست به آن توجه داشت بدنه مورد استفاده در این دستگاه های تهویه مطبوع است. باید بدنه برای این دستگاه ها استفاده شود که در مجاورت آفتاب و برف و باران دچار آسیب و زنگ زدگی نشود.
مزیت ها:
- به دلیل دو کاربری بودن در تمام سال میتوان استفاده کرد. در زمستان برای گرمایش و در تابستان برای سرمایش
- کاهش مصرف انرژی و کمک به کاهش هزینه ها
- با نصب مینی چیلر خانگی دیگر نیازی به سایر سیستم های تهویه نخواهی داشت
- سازگاری با شرایط آب وهوایی مختلف از مرطوب تا خشک
- قابلیت تنظیم دما در هر اتاق به صورت مجزا
- عدم نیاز به تجهیزات جانبی مثل موتورخانه
معایب:
- هزینه تعمیر بالا به نسبت سیستم های سرمایشی ساده
- خروجی هوای خشک
این محصول یک دستگاه با ابعاد کوچک است که به موتورخانه و سردخانه نیاز ندارد و به تنهایی قابلیت خنک کردن و گرم کردن محیط را دارد. خرید مینی چیلرهای یکپارچه با این مزیت همراه است که نیازی نیست صدای زیادی را تحمل کنید. در ساخت این نوع مینی چیلرها از فن های کم صدا بهره گرفته شده است. این مزیت زمانی خرید این محصول را جذاب تر میکند که بخواهید آن را تراس خانه نصب کنید.
این دستگاه برای نصب و راه اندازی نیازی به فضای بزرگی ندارد و در کوچکترین فضاها نیز به درستی عمل میکند. استفاده از این نوع مینی چیلر خانگی محدودیتی به مصرف کننده تحمیل نمیکند. به دلیل مونتاژ ساده ای که دارد میتوان از این محصول در فضاهای مختلف استفاده کرد.
مینی چیلر خانگی دوفاز
از ویژگی های خاص این محصول دوپارچگی آن است. این دستگاه های خانگی در دو بخش کندانسور و پمپ باکس طراحی شده اند. این دستگاه ها را میتوان با حجم برودتی مختلفی تولید کرد و هر کدام از بخش های این دستگاه ها نقش خاصی را در عملکرد کلی دستگاه ایفا میکنند. در دستگاه خانگی یکپارچه یا تکفاز پمپ و منبع انبساط در یک محفظه قرار گرفته است ولی در مینی چیلر دو پارچه این دو بخش مجزا هستند.
تفاوتی که این دو مدل را از هم تفکیک میدهد این است که دستگاه های دو فاز برای محل هایی مناسب است که واحد مسکونی با محل قراگیری کندانسور فاصله دارد. در این محصول، فلوسوئیچ، پمپ و مبدل در کامپکت واحد قرار گرفته اند و میتوانند داخل واحد نیز نصب شوند. این موضوع هزینه تعمیر و نگهداری دستگاه را تا حد چشمگیری کاهش میدهد و راندمان آن را بالاتر میبرد. در حالیکه کندانسور در فضای پشت بام یا تراس قرار میگیرد و از طریق لوله ها مسی به پمپ وصل میشود.
مینی چیلر دوفاز معمولا در سه نوع روبه رو زن، مورب زن و بالازن طراحی میشود. این ویژگی باعث میشود که قابلیت انعطاف پذیری محصول بالا رفته و در فضاهای مختلفی بتوان از آن استفاده کرد. از جمله مکان هایی که میتوان از این دستگاه ها استفاده کرد کارگاههای صنعتی است. این محصول به نسبت مدلهای تک فاز ظرفیت بالاتری دارد ه باعث راندمان بهتری هم داشته باشد. بنابراین، اگر به فکر خرید مینی چیلر چندمنظوره با راندمان بالا هستید؛ این محصول بهترین گزینه برای شما است.
