نصب فیلتر شنی علیرغم سادگی ساختمان صافی های شنی، کاری تخصصی است و ضمن نیاز به آشنایی با مکانیزم عملکرد صافی های شنی نیاز به تجربه کاری در این زمینه دارد. ما در ادامه این مقاله ضمن آشنا نمودن شما با برخی اصطلاحات تخصصی و مهم در مورد فیلترهای شنی در نهایت بصورت اجمالی نحوه نصب و راه اندازی سیستم های تصفیه آب استخر و آب چاه را برای شما تشریح خواهیم نمود.
فیلتر شنی چه مواد و املاحی را تصفیه می کند؟
فیلتر شنی روشی موثر جهت حذف ذرات جامد و معلق در آب می باشد که قادر به حذف گل و لای ، ماسه، شن ، خاک، زنگ زدگی، مقیاس سست، مواد آلی، طعم بد، بوی نامطبوع به کمک دیگر فرآیندهای فیلتراسیون اعم از فیلتر کربن، اسمز معکوس، هوادهی، ازن زنی ، کلرزنی است.
تصفیه آب استخر :
امروزه به دلیل حجم بالای آب درون استخر و استفاده متعدد کاربران از این آب، تصفیه و تامین آب کاملا بهداشتی در این واحد های تفریحی – ورزشی از اهمیت بالایی برخوردار است. بطور کلی جهت تصفیه آب استخر از سه نوع فیلتر استفاده می گردد که هریک دارای معایب و مزایای خاص خود می باشد. کارفرمایان از طریق مشاوره با کارشناسان ناب زیست و بسته به شرایط و نیاز پروژه می توانند فیلتر مورد نیاز خود را تهیه نمایند :
- فیلتر شنی
- فیلتر دیاتومه
- فیلتر کارتریج
ملاک عملکرد دقیق فیلترهای مذکور بر مبنای اطلاعات فنی آنها که توسط تولید کننده ارائه می گردد، می باشد.
فیلترشنی تصفیه آب استخر:
فیلتر شنی ویژه تصفیه آب درون استخرها که به فیلتر استخر یا جکوزی معروف می باشد در اولین مرحله با عبور آب از بستر فیلتر که متشکل از دانه سیلیس و شن و ماسه می باشد فرآیند تصفیه صرفا فیزیکی را انجام داده و ذرات معلق و جامد در آب با ضخامت 20 میکرون تا 50 میکرون را جداسازی می کند. فیلتر شنی استخر حتی قادر به حذف بخش از باکتری های موجود در آب می باشد.
سیلیس در فیلتر شنی استخر درون مخزن بسته ای می باشد، آب توسط پمپ با فشار قابل ملاحظه بر بستر سیلیس جریان می یابد. نکته قابل توجه این است که میزان سرعت گذر آب در فیلتر شنی استخر بیش از فیلتر شنی های باز می باشد.
درون فیلتر شنی استخر 3 الی 4 سایز سیلیس استفاده می شود؛ در کف مخزن فیلتر شنی سیلیس های دانه درشت با ابعاد 3-5 و 5-8 میلیمتر متناسب با نوع و سایز نازل تحتانی فیلتر و در ردیف بعد سیلیس به قطر 1-3 میلیمتر و در لایه بعد دانه های سیلیس به قطر 0/2 -0/8 ریخته می شود که لایه مذکور بیشترین تاثیر را در فرآیند جذب و تصفیه ذرات معلق در آب خواهد داشت. دو ردیف دیگر جهت عدم خروج سیلیس دانه درشت استفاده می گردد، نکته مهم این است که گاهی در برخی از فیلتر شنی های استخر از یک ردیف سیلیس دانه درشت تر استفاده می شود تا از خروج سیلیس های لایه های دیگر به هنگام بکواش جلوگیری بعمل آید.
فیلتر کارتریج :
فیلتر کارتریج نوعی دیگر از فیلترهای تصفیه آب در استخر و سایر کاربری ها که نیازمند آب کاملا شفاف و فاقد ذرات جامد هستند ، می باشد که قدرت حذف ذرات از 8- 15 میکرون را دارد. تفاوت این نوع از فیلترها با فیلتر شنی در استفاده از پارچه پلی استر تقویت شده کارتریج جهت جذب ذرات جامد می باشد.
علیرغم مزایای بیشماری دارای معایبی نیز می باشد. یکی از مهمترین معایب آن ضعف این نوع فیلتر در تصفیه آب های دارای جلبک می باشد که کلا فرآیند تصفیه مختل می گردد و نقطه ضعف دیگر آن هزینه بالای اولیه خرید و ثانویه تعویض کارتریج می باشد.
نحوه تعویض سیلیس فیلتر شنی استخر :
بستر سیلیس درون فیلتر شنی به مرور زمان کارایی خود را از دست داده و یا ممکن است در طی فرآیند بکواش که بارها تکرار می گردد مقادیری از این دانه ها از کف مخزن فرار نموده و حجم بستر کاهش می یابد و بدین ترتیب ظرفیت تصفیه آب توسط فیلتر شنی کاهش می یابد ، جهت افزایش راندمان فیلتر شنی نیازمند تعویض و افزایش بستر فیلتر شنی می باشیم که در ادامه به نحوه تعویض سیلیس خواهیم پرداخت.
