جوش اکستروژن و جوش الکتروفیوژن چه تفاوت هایی دارند ؟

تفاوت جوش اکستروژن با الکتروفیوژن

تفاوتهای جوش اکستروژن و جوش الکتروفیوژن یکی از مهم‌ترین عوامل موجود برای انتخاب روش صحیح جوشکاری لوله‎های پلی اتیلن است. در واقع هدف از جوشکاری لوله‌های پلی اتیلن، دستیابی به یک اتصال پلی اتیلن قابل اعتماد و محکم است. اصولاً 5 روش جوشکاری برای اتصال لوله‌های پلی اتیلن به یکدیگر وجود دارد. از جمله این روش‌ها می‌توان به جوشکاری اکستروژن، جوشکاری لب به لب، جوشکاری الکتروفیوژن، جوشکاری سوکت اتصال و جوشکاری با گاز داغ اشاره کرد. 

بهتر است بدانید که متخصصان این حوزه در زمان انتخاب روش جوشکاری به عوامل متعددی مانند قطر لوله، ضخامت لوله، نوع اتصال، مواد و مشخصات پروژه توجه ویژه دارند. به همین دلیل است که انتخاب مناسب‌ترین و اصولی‌ترین روش جوشکاری در یک پروژه خاص بسیار مهم و ضروری است. ما در این مطلب قصد داریم به معرفی دو روش جوشکاری الکتروفیوژن و اکستروفیوژن و همچنین تفاوت‌های موجود بین این دو روش بپردازیم. 

جوش الکتروفیوژن

اتصالات الکتروفیوژن یکی از مهم‌ترین و رایج‌ترین انواع اتصالاتی هستند که در خطوط لوله انتقال گاز و خطوط آبرسانی استفاده می‌شوند. در اتصالات ایجاد شده با جوشکاری الکتروفیوژن روش حرارت دهی در مقایسه با سایر روش‌های جوشکاری متفاوت بوده و از نوع butt fusion است. در روش جوش الکتروفیوژن از جریان برق برای تولید حرارت استفاده می‌شود.

جوش الکتروفیوژن

در حقیقت در روش جوشکاری الکتروفیوژن از اتصالات خاصی که دارای سیم مقاومت الکتریکی برای ایجاد گرمای ذوب سطوح جوش هستند، استفاده می‌شود. در این روش، جریان الکتریکی از طریق دستگاه مخصوص جوش الکتروفیوژن و به کمک جعبه کنترل آن به دو انتهای اتصال منتقل می‌شود.

در این روش نیز مانند روش‌های جوشکاری ذوبی حرارتی یا اصطلاحاً جوشکاری لب به لب، انواع اتصالات زینی و سوکتی مورد استفاده قرار می‌گیرد. لازم به ذکر است که اصول فرآیند جوش الکتروفیوژن، برای اکثر اتصالات انجام شده با این روش یکسان و قابل تعمیم است. 

از جمله تفاوتهای جوش اکستروژن و جوش الکتروفیوژن این است که جوشکاری الکتروفیوژن به شدت ایمن بوده و به همین دلیل، تنها نوع اتصال مورد تأیید استاندارد IGS برای خطوط انتقال گاز است. علاوه بر این، جوشکاری با روش الکتروفیوژن، محدودیت‌های موجود در جوشکاری لب به لب به خصوص در زمان ایجاد اتصال لوله با سایزهای مشابه را ندارد. 

همچنین تجربه ثابت کرده است که اتصال لوله‌های پلی اتیلن با جنس‌های مختلف نیز در این روش مقدور است. جوش الکتروفیوژن از جمله روش‌های جوشکاری است که با سرعت بسیار بالا سرعت بالا و با کمترین میزان شلختگی انجام می‌شود. با این حال، هزینه جوشکاری با روش الکتروفیوژن نسبتاً بالا است. به علاوه، از نظر حداکثر قطر لوله قابل اتصال با این روش نیز محدودیت‌هایی وجود دارد. بهتر است بدانید که از جوش الکتروفیوژن به دلیل بالا بودن ضریب اطمینان آن، در شبکه‌های لوله‌های توزیع گاز استفاده می‌شود.

نکاتی که باید در زمان جوشکاری با روش جوش الکتروفیوژن به آن توجه داشته باشید

در این بخش قصد داریم به بیان نکات ضروری که در زمان جوشکاری با روش الکتروفیوژن باید به آن توجه داشته باشید بپردازیم. 

  1. ضروری است که نصب الکتروفیوژن توسط پرسنل حرفه‌ای و آموزش دیده برای جوش الکتروفیوژن که واجد شرایط بوده و دارای گواهینامه نیز هستند، انجام شود.
  2. در زمان جوشکاری الکتروفیوژن باید از ابزار آلات کالیبره شده استفاده شود.
  3. در جوشکاری به روش الکتروفیوژن، لوله‌ها حتماً باید مواد توصیه شده از جانب تولید کننده، تمیز شوند.
  4. ضروری است که در جوشکاری الکتروفیوژن المنت حرارتی اتصالات، به طور کامل پوشیده شوند.
  5. از آنجایی که فرآیند جوشکاری الکتروفیوژن بصورت اتوماتیک انجام می‌شود، در نتیجه نقاط اتصال را حداقل 10 دقیقه پس از اتمام جوشکاری نباید حرکت داد. 
  6. نکته‌ای که باید در مبحث تفاوتهای جوش اکستروژن و جوش الکتروفیوژن به آن توجه داشته باشید این است که وجود خراش بر روی لوله پلی اتیلن سبب نشتی می‌شود. در نتیجه، سطح لوله پلی اتیلن باید قبل از انجام جوشکاری به دقت بررسی شود تا هیچگونه خراشی نداشته باشد. 
  7. نکته بسیار مهم در این روش اتصال آن است که برای جوشکاری باید حتماً از دستگاهی استفاده شود که جریان برق آن متناسب با بوبین‌های الکتریکی اتصالات است. 
تفاوت جوش الکتروفیوژن و اکستروژن