مینیچیلر تراکمی بهتر است یا جذبی؟
یکی از چالش هایی که بر سر راه خریداران مینی چیلر قرار دارد تفکیک این دو محصول از همدیگر است. قیمت کدام دستگاه ارزانتر است و به لحاظ کاربردی چه تفاوت هایی دارند؟
مبنای کار مینی چیلرهای جذبی بر اساس جذب مبرد است. در واقع در سیستم ایرکاندیشن های جذبی از دو سیال جاذب و مبرد استفاده شده و این دو مورد باهمکاری هم به دفع حرارت کمک میکنند. روش کار سیستم جذبی به این شکل است که از طریق ژنراتور گرما را جذب میکند و موجب تبخیر آب میشود. با تبخیر آب محلول رقیق تر شده به بخار مبرد برای تقطیر به سمت کندانسور میرود. از سوی دیگر، لیتیوم بروماید که همان ماده ای است که به جذب کمک میکند، است در ژنراتور میماند و به ابزوربر برمیگردد. در ادامه مشابه سیکل تبرید تراکمی عمل کرده و هوای خنک تولید میکند.
میزان مصرف آب در در مینی چیلر جذبی بیشتر از دستگاه های تراکمی است. استفاده از سیستم تبرید جذبی در موقعیت هایی که دارای حرارت مازاد و بخار اتلافی است بهترین گزینه ای است از سوی کارشناسان پیشنهاد میشود. با توجه به مشکل کم آبی که کشور با آن دست و پنجه نرم می کند در حالت کلی استفاده از این سیستم تهویه چندان به صرفه نیست و توصیه نمیشود.
همچنین سیکل تبرید مینی چیلر جذبی هزینه بهره برداری بیشتری نیاز دارد و در مقابل مینی چیلرهای تراکمی نیاز به هزینه 2.5 برابری دارد که همه توانایی تامین چنین سیستمی را ندارند. از سوی دیگر نصب و راه اندازی سیک تبرید جذبی نیاز به تجهیزات جانبی مثل موتورخانه بزرگ، فوندانسیون های سنگین تر و فضای بزرگ دارد که خریداران را از فکر کردن به آن منصرف میکند.
از دیگر معایبی که میتوان برای سیستم تهویه جذبی عنوان کرد؛ هزینه بالای تعمر و نگهداری است. هزینه نگهدای در مینی چیلرهای جذبی به مراتب بیشتر از انواع تراکمی است. چراکه تجهیزات جانبی این محصولات حساس تر، بزرگ تر و پیچیده تر از سایر انواع سیستم های تهویه مطبوع است. وجود سیستم خلاء در این سیستم باعث میشود که هزینه نگهداری آن چندبرابر بیشتر از سیستم تراکمی باشد. چراکه ماده جاذبی که برای این نوع سیستم ها استفاده میشود، خاصیت خورندگی دارد.
مقایسه مصرف انرژی مینی چیلرهای جذبی و تراکمی
یکی از اصلی ترین جنبههای تفاوت این دو محصول در میزان مصرف انرژی آنها است. دستگاه های تراکمی با استفاده از برق کار میکنند. در مقابل دستگاههای جذبی با گاز کار میکنند. در کل ضریب عملکرد سیستم جذبی کمتر از تراکمی است. COP در سیکل جذبی عددی مابین 0.5 تا 1.2 است. این درحالی است که چیلرهای کوچک تراکمی این عدد بین 2.5 تا 7 میباشد. این عدد هرچه بزرگتر باشد نشان دهنده کم مصرف بودن آن است. در نتیجه میزان مصرف انرژی در دستگاه های تراکمی کمتر است.
بهترین مینی چیلر در ایران
برندهای مختلفی در زمینه تولید و فروش مینی چیلر فعالیت میکنند و تصمیم گیری و انتخاب بهترین دستگاه بر عهده مشتری است. به دلیل هزینه بالایی که برای خرید این دستگاه خنک کننده باید بپردازید، کاملا حق دارید که برای انتخاب بهترین آن کمی مستاصل باشید. وقتی جستجویی در اینترنت بزنید با انواع و اقسام محصولات با مشخصات فنی و کاربریهای گوناگون مواجه میشوید که این ممکن است باعث گمراهی شود. برندهای ایرانی و خارجی زیادی در زمینه تولید این محصول حرفی برای گفتن دارند. اما توصیه می شود که بک فروشنده معتبر را انتخاب کنید تا برای نصب و خدمات پس از فروش آن دچار مشکلات بعدی نشوید. اما به طور کلی ویژگی هایی که برای خرید یک دستگاه خنک کننده تراکمی هواخنک یا آب خنک باید در نظر بگیری به شرح زیر است.
