لوله زهکش

لوله زهکش یا لترال، لوله ای است مشبک از جنس پی وی سی یا پلی اتیلن که در بدنه آن به تعداد مورد نیاز سوراخ یا شیارهایی برای جذب آب اضافه زمین ایجاد می شود و در اکثر موارد با گونی یا ژئوتکستایل پوشانده شده تا سوراخهای آن توسط شن و ماسه و ریشه گیاهان مسدود نگردد. سیستم زهکشی اغلب به‌صورت زیرزمینی طراحی می‌شود و هدف اصلی از طراحی این سیستم توازن بین آب و اکسیژن خاک است.

لوله‌های زهکشی با توجه به جنس بدنه، دوجداره و تک جداره بودن، داشتن یا عدم برخورداری از پوشش برای جلوگیری از گرفتگی شیارها یا سوراخها به مدلهای سوراخدار پلی اتیلن بدون الیاف و با الیاف (از سایز 110 تا 1200 میلیمتر) و مشبک UPVC با الیاف و بدون الیاف (از سایز 100 تا 400 میلیمتر) و در هر دو مدل به انواع نیم دور یا تمام دور مشبک تقسیم بندی می شود.

به اقداماتی که برای خارج کردن آبهای اضافی از زمین انجام میشود زهکشی گفته میشود. با خارج کردن و هدایت آب و املاح اضافی در خاک و هدایت آن به محل دیگر میتوان از بروز مشکلات دیگر نظیر رشد گیاهان، ساخت و ساز و… جلوگیری کرد. عدم انجام این کار، به ویژه در نقاطی که باران و رطوبت بیشتری وجود دارد، میتواند خساراتی به بار بیاورد.  اصلی ترین لوله برای انجام این کار استفاده از لوله زهکش میباشد.

لوله زهکش چیست؟

نوعی لوله با سوراخ های ریز است که در سطح و یا زیر زمین نصب شده و رطوبت اضافی زمین را به خود جذب می کند. لوله زهکشی یکی از انواع لوله‌های پرکاربرد برای مزارع کشاورزی، اطراف ساختمانها، پل ها، جاده‌ها، زمین های ورزشی و… است. با نصب این لوله‌ها می توان آب اضافی را خارج کرده و آسیب های ثانویه وارد شده به زمین به دلیل خیس ماندن طولانی مدت را کاهش داد.

لوله‌های زهکش معمولا از جنس UPVC به رنگ زرد و پلی اتیلن به رنگ مشکی (کاروگیت و تکجداره) تولید می شوند و بصورت تمام دور مشبک و یا نیمه دور مشبک هستند. لوله های لترال در مدل‌های مختلف بر اساس نیاز مشتری و محیط پروژه تولید می‌شوند. این لوله‌های مشبک در مدل UPVC اغلب به‌صورت کلافی تولید و مورد استفاده قرار می‌گیرند.

لوله زهکش

نحوه سوراخ‌کاری لوله زهکشی اهمیت زیادی داشته و بستگی به نوع کاربرد آنها طراحی نحوه سوراخکاری یا برش بدنه لوله های مزبور انجام میشود. فاصله بین سوراخها یا شیارهای زده شده روی لوله ها و قطر سوراخها و عرض برشها، تماما مواردی است که نیاز به تجربه زیاد مشاور و تولید کننده لوله زهکش دارد.

مزایای لوله زهکش

مزایای اصلی استفاده از لوله زهکش عبارتند از:

  • لوله‌های زهکشی به کشاورزان، ساختمان‌سازان و سایر بخش‌هایی که نیاز به کنترل زهکشی دارند، کمک می‌کنند تا جریان آب را بهینه کنترل کنند و از تجمع آب زائد و آب‌بندی خاک جلوگیری کنند.
  • با استفاده از لوله‌های زهکشی می‌توان از سیلاب و آب‌برگشتگی در مناطق آبی و زهکشی جلوگیری و به تخلیه سریع‌تر آب زائد کمک نموده و خطرات مرتبط با سیلاب را کاهش می‌دهند.
  • لوله‌های زهکش با کاهش هدررفت منابع آبی و افزایش بهره‌وری آب در کشاورزی و سایر کاربردها به بهره‌برداران کمک می‌کنند تا منابع آبی را بهینه‌تر مدیریت کنند.
  • با جلوگیری از آب‌خوردگی خاک، لوله‌های زهکشی به حفاظت از خاک زمینهای کشاورزی و پاکسازی محیط زیست آن کمک می‌کنند.
  • در ساختمان‌ها، لوله‌های زهکشی به عنوان بخشی از سیستم‌های مدیریت آب استفاده می‌شوند تا از آب‌خوردگی در زیرزمین‌ها و تأسیسات جلوگیری کنند.
  • کارآیی و بهره‌وری در کنترل زهکشی و مدیریت آب افزایش می‌یابد. جریان آب به صورت مستقیم تخلیه می‌شود و از تجمع‌های آبی جلوگیری می‌شود.
  • این مواد می‌توانند محیط زیست را کمتر تحت تأثیر قرار دهند.
  • هزینه‌های مرتبط با آب‌بندی، آب‌خوردگی، ترمیم خاک و تخریب زمین‌ها کاهش می‌یابد.

به طور کلی، لوله‌های زهکشی باعث بهبود مدیریت آب، کاهش خطرات مرتبط با آب و زهکشی، افزایش بهره‌وری و حفاظت از محیط زیست می‌شوند.

مزایای لوله زهکش

لوله زهکش پلی اتیلن

لوله های  مشبک و سوراخدار پلی اتیلنی دارای طول عمر بالایی هسنتد و در فضای زیرساختی یک انتخاب خوب محسوب می‌شوند. مقاوم در برابر فرسودگی، میزان انعطاف‌پذیری و چکش‌خواری این محصول خوب است و بر اثر فشار ناگهانی از بین نمی‌رود. البته که طول عمر لوله مشبک پلی اتیلن بر اساس کاربرد و نوع نصب تعیین می‌شود اما تخمین طول عمر آنها بین 50 الی 100 سال است. لوله سوراخدار پلی اتیلن دارای اتصالات “بون نشت” است به ‌طوری که می‌تواند در برابر تلف شدن زه بسیار ایمن باشد.

لوله زهکش پلی اتیلن با محیط سازگاری زیادی دارد به‌طوری که انرژی کمتری به نسبت مدل‌های دیگر برای ساخت آن صرف می‌شود. اتصالات آنها به صورتی است که میزان نشتی به حداقل می‌رسد و در زمان تولید آنها مواد سمی در هوا منتشر نمی‌شود. این محصول برای شرایطی که نیاز به بازیافت دارد بسیار ارزشمند است.

لوله زهکش پلی اتیلن

البته که لوله پلی اتیلن تنها برای زهکشی استفاده نمی‌شود و موارد استفاده گسترده‌ای دارد اما مقاومت بالای آنها سبب شده تا وارد دنیای لوله‌های زهکشی شود. این مدل لوله زهکش می‌تواند زاویه خمش مناسبی ایجاد نماید و مقاومت بالایی در برابر ضربه و فشار، حتی در دمای بسیار پایین از خود نشان می‌دهد.

مزایای اصلی این نوع لوله‌ها عبارتند از:

  • مقاومت در برابر خوردگی
  • مقاومت در برابر آب و رطوبت
  • مقاومت مکانیکی بال
  • عمر طولانی
  • خصوصیات ضد چروک و ترک
  • سبکی و آسانی نصب
  • عدم انجماد
  • پایداری در برابر تغییرات محیطی

در کل، مزایای لوله زهکش پلی‌اتیلن شامل مقاومت در برابر خوردگی، استحکام مکانیکی، عمر طولانی، نصب آسان و سایر ویژگی‌های فوق، آن را به یک گزینه مناسب برای سیستم‌های زهکشی در انواع پروژه‌ها تبدیل کرده است.

لوله زهکش UPVC

لوله سوراخدار UPVC در مدل‌های تمام دور مشبک و گاه به ‌صورت نیم دور مشبک در سایزهای 100، 120، 160، 200، 250، 315 و 400 میلیمتر تولید و در بازار عرضه می‌شود. این محصول به‌صورت کلاف‌هایی که سایزبندی دارند توزیع شده است. مقاومت مکانیکی آنها حداکثر 16 کیلو نیوتن بر مترمربع بوده و پرکاربردترین لوله زهکش محسوب می‌شوند. مقاومت به مواد شیمیایی و رطوبت بالا و احتمال گرفتگی بسیار کم شیارها جرء اصلی ترین مزیت لوله زهکش یو پی وی سی محسوب میشوند.

سوراخکاری در لوله زهکش UPVC بصورت شیاری بوده و بدلیل سطح زیاد این شیارها احتمال گرفتگی شان بسیار کم است.

لوله زهکشی پی وی سی

عمر مفید لوله زهکش پی وی سی طولانی است و وزن سبکی هم دارد. حمل ‌و نقل آن بسیار آسان‌تر از سایر موارد مشابه است. از سوی دیگر نصب و کارگزاری لوله سوراخدار پی وی سی بسیار آسان است. منافذ ورودی این سبک از لوله‌ها یکنواخت بوده و سبب می‌شود که تغییرات طول و عرض بسیار نادرتر از مدل‌های مشابه به نظر برسد.

مزایای اصلی این نوع لوله به شرح زیر است:

  • مقاومت در برابر خوردگی
  • سبکی و نصب آسان
  • ثبات شکل
  • عمر طولانی
  • استحکام مکانیکی
  • قابلیت بازیافت
  • انعطاف‌پذیری و تطابق با شکل زمین
  • سهولت نصب و تنظیم
  • کم‌ترین نیاز به تعویض شیارها و حفرها
  • کاهش خطر نشتی
  • مقاومت به ضربه و لرزش
  • استفاده در شرایط مختلف

در کل، لوله زهکشی PVC به دلیل مجموعه‌ای از ویژگی‌های فوق از جمله محبوب‌ترین و انتخابی معمول برای سیستم‌های زهکشی در انواع پروژه‌ها و مکان‌ها است.

لوله زهکشی خرطومی اغلب از جنس یو پی وی سی هستند که با افزودنی‌ها ترکیب شده‌اند. این لوله‌ها توسط دستگاه سوراخ‌کن سوراخ شده و محصول نهایی لوله مشبک نامیده می‌شود. افزودنی‌هایی که برای تولید این سبک از لوله دیده می‌شود اغلب شامل روان کننده‌ها، رنگ و همین‌طور پایدارکننده حرارتی است.

لوله زهکش خرطومی

لوله‌های خرطومی UPVC در سایز 100 و 120 میلی‌متر اغلب دارای طول 100 متر هستند و در صورتی که سایز لوله 160 میلی‌متر باشد طول 70 متر را پوشش می‌دهد. طول لوله قطر 200 میلیمتر، حدودا 40 متر می باشد. این سبک از لوله‌ها اغلب دارای رنگ شفافی هستند به‌طوری که حالت مات به خود نمی‌گیرند. مقاومت لوله خرطومی در برابر اشعه یو وی زیاد است و سطح آن نیز صیقلی طراحی شده است.

لوله‌های زهکشی خرطومی یو پی وی سی ساختاری خمیده و انعطاف‌پذیر دارند که برای جمع‌آوری و انتقال آب‌ها در مناطقی با تغییرات شکل و مشکلات انحراف زهکشی مناسب هستند.

لوله زهکش کاروگیت

 لوله‌ کاروگیت دوجداره نسل جدیدی از لوله‌های زهکشی هستند که در مقایسه با سایر لوله‌های پلیمری از مقاومت بسیار بالایی برخوردارند به‌ طوری که مقاومت بار خارجی این محصول به مراتب زیاد است.

از سوی دیگر طول عمر بهره‌برداری لوله‌های زهکش کاروگیت نیز بالا است. این سبک از لوله‌ها در برابر انواع املاح شیمیایی و همین‌طور مواد ناسالم زه آب‌ها دارای مقاومت بالایی هستند. سطح داخلی این لوله مسطح است و این موضوع سبب می‌شود که زه آب به‌ سادگی از آن عبور نماید. هزینه تعمیر لوله‌های سوراخدار و همین‌طور نگهداری از آن نیز پایین بوده و سبب می‌شود که محبوبیت این مدل از لوله‌های مشبک بسیار بیشتر شود.

لوله زهکشی کاروگیت

لوله کاروگیت زهکش به لوله پلی اتیلنی دوجداره گفته میشود که جهت جمع آوری آب در مناطق با فشار آب زیرزمینی بالا مورد استفاده قرار می‌گیرد. با توجه به آنکه از لوله‌های کاروگیت دار جهت تولید و ساخت لوله پلی اتیلن زهکش استفاده میشود، سایزهای آن دقیقا مطابق بر سایز لوله‌های اصلی بوده و از سایز 110 میلیمتر تا 1400 میلیمتر در کارخانه ناب زیست تولید میگردد.

این محصول بصورت زهکش در زیر فونداسیون ساختمانها و زمینهای چمن ورزشگاه‌ها بمنظور زهکشی آب و انتقال آن به خطوط اصلی، و همچنین انتقال آب مناطقی که سطح آب آنها در مقطعی از سال بالا می آید مورد استفاده قرار می گیرد.

قیمت لوله کاروگیت سوراخدار در حدود 70% گرانتر از لوله زهکش UPVC بوده و سوراخهای آن بصورت سوراخکاری مته ای ایجاد میشود نه شیارزنی روی سطح لوله.

الیاف دور لوله که به آنها ژئوتکستایل گفته میشود تا سایز 200 در لوله زهکش UPVC بصورت آماده موجود می‌باشد اما در سایزهای بالا شما قطعا باید به سراغ لوله کاروگیت زهکش بروید و دور لوله‌ها را ژئوتکستایل بپیچید و یا با گونی دور آنها را محصور نمایید.

قسمت پایین لوله زهکشی که برای جمع آوری آبهای زیرزمینی استفاده می شود اصولا نباید سوراخکاری شود تا بتواند آب وارد شده به درون لوله از قسمت فوقانی را به سمت ایستگاه پمپاژ منتقل نماید. نحوه شیارزنی و یا سوراخکاری و همچنین قطر سوراخها و فاصله آنها بسته به سایز لوله و میزان آب موجود در زیر زمین قابل تغییر می‌باشد.

این محصول سبب افزایش پایداری زمین شده و برای فونداسیون انواع سازه و همین‌طور در بخش راه‌سازی مورد استفاده قرار می‌گیرد. در جاهایی که نیاز به پایین آوردن سطح آب است، استفاده از آن سبب می‌شود که هدف محقق شود. این محصول برای کاهش فشار آب زمینی کارایی بسیار بالایی دارد.

لوله زهکش کاروگیت برای مقاوم‌سازی خاک در پروژه‌های راه‌سازی بسیار قابل‌ قبول بوده و این موضوع در ساختمان‌سازی نیز مورد تأیید قرار گرفته است. در باندهای فرودگاهی و یا فضای باغ و زمین‌های کشاورزی نیز استفاده از آنها می‌تواند انتخاب هوشمندانه‌ای محسوب شود.

در طراحی لوله‌های زهکش نیاز است سطح زمین و فاصله‌بندی دقیق تا سطح بررسی شود. مشخص است که گاه لوله در منطقه دقیق خود نصب نمی‌شود. برخی از لوله‌ها هستند که می‌توانند در سطح عمیق استفاده شود و برخی دیگر نیز در سایز استانداردی استفاده می‌شوند.

لوله زهکش الیاف دار

لوله‌های زهکش الیاف دار دارای تقاضای بالایی هستند و قطعاً از کیفیت خوبی نیز برخوردار هستند. این محصول در سال 1960 و در کشور آلمان تولید و وارد بازار شد و امروزه در کاربردهای زیرزمینی بسیار مورد حمایت قرار می‌گیرد.

استفاده از تکنولوژی‌های خاص مانند ترکیب فیبرهای مصنوعی می‌تواند ضخامت مناسبی برای این لوله ها ایجاد کند. لوله‌های زهکشی اغلب برای بسیاری از انواع خاک مناسب است و طبق استاندارد komo طراحی شده است. طول عمر لوله‌های لترال زیاد است و بازدهی بالایی را فراهم می‌سازد.

لوله زهکش مشبک

قابلیت نصب لوله‌های زهکشی با پوشش مصنوعی بسیار سریع است و نیاز به بسترسازی خاصی نخواهد بود. برای کارگزاری برخی از مدل‌های دیگر نیاز است که شن و ماسه دانه‌بندی شده در نظر گرفته شود که خوشبختانه لوله‌های زهکشی الیاف دار از هزینه زیاد مربوط به این بخش در امان است.

نفوذ ریشه گیاهان مقاوم به درون لوله های زهکشی، از مشکلات همیشگی آنها محسوب می‌شود. خوشبختانه لوله‌های لترال پوشش داده شده با ژئوتکستایل به صورتی طراحی و تولید می شوند که سوراخ‌های آن به‌راحتی مسدود نمی‌شود و از بازدهی کار کاسته نمی‌شود.

لوله زهکش الیاف دار

آزمون های تست لوله زهکشی

لوله زهکشی از جهات مختلف تست می‌شوند تا ضریب اطمینان‌شان مشخص شود. یکی از آزمون‌هایی که بسیار مورد استفاده قرار می‌گیرد آزمون مقاومت به ضربه است. این آزمون در دو بخش صورت می‌گیرد و مقاومت محصول مشخص می‌شود.

نیاز است که میزان سفتی لوله زهکش با در نظر گرفتن مقاومت آن در برابر پهن شدن بررسی شود و شامل آزمون مخصوص به خود است. از دیگر آزمون‌های مهم برای لوله‌های زهکشی تست منافذ آبکش است تا میزان کشش شیار لوله بررسی شود. همین‌طور لوله از نظر کشش با اتصالات دیگر ارزیابی می‌شود و می‌بایست سطح ابعاد لوله نیز مورد بررسی قرار بگیرد. از یاد نبرید که برای این محصول از آزمون وضعیت ظاهری نیز استفاده می‌شود تا شناسایی این لوله در عمق زمین قابل‌ قبول باشد.

لوله زهکشی کنگره‌دار دارای عمر مفید و طولانی‌تر نسبت به لوله‌های سیمانی و سفالی قدیمی دارد و دارای دسته‌بندی مناسبی است. این محصول نیز می‌تواند بر طبق آزمون ضریب اطمینان ارزیابی شود.

لوله پلی اتیلن زهکشی

آزمون‌های مختلفی برای ارزیابی و اطمینان از کیفیت و عملکرد لوله‌های زهکش انجام می‌شود. این آزمون‌ها به منظور اطمینان از عملکرد بهینه، مقاومت در برابر فشار، تحمل به شرایط محیطی و تأیید استانداردها انجام می‌شوند. برخی از آزمون‌های مهم برای لوله‌های زهکش شامل موارد زیر است:

  1. آزمون فشار داخلی: در این آزمون، لوله پر از آب شده و به فشار بالا تحت فشار قرار می‌گیرد. هدف این آزمون اطمینان از عدم وجود نشتی و تحمل لوله به فشارهای مورد انتظار است.
  2. آزمون فشار خوردگی: در این آزمون، لوله به تغییرات فشار متعاقباً تحت اثر افزایش و کاهش فشار قرار می‌گیرد. این آزمون به تقویت مقاومت لوله در برابر خوردگی و فشارهای متناوب کمک می‌کند.
  3. آزمون انجماد و ذوب: این آزمون شامل تحمل لوله در برابر تغییرات دمایی است. لوله به صورت متناوب به دماهای پایین و بالا تحت‌تاثیر قرار می‌گیرد تا اطمینان حاصل شود که تغییرات دما به عملکرد لوله آسیبی نمی‌زند.
  4. آزمون تحمل به اشعه UV: لوله‌های زهکش باید تحت تأثیر اشعه ماوراء بنفش (UV) قرار گیرند تا اطمینان حاصل شود که مقاومت آن‌ها در برابر اثرات نور خورشید مناسب است.
  5. آزمون مقاومت شیمیایی: این آزمون برای بررسی تحمل لوله‌ها در برابر تماس با مواد شیمیایی مختلف مانند آب‌های فاضلاب، محلول‌های شیمیایی و غیره انجام می‌شود.
  6. آزمون تحمل به آب‌گرفتگی و تجمع رسوب: در این آزمون، لوله به تحمل تجمع رسوبات و آب‌گرفتگی درونی آزموده می‌شود.
  7. آزمون انعطاف‌پذیری و تغییر شکل: در این آزمون، لوله به انعطاف‌پذیری و تغییر شکل در دماهای مختلف تحت تأثیر قرار می‌گیرد تا تغییرات دما به کارایی لوله آسیب نزند.
  8. آزمون تأیید استاندارد: لوله‌های زهکشی باید با استانداردهای مشخصی مطابقت داشته باشند. این آزمون‌ها بررسی می‌کنند که لوله‌ها به استانداردهای مربوطه تطابق دارند یا خیر.
آزمون های تست لوله زهکشی

نحوه سوراخ‌کاری لوله لترال زهکش

سوراخ‌ها باید در ابعاد متناسب بر اساس سایز لوله مشخص شود و در نهایت نحوه اندازه‌گیری سوراخ‌ها بر مبنای پانچ است. سوراخ‌کاری لوله زهکشی می‌تواند به‌صورت 180 درجه تا 360 درجه صورت بگیرد. طول کلاف‌ها و تعداد سوراخی که برای هر ردیف استفاده می‌شود برحسب سفارش مشتری قابلیت تغییر دارد اما نباید از وضعیت استاندارد محصول دور شود.

برای سوراخ‌کاری لوله زهکشی نیاز است که شرایط محیطی بررسی شود. از سوی دیگر شرایط آب و هوایی منطقه‌ای که قرار است نصب لوله در آن صورت بگیرد بسیار مهم است. این سبک از لوله‌های پلیمری به ‌طور کلی بر اساس طول لوله نیز سوراخ گذاری می‌شود. نحوه سوراخ‌کاری لوله زهکش بسیار مهم است و توسط شخص کاربلد صورت می‌گیرد. برای سوراخ‌کاری نیاز است یک سری تست های اولیه صورت بگیرد. مثلاً تست آبکش، تست استحکام، تست فشار، وضعیت ابعاد و همین طور میزان ضریب اطمینان نیز بررسی می‌شود.

سوراخکاری لوله زهکش

به عنوان مثال یک لوله زهکش به قطر 200 میلی‌متر نیاز به 6 سوراخ برای هر ردیف دارد. این در حالی است که اگر قطر لوله 160، 125 و یا 100 میلی‌متر هم باشد 6 سوراخ برای هر ردیف استاندارد است. در این شرایط یکی از ابعاد مناسب برای هر سوراخ 3.1 تا 8 میلی‌متر است.

برای لوله زهکشی به قطر 200 میلی‌متر سطح آبکشی هر سوراخ 10/4 میلی‌متر است و سطح آبکشی در هر یک متر نیز 3806 میلی‌متر اعلام شده است. این تنها یک مثال برای شفاف‌سازی مقوله سوراخ‌کاری است.

وزنی که برای یک متر طول در نظر گرفته می‌شود 1400 گرم است. ضخامت لوله به طور میانگین 0.65 میلی‌متر است. میزان متراژی که برای قطر 200 میلی‌متر لوله زهکشی در نظر گرفته می‌شود 40 متر است. البته که این لوله ها برای غلاف کابل‌های برق نیز استفاده می‌شود.

نصب لوله زهکش

در ابتدا باید خصوصیات خاک بررسی شود، ریخت‌شناسی و موقعیت‌شناسی از موارد مهمی است که برای نصب لوله زهکش بررسی می‌شود. نیاز است که حفر ترانشه با توجه به ابعاد درخواست شده ارزیابی شود. میزان شیب زمین و همین‌طور میزان ریخته‌گری بستر بتنی در گودال بسیار مهم است.

نصب لوله زهکشی

این‌طور که مشخص است مهندسان در طراحی و پردازش لوله‌های لترال رضایت بالایی اعلام کرده و معتقد هستند این محصول می‌تواند قابلیت پردازش بسیار قوی‌تری داشته باشد.

قطر لوله‌های زهکش بر اساس محیط پروژه دسته‌بندی می‌شود. میزان مقاومت استاتیکی و دینامیکی لوله‌های مشبک به‌منظور برخورد با شوک جریان‌های آبی بسیار خوب است و این محصول در وضعیت گسترش قرار دارد. استاندارد لوله‌های سوراخدار نیز هر ساله بر اساس روند بازبینی مشخصی دنبال می‌شود.

کاربرد لوله زهکش

این لوله ها با جمع‌آوری، انتقال و دفع آب و مایعات باعث بهبود زهکشی، کنترل سطح آب و جلوگیری از آب‌بندی و آب‌خوردگی خاک می‌شوند. مهمترین کاربردهای لوله زهکش عبارتند از:

کاربردها در کشاورزی و زراعت

در زمین‌های کشاورزی، لوله‌های زهکشی به منظور جلوگیری از آب‌بندی خاک، تخلیه آب زائد از زمین‌های آبیاری شده و کنترل سطح آب در مناطق خاص استفاده می‌شوند. این کاربرد به بهره‌برداران کشاورزی کمک می‌کند تا منابع آبی را بهینه‌تر مدیریت کنند و بیشترین بهره را از زمین‌های زراعی ببرند. در کشاورزی بهبود رشد گیاهان اهمیت زیادی دارد به این ترتیب محصولات نیز با تولیدات بالاتری همراه هستند و سیستم لوله زهکشی سبب شده تا این هدف به دست آید.

موضوع دیگری که در اراضی دیده می‌شود خاک‌های شور و قلیایی است. زمانی که فرآیند آبشویی صورت گرفت نیاز است که آب حاوی املاح مضر برای خاک و گیاه بیرون کشیده شود. لوله‌های زهکش برای این کار اغلب از نوع مشبک هستند و طراحی لوله لترال مشبک به نوبه خود می‌توانند ارزش زیادی داشته باشند.

کاربرد در پروژه های عمرانی

در ساختمان‌ها و پروژه‌های عمرانی، لوله‌های زهکشی برای جلوگیری از تجمع آب در زیرزمین‌ها و مناطق مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرند. این لوله‌ها می‌توانند آب را از اطراف ساختمان یا از زیر زمین‌های تأسیسات دفع کنند.

لوله زهکشی برای خروج آب‌هایی که در طول دوره طولانی در اطراف ساختمان‌ها جمع می‌شود نیز مورد استفاده قرار میگیرد. اگر دقت کنید در اطراف ساختمان‌ها و یا پل‌ها جمع شدگی آب بسیار زیاد است. به این ترتیب نیاز است که در یک زمان کوتاه این موضوع برطرف شده و آب از اطراف ساختمان جمع شود. در این زمان نیز لوله‌های زهکش می‌توانند یک یاری‌رسان قوی باشند.

استفاده در جاده‌ها و زیرساخت‌ها

در جاده‌ها، خیابان‌ها، و زیرساخت‌های حمل‌ونقل، لوله‌های زهکشی به عنوان بخشی از سیستم زهکشی مورد استفاده قرار می‌گیرند تا جلوگیری از تجمع آب و احتمال ایجاد سیلاب و آب‌برگشتگی کنند. در مناطق مرطوب و پر از بارندگی کشور آب‌های زیادی بر روی سطح خیابان جمع می‌شود. این رویکرد برای مناطق خشک که بدون رودخانه و سد هستند بیشتر خطرساز است و عامل تخریب سطح جاده‌ها شده و موارد زیرسطحی را در معرض خطر قرار می‌دهند.

مشخص است که این موضوع در زمستان سبب یخ‌زدگی سطح جاده نیز می‌شود و در صورتی که یخ‌زدگی طولانی مدت باشد قطعاً سطح جاده تخریب می‌شود.

زهکشی زمینهای ورزشی

لوله‌های لترال در محیط‌های ورزشی و تفریحی برای خروج سریع آب باران و یا آب جمع شده بر اساس آبیاری استفاده می‌شوند. لوله‌های زهکشی سریع می‌توانند از آسیب به زمین‌های تفریحی تا حد زیادی جلوگیری نمایند و در نهایت هزینه‌های مصرفی و استهلاکی را کاهش دهند. در کل، لوله زهکش به عنوان یک عنصر مهم در مدیریت آب و کنترل زهکشی در صنایع مختلف، مناطق کشاورزی، زمین‌های سبز، ساختمان‌ها و بسیاری دیگر از مکان‌ها استفاده می‌شود.

سایرکاربردهای لوله های زهکشی عبارتند از:

  • در فضاهای سبز، پارک‌ها و باغ‌ها، لوله‌های زهکش برای کنترل زهکشی و تخلیه آب از مناطقی که به علت آب‌باران یا آبیاری ممکن است آب را نگه دارند، استفاده می‌شوند.
  • در بسیاری از صنایع و واحدهای تجاری، نیاز به کنترل آب و زهکشی وجود دارد. لوله‌های زهکشی در این مکان‌ها به عنوان بخشی از سیستم‌های مدیریت آب مورد استفاده قرار می‌گیرند.
  • در پروژه‌های مرتبط با حفاظت از محیط زیست، لوله‌های زهکشی برای جلوگیری از رسوب‌گذاری زیاد در مناطق آبی و زیستگاه‌های طبیعی مورد استفاده قرار می‌گیرند.

کاربرد لوله زهکشی

قیمت‌ لوله زهکشی

در بین انواع لوله‌های زهکش موجود در بازار نوع پی وی سی و بعد از آن لوله بارباکان پلی اتیلن بیشتر از سایر موارد کاربرد و فروش دارد که این موضوع به دلیل کیفیت بالا و قیمت مناسب این محصول است. قیمت‌گذاری لوله زهکشی بر اساس عوامل مختلفی ارزیابی می‌شود.