جوشکاری اکستروژن

روش اکستروژن، یکی از روش‌های حجمی برای تغییر شکل در مواد است. در اصل هدف افراد برای استفاده از روش اکستروژن، کاهش یافتن ضخامت یا سطح مقطع است. استفاده از روش اکستروژن در نهایت سبب تولید و ایجاد قطعه‌هایی در سطح مقطع صاف، یک شکل و به صورت عمودی است. 

فرآیند اکستروژن به این صورت است که در ابتدا یک قالب با سطح مقطع مورد نظر ایجاد می‌شود. در مرحله بعد، ماده اولیه که در این روش بیلت نامیده می‌شود را در قالب اولیه فشرده می‌کنند. در نتیجه قطعه به اصطلاح اکسترود شده و به این ترتیب با همان سطح مقطع مورد نظر ایجاد می‌شود. در این روش اعمال فشار به صورت یک طرفه و در جهت خروجی قالب انجام می‌شود. به این صورت که فشار مورد نظر از سر باز قالب به سمت حفره خروجی قالب اعمال می‌شود. بهتر است بدانید که در روش اکستروژن دو حالت در اعمال فشار وجود دارد، فشار مستقیم و غیر مستقیم.  

متناسب با نوع فشار وارد شده دو نوع روش اکستروژن نیز وجود دارد، اکستروژن مستقیم و اکستروژن غیر مستقیم. از روش اکستروژن به منظور تولید مواد مختلف اعم از فلزات، پلیمر، سرامیک و غیره استفاده می‌شود.

جوش اکستروژن

تفاوتهای جوش اکستروژن و جوش الکتروفیوژن

بهتر است بدانید که سه نوع جوش پلی شامل، جوشکاری فیوژن لب به لب، جوشکاری الکتروفیوژن و جوشکاری اکستروژن وجود دارد. ما در این مبحث قصد داریم به بیان تفاوتهای جوش اکستروژن و جوش الکتروفیوژن بپردازیم. 

همانطور که پیش از این نیز اشاره کردیم، جوشکاری الکتروفیوژن شکلی از جوشکاری ایمپلنت مقاومتی است. در این روش جوشکاری از اتصالات فلزی نصب شده در سر دو لوله‌ای که قصد اتصال آن‌ها به یکدیگر را داریم، به منظور عبور جریان و ایجاد اتصال استفاده می‌شود. در حالی که در روش اکستروژن به هیچ وجه از اتصالات فلزی برای جریان برق استفاده نمی‌شود. 

از جمله تفاوت‌های موجود بین این دو روش جوشکاری این است که در جوشکاری الکتروفیوژن نیاز به نصاب و یا پراتور حرفه‌ای وجود دارد. در این روش اپراتور نیازی به استفاده از تجهیزات خطرناک یا پیچیده ندارد. علاوه بر این، در روش الکتروفیوژن پس از آماده سازی، جوشکار الکتروفیوژن، اپراتور را برای انجام مراحل جوشکاری راهنمایی می کند. در روش الکتروفیوژن، گرما و زمان جوشکاری به نوع و اندازه اتصالات بستگی دارد و همه اتصالات الکتروفیوژن یکسان ایجاد نمی‌شوند. این در حالی است که جوشکاری اکستروژن با یک ابزار دستی که جوشکار اکستروژن نامیده می‌شود انجام می‌شود و محدودیت از نظر نوع اتصال وجود ندارد. 

علاوه بر این، باید بدانید که جوش الکتروفیوژن نسبت به اکستروژن نیاز به صرفه هزینه بیشتری دارد. همچنین در روش الکتروفیوژن از نظر قطر لوله‌ها محدودیت‌های وجود دارد که در روش اکستروژن هیچ محدودیتی از نظر قطر لوله‌ها‌ وجود ندارد. 

دستگاه جوش الکتروفیوژن

جمع بندی

همانطور که پیش از این نیز بیان کردیم، به منظور جوش دادن لوله‌های پلی اتیلنی ۵ روش وجود دارد. ما در این مقاله تلاش کردیم که به معرفی کامل دو روش جوش اکستروژن و الکتروفیوژن به عنوان روش‌های رایج‌تر برای ایجاد اتصال بین لوله‌های پلی اتیلن بپردازیم. علاوه بر این در این مقاله به بیان تفاوتهای جوش اکستروژن و جوش الکتروفیوژن نیز پرداختیم. در صورتی که شما نیز در این مورد تجربه و یا پیشنهادی دارید، لطفاً در قسمت نظرات با ما و مخاطبانمان به اشتراک بگذارید. 

رای کاربران
[امتیاز کلی: 1 میانگین: 5]
۰۲۱-۸۸۷۲۲۰۲۷ با یک کلیک تماس بگیرید