ابتدا پمپ استخر ار خاموش نمایید و سپس اتصالات مربوط به شیر چند راهه استخر را باز کنید. شیر کوچک کف فیلتر شنی را باز کنید تا آب درون مخزن کاملا تخلیه گردد و بعد از باز نمودن شیر چند راهه و برداشتن آن باید لوله زیرین آن را چسب کاری نمایید تا دانه های سیلیس وارد لوله وسطی نگردد، حال سیلیس های قدیمی را تخلیه کنید و چنانچه سیلیس ها نامرغوب بوده و به هم چسبیده اند و تبدیل به کلوخه شده اند به آهستگی با چکش ضربه بزنید و آن ها را تفکیک کنید و سپس خارج نمایید؛ دقت کافی نمایید که کوچکترین ضربه به بدنه فیلتر شنی وارد نشود چرا که سبب ترک خوردن و سوراخ شدن بدنه فیلتر شنی می شود.
نازل خورشیدی کف مخزن را چک نمایید چنانچه دارای عیب و نقص یا شکستگی باشد حتما آن را تعویض نمایید. حال نوبت شستشوی کاملا بدنه داخلی فیلتر شنی می باشد، بعد از شستشوی سطح داخلی فیلتر شنی، شیر کف مخزن را باز کنید تا کاملا آب تخلیه گردد. نکته مهم این است که برخی از این شیرها به راحتی باز می شوند و به سخت بسته می شوند. درون فیلتر شنی را از سیلیس مرغوب جدید پر نمایید و بعد چسب لوله زیرین را باز کنید و شیر چند راهه را بر روی آن فیکس کنید، اتصالات را نصب کنید ، بعد شیر زیرین را بسته و شیر چند راهه را بر روی حالت بکواش یا راینس قرار دهید. پمپ استخر روشن کنید ، توسط شیر هوا گیری درون فیلتر شنی را هواگیری کنید سپس مجدد پمپ را خاموش و شیر هواگیر را بسته؛ بعد از چک نمودن اتصالات، شیر چند راهه را بر حالت راینس قرار دهید و به مدت یک دقیقه پمپ را روشن کنید تا سیلیس ها در جای مناسب قرار گیرند و بعد پمپ خاموش ، شیر را بر حالت فیلتر قرار دهید و پمپ را روشن کنید.
حال شاهد جریان آب زلال و شفاف و با کیفیت خواهید بود. دقت کنید در هر بار تغییر وضعیت شیر چند راهه حتما باید پمپ را خاموش تا فیلتر شنی دچار آسیب نگردد. اصولا سیلیس ها بسته به کیفیت و برند آن در بازه زمانی 5 الی 10 سال باید تعویض گردند.
عوامل موثر در افزایش راندمان فیلتر شنی :
- سایز ، درجه و خلوص سیلیس
- نوع شستشو( توسط آب یا توسط ترکیب آب و هوا)
- دمای آب
- دبی و سرعت جریان آب عبوری از بستر
- میزان تخلخل بستر
- عوامل هیدرولیکی
- شرایط بهره برداری
- میزان مقادیر مواد آلی موجود در آب
- انجام نوعی پیش تصفیه توسط دستگاه های اولیه تصفیه همانند سپتیک تانک و… در کاربری های صنعتی
عوامل موثر در انتخاب فیلتر شنی :
عواملی بسیاری جهت انتخاب فیلتر شنی توسط خریداران مدنظر می باشد که در ذیل به سه عامل اصلی و کلیدی اشاره می نماییم :
- فضا و ابعاد موجود جهت نصب فیلتر شنی
- هزینه و قیمت فیلتر شنی
- بازده فیلتر شنی
نصب و راه اندازی فیلتر شنی :
همانطور که اشاره شده فیلتر شنی یکی از دستگاههای پر کاربرد جهت زلال سازی و پاکسازی آب مصرفی در مکانهای مختلف از جمله استخرها و صنایع تولیدی مختلف می باشد. یکی از موارد اصلی که در جهت بهبود عملکرد و عمر مفید دستگاه باید مد نظر قرار گیرد، روش نصب و راه اندازی صحیح فیلتر شنی می باشد در ادامه بطورکلی مراحل نصب و راه اندازی فیلتر شنی را خواهیم آورد.
مراحل نصب فیلتر شنی :
- انتخاب مکان مناسب و آماده سازی فوندانسیون مستحکم برای استقرار دستگاه اولین مرحله می باشد.
- قرار دادن درست و اطمینان از تراز بودن دستگاه در محل مشخص شده.
- ریختن مواد بستر( شن وماسه یا سیلیس) در داخل مخزن فیلتر شنی و بستن دریچه دستگاه.
- نصب لوله های ورودی و خروجی آب در قسمت اتصالات مشخص شده بر روی فیلتر شنی.
روش راه اندازی فیلتر شنی :
پس از طی نمودن مراحل نصب فیلتر شنی موارد ذیل را انجام دهید
- ریختن مایع کلر از قسمت دریچه ورودی به داخل فیلتر(به ازایی هر متر مکعب از حجم مخرن 15گرم پودر کلر 70 در صد را در بصورت حل شده استفاده نمایید)
- انجام هواگیری که از طریق ورود آب از پایین بستر صورت میگیرد باید انجام شود. (فشار آب از پایین باعث هدایت هوا به سمت بالا و تخلیه آن از بستر تانکر میشود)تکرار این کار تازمانی که کلر به صورت کامل تمیز شود.
- در نهایت باز کردن شیرها و شروع کارکرد عادی دستگاه
محصولات مرتبط : سختی گیر