  • یکی از موارد، کیفیت لوله است که بر اساس مواد اولیه نو پتروشیمی ساخته شده و یا شامل مواد درجه دوم بازیافتی حاصل از گرانول کردن لوله‌های پلی اتیلنی است. کیفیت بالاتر مواد اولیه قطعا قیمت لوله زهکش را بالاتر می برد.
  • طول عمر لوله از دیگر مواردی است که به نوعی تضمین محصول نیز محسوب می‌شود. هرچه طول عمر محصول خریداری شده بالاتر اعلام شود به این معنی است که محصول از بهترین کیفیت استفاده کرده است و قیمت آن بالاتر خواهد رفت.
قیمت لوله زهکش
  • وزن سَبُک لوله‌های زهکشی سبب می‌شود که قیمت نهایی کمی گران‌تر باشد. لوله‌هایی که بسیار سنگین هستند از نظر وزن اغلب دچار مشکل هستند.
  • میزان انعطاف‌پذیری لوله زهکش از دیگر موارد بسیار مهم در تعیین قیمت نهایی محصول است.
  • میزان متراژی که برای لوله سفارش داده می‌شود در تعیین نرخ نهایی تأثیر دارد. برخی از انواع لوله زهکشی دارای مقاومت مکانیکی بالایی هستند و البته که از نظر شیمیایی نیز بسیار شکست‌ناپذیر هستند.
  • این‌طور که آمارها نشان داده است قیمت نهایی لوله زهکشی بر اساس کیفیت، گرید، سایز، متراژ و همین‌طور به میزان کیفیت مورد ارزیابی قرار می‌گیرد.
  • لوله‌های مشبکی که با سوراخکاری لوله‌های تحت فشار تولید شده باشند دارای بالاترین قیمت، در ادامه لوله‌های سوراخدار کاروگیت و نهایتا لوله زهکش پی وی سی دارای کمترین قیمت هستند.

جدول قیمت لوله زهکش کاروگیت

ردیف

قطر (میلیمتر)قیمت (ریال)
1125

812.000

2

160

1.044.000

3

2001.450.000
4250

2.117.000

5

3153.277.000
6400

5.220.000

7

5008.700.000
8600

11.600.000

9

70016.240.000
10800

19.140.000

11

90027.840.000
121000

33.060.000

13

120046.400.000
141400

72.500.000

در انتها جدول قیمت لوله های زهکشی با پوشش و بدون پوشش سایزهای 100 تا 200 که پرمصرف هستند در قالب یک جدول ارائه شده است لیکن بدلیل کم مصرف بودن سایزهای 200 تا 400 این مدل لوله ها برای دریافت لیست قیمت بروز می توانید با همکاران من در شرکت ناب زیست تماس بگیرید.

جدول قیمت لوله زهکشی پی وی سی

قطر داخلی

(میلیمتر)

قطر خارجی

(میلیمتر)

متراژ هر کلاف

(متر)

اینچقیمت هر متر

(ریال)

عنوان محصول

91

1001004640.000لوله زهکشی 100 بدون الیاف
911001004استعلام بگیرید.

لوله زهکشی 100 الیاف دار

115

15.51005استعلام بگیرید.لوله زهکشی 125 بدون الیاف
115125.5505استعلام بگیرید.

لوله زهکشی 125 الیاف دار

144

159.5706استعلام بگیرید.لوله زهکشی 160 بدون الیاف
144159.5406استعلام بگیرید.

لوله زهکشی 160 الیاف دار

182

199.5408استعلام بگیرید.لوله زهکشی 200 بدون الیاف
182199.5208استعلام بگیرید.

لوله زهکشی 200 الیاف دار

رای کاربران
[امتیاز کلی: 6 میانگین: 5]
  1. ناب زیست.م

    استفاده کردم . شبیه تدریس دانشگاهی نوشته شده بود . لیست قیمت هم اگر داشته باشه بهتر میشه .

  2. دکتر عباس جعفری

    سلام توضیحات بسیار عالی بود

  3. ایمان

    چرا در زیر لوله باید پلاستیک قرار بگیرد؟

    1. ناب زیست.م

      این در حالتی هستش که تمام دور سوراخ باشه. اگر پلاستیک قرار نگیره آبی که از بالا وارد لوله میشه از پایین خارج میشه و عملا کارایی لوله زهکش از بین می رود.

  4. عاطفی

    سلام بسیار عالی
    اگه خواسته باشیم لوله ۱۱۰ PE بگیریم و در ۱۸۰ درجه سوراخ کنیم فاصله سوراخ ها باید چقدر باشد؟؟

    1. ناب زیست.م

      سلام. بستگی به میزان آبی دارد که میخواهیم با این لوله‌ها آنها را زهکشی کنیم.

دیدگاهتان را بنویسید

فیلد های ستاره دار* الزامی می باشند.

۰۲۱-۸۸۷۲۲۰۲۷ با یک کلیک تماس بگیرید