- ظرفیت مینی چیلر که بسیار حائز اهمیت است و باید ظرفیت تبرید درستی انتخاب شود.
- میزان صدای فن و لرزش آن
- فضای نصب مناسب
- مجزا بودن کنترل دمای هر اتاق
- عدم نیاز به برج خنک کننده
- هزینه های نگهداری
- خدمات پس از فروش و پشتیبانی محصول
- عمر تخمینی قطعات و نیاز به تعمیرات کم
اگر دنبال یک مرکز معتبر برای ساخت مینی چیلر سفارشی با حجم تبرید دلخواه خود هستید ما به عنوان یک شرکت فعال در زمینه تامین تجهیزات صنعتی مورد نیاز کاخانجات و کارگاه ها پذیرای سفارشات شما هستیم.
قیمت مینی چیلر
انواع مختلفی از این دستگاه های تهویه در بازار وجود دارد که طبیعتا از نظر قیمت باهم متفاوتاند. در حالت کلی انواع جذبی و تراکمی این دستگاه از نظر قیمت زمین تا آسمان با هم فرق دارند که در بالا به دلایل آن اشاره کردیم. اما در بین مینیچیلرهای خانگی اگر بخواهیم به موضوع قیمت بپردازیم؛ باید بگوییم که در این دستگاهها نیز متغیرهایی جود دارد که در بالا رفتن یا پایین آمدن هزینه تهیه دستگاه تاثیر گذار هستند.
این نوع از سیستم تهویه به طور معمول با سفارش خریدارن اسمبل میشود. به همین دلیل هم گفته می شود می شود که نوع کمپرسور، شیر انبساط،اواپراتور، تک فاز بودن یا دوپارچگی و حجم تبرید از جمله مواردی است که در قیمت دهی باید در نظر گرفته شود. تمامی قطعات مورد استفاده در دستگاه های سرمایشی با توجه به مدل و ظرفیت دستگاه جابجا میشوند. برای خرید و دریافت لیست قیمت مینی چیلر با کارشناسان فروش ناب زیست در تماس باشید.
سوالات متداول کاربران
آیا برای واحدهای کمتر از 100 متر هم میتوان از این سیستم تهویه استفاده کرد؟
خیر، کارشناسان گروه صنعتی ناب زیست برای متراژ کمتر از 150 متر خرید آن را توصیه نمیکنند. اگر به دنبال راندمان بهتر هستید در محیط های بزرگتر از این سیستم استفاده کنید؛ تا نتیجه مناسبی هم دریافت کنید.
آیا دمای هر فن کویل به طور جداگانه تنظیم میشود؟
بله، یکی از بزرگترین مزیت استفاده از مینی چیلر هوا خنک خانگی و مسکونی همین است که تنظیم دمای فن کویل ها ارتباطی به هم ندارد و به طور مجزا قابل تنظیم است. یعنی اگر یک سیستمی به طور مثال، 5 فن کویل دارد. میتوان فن کویل یک اتاق را روشن نگه داشت و روی دمای خنک تنظیم بکرد ولی هیچ الزامی برای روشن ماندن سایر فن کویل ها نیست.
تنظیم دمای مینی چیلر خانگی چگونه انجام میشود؟
تنظیم دمای این دستگاه ها از طریق ترموستاتی که داخل محفظه قرار دارد انجام میشود. البته برای اینکه برای هربار تنظیم دما نیاز نباشد به محل نصب دستگاه بروید یک ریموت کنترل تعبیه میشود تا از طریق آن بتوان راحت تر دما را تنظیم کرد.
مینی چیلرهایی که مجهز به سیستم اینورتر هستند چگونه کار میکنند؟
این سیستم برای مکان های که بار برودتی در آنها متغییر است مورد استفاده قرار میگیرد تا از روشن و خاموش شدن های مداوم دستگاه جلوگیری به عمل